https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στον ΕΥΔΗΛΟ ΙΚΑΡΙΑΣ στις 28.11

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στον ΕΥΔΗΛΟ ΙΚΑΡΙΑΣ στις 28.11

Με κεντρικό σύνθημα : «μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων», οικοδόμοι, αυτοαπασχολούμενοι, εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι και γυναίκες από όλη την Ικαρία πήραν μαζικά μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατ. Κέντρου Σάμου, στην πλατεία Ευδήλου.

Από τον Σύλλογο Αυτοαπασχολουμένων-Βιοτεχνών-Αυτοκινητιστών-Εμπόρων Ικαρίας χαιρέτισε ο Μιχάλης Τσάκαλος, αναφερόμενος «στη φοροληστεία από το 1ο ευρώ που παραμένει, το διαρκές κυνηγητό για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω απειλών για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς που συνεχίζεται…».

Από το Σωματείο Μισθωτών Συνταξιούχων Ικαρίας, ο Αλέκος Κλείτσας αναφέρθηκε «στην πετσοκομμένη κατώτερη σύνταξη από τα 486 στα 384 ευρώ. Πετσόκοψαν και μετέτρεψαν σε φιλοδώρημα τις επικουρικές. Έκοψαν το ΕΚΑΣ και τόσα άλλα. Ο νόμος – λαιμητόμος 4387/2016 (ν. Κατρούγκαλου) ουσιαστικά έβαλε ταφόπλακα στον κοινωνικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης…».

Από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων & συναφών επαγγελμάτων Ικαρίας, η Κατερίνα Χατζηαργυρίου είπε μεταξύ άλλων ότι «για μία ακόμα φορά η χώρα βούλιαξε στους τουρίστες, οι ξενοδόχοι τα κονομήσανε και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κι οι εργαζόμενοι στο τουρισμό άφησαν τα κόκκαλα τους για τρεις και εξήντα…».

Από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας ο Φανούρης Καρούτσος καυτηρίασε την απεργοσπαστική τακτική ορισμένων συναδέλφων στις οικοδομές, λέγοντας ότι κανένα εργατικό δικαίωμα δεν καταχτήθηκε με τα κεφάλια κάτω. Έκανε αναφορά στο ότι «κανείς εργαζόμενος δε μπορεί να αμείβεται κάτω από 751 ευρώ», στην υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ, στην ουσιαστική προστασία που πρέπει να έχουν οι άνεργοι του κλάδου.

Εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Σάμου ο Αποστολής Δημόπουλος αναφέρθηκε «στον ονομαζόμενο 1ο “μεταμνημονιακό” προϋπολογισμό, όπου διαπιστώνεται ότι και αυτός δεν κάνει τίποτα άλλο, παρά να φορτώνει στις πλάτες του λαού 46 δισ. ευρώ φόρους, για να προκύψει το ματωμένο πλεόνασμα του 3,6% του ΑΕΠ» και στην … «μεταμνημονιακή εποχή» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπου έχουμε: «το υψηλό κόστος διαβίωσης που αυξήθηκε ακόμα περισσότερο με κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας», «τα εκατοντάδες σπίτια χωρίς ρεύμα και τα απειλητικά ραβασάκια από εισπρακτικές εταιρείες», «τις απαγορευτικές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης (1.38 το λίτρο) και τις αυξημένες τιμές καυσίμων (που αγγίζουν τα 2 ευρώ το λίτρο στη βενζίνη)», «την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση στα νοσοκομεία ,κέντρα υγείας, τα κλειστά περιφερειακά ιατρεία σε όλα τα νησιά», «την άσχημη κατάσταση των σχολείων μας, με ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό ακόμα και σε μαθήματα Πανελληνίων, με παιδιά που εξακολουθούν να μην παρακολουθούν μαθήματα λόγω έλλειψης μεταφοράς προς τα σχολεία τους», «την διαδικασία ιδιωτικοποίησης 23 περιφερειακών αεροδρομίων, μεταξύ αυτών και της Ικαρίας».

Χαιρετήθηκαν επίσης: η παλικαρίσια στάση του ναύτη Σταύρου Παπαδάκη της ελληνικής φρεγάτας «Ναυαρίνο», που αντιτάχθηκε στη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων σε Νατοϊκές

ασκήσεις εκτός συνόρων αλλά και η αναστολή εκτέλεσης της ποινής σε 10ετή κάθειρξη της 53χρονης καθαρίστριας σε παιδικό σταθμό του δήμου Βόλου, γιατί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εργαζόταν με πλαστό «τίτλο σπουδών» ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου, ενώ ήταν «απόφοιτη» της Ε’ Τάξης του Δημοτικού.

Έγινε επίσης αναφορά στις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Καρκιναγρίου που είναι σε εξέλιξη, για το θέμα της ανύπαρκτης υγειονομικής κάλυψης στο τοπικό ιατρείο, καθώς ο μοναδικός γιατρός μετακινείται για εφημερίες στο Κ.Υ Ευδήλου.

Τέλος, για το θέμα του Φ.Π.Α «απαιτείται να δυναμώσει η λαϊκή πάλη κατά της αύξησης του ΦΠΑ, της φοροληστείας και των νέων αντεργατικών μέτρων διεκδικώντας :

Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης

Να διευρυνθεί ο μειωμένος Φ.Π.Α. για όλα τα νησιά.

Να καταργηθούν οι υπέρογκοι ειδικοί φόροι στα καύσιμα, για να μειωθεί άμεσα η τιμή τους.

Απαγόρευση των πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών».

Ικαρία 28.11.18

Κοινοποίηση άρθρου: