Aπροστάτευτοι από τίς κυβερνήσεις οί ιθαγενείς τού Αμαζόνιου κατευθύνονται βαθιά μέσα στά τροπικά δάση γιά νά σωθούν από τόν κορωνοιό

Από Διονύση Παπαδόπουλο

Την περασμένη εβδομάδα, η Συνομοσπονδία Αυτοχθόνων Εθνικοτήτων του Ισημερινού Αμαζονίου (CONFENIAE) έκλεισε κάθε πρόσβαση στο τροπικό δάσος,αρνούμενη την είσοδο τόσο σε τουρίστες όσο και σε πολίτες του Ισημερινού.Ζήτησαν επίσης από όλες οι εταιρείες πετρελαίου,εξόρυξης,υλοτομίας καί υδροηλεκτρικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στο τροπικό δάσος να σταματήσουν να περιφέρουν το προσωπικό τους και να απασχολούν τους ανθρώπους από τις πόλεις στίς περιοχές τους και να αναστείλουν όλες τις δραστηριότητες κοντά στις κοινότητες,δήλωσε ο Πρόεδρος τής CONFENIAE Marlon Vargas.

Αν η εξάπλωση φτάσει στην περιοχή των αυτόχθονων πληθυσμών, «θα ήταν μια εξόντωση του ιθαγενούς πληθυσμού της λεκάνης του Αμαζονίου», λέει ο Βάργκας.

Αυτό θα περιλάμβανε τις 11 εθνικότητες,πάνω από 500.000 αυτόχθονες,που σήμερα ζουν στο Αμαζόνιο του Ισημερινού.

Ο πληθυσμός των ιθαγενών βρίσκεται σέ συναγερμό μετά την επιβεβαίωση δύο περιπτώσεων κορωνοϊού στην περιοχή του Ισημερινού Αμαζονίου την περασμένη εβδομάδα.

Το πρώτο ήταν στη βόρεια επαρχία Succumbios.Ένας τουρίστας που ταξίδευε στο φυσικό πάρκο Cuyabeno εκεί διαγνώστηκε θετικός για το COVID-19. Το άλλο εντοπίστηκε στη νότια επαρχία Morona Santiago,όπου ένας κάτοικος της πόλης της Gualaquiza προσεβλήθη από τον ιό μετά την επιστροφή τού συνεργάτη του από την Ισπανία.

Και οι δύο ασθενείς βρίσκονταν αμέσως σε καραντίνα,ωστόσο οι αριθμοί και στις δύο επαρχίες τά κρούσματα αυξήθηκαν σε έξι περιπτώσεις στή καθε μία.

Υπάρχουν περισσότερες από 1.082 περιπτώσεις COVID-19 που επιβεβαιώνονται στον Εκουαδόρ από την Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του κράτους.Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα του ιού.
Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων είναι στην παράκτια επαρχία Guayas,όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη της χώρας Guayaquil.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση κήρυξε εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης,διατάσσοντας όλους να μείνουν στο σπίτι, εκτός εάν αγοράζουν τρόφιμα, φάρμακα ή πηγαίνουν να εργαστούν.
Εκείνοι που αψηφούν την εντολή θά αντιμετωπίσουν πρόστιμο ύψους έως 6.000 $ ή τριών ετών στη φυλακή.

Η κυβέρνηση έχει επίσης κλείσει τα σύνορα, ακυρώνει όλες τις εισερχόμενες και εξερχόμενες διεθνείς πτήσεις,απαγορεύει τα εθνικά ταξίδια και εφαρμόζει αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας στις 2 μ.μ.

Η CONFENIAE μετέφρασε αυτούς τους κανονισμούς και άλλα προληπτικά μέτρα σε διάφορες γηγενείς γλώσσες.
Το social hashtag #StayAtHome, μεταφράστηκε επίσης στίς γλώσσες τών Kichwa και Shuar , #WasipiSakiri και #JeminPujusta αντίστοιχα,για να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Ο Βάργκας αναφέρει ότι οι κοινότητες είναι δικαίως νευρικές και θυμάται παλιές ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, η χολέρα και ο ιός H1N1 που προκάλεσαν παρόμοιο συναγερμό.Κάποιοι εκτιμούν ότι μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα το 90% του πληθυσμού των αυτόχθονων στην Αμερική καταστράφηκε από τη γρίπη και την ιλαρά, μεταξύ άλλων ασθενειών που έφεραν οι Ευρωπαίοι.

Η Erika Arteaga Cruz, ειδική στον τομέα της παγκόσμιας και κοινοτικής υγείας με τη Λαϊκή Αμερικανική Ένωση Κοινωνικής Ιατρικής (ALAMES) και το Κίνημα της Λαϊκής Υγείας, λέει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ιθαγενείς κοινότητες είναι πιο επιρρεπείς στον ιό COVID-19 από ό, τι ο υπόλοιπος πληθυσμός, καθώς όλοι τους εκτίθενται ταυτόχρονα για πρώτη φορά.Αλλά οι κοινωνικές τους συνθήκες τις καθιστούν πιο ευάλωτες στη μόλυνση.

Ο τρόπος ζωής τών φυλών τού Αμαζονίου συχνά δεν περιλαμβάνει τη χρήση σαπουνιού, ή καθαρού νερού λόγω μόλυνσης τών ποταμών από τίς εξορυκτικές εταιρείες σε ορισμένες περιοχές,καί ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι καί η απομακρυσμένη τους θέση και η έλλειψη πρόσβασης σε νοσοκομεία,γιατρούς και ιατρική.

Στην περίπτωση τής φυλής τών Βαραόνι ,το πλησιέστερο νοσοκομείο στην κοινότητα της Nemonpare βρίσκεται στην πόλη Amazon Puyo, η οποία απέχει τουλάχιστον 30 λεπτά από το αεροπλάνο ή μια οκτάωρη οδήγηση μέ αυτοκίνητο προς το πλησιέστερο λιμάνι.

Η Nemonte Nenquimo (φωτο), ηγέτης τών Waorani στο Nemonpare τού Εκουαδόρ δήλωσε ότι οι αυτόχθονες συνάδελφοι, οικογένεια και φίλοι επέστρεψαν στην επικράτειά τους την περασμένη εβδομάδα προσπαθώντας να ξεφύγουν από την απειλή του κορωναιού που κατακλύζει την περιοχή.Ορισμένοι ταξίδεψαν με αυτοκίνητο ή λεωφορείο, άλλοι πέταξαν με μικρά αεροπλάνα κι άλλοι με καραβάκια καί πιρόγες μέσω τού ποταμού βαθιά μέσα στο τροπικό δάσος όπου δεν υπάρχουν δρόμοι.

Ο Andres Guncay, επιδημιολόγος υπεύθυνος για την επιτήρηση της δημόσιας υγείας στις επαρχίες Morona Santiago, Canar και Azuay, λέει ότι οι κοινότητες των ιθαγενών κινδυνεύουν περισσότερο με τον κοροναϊό, επειδή πολλοί από αυτούς υποφέρουν από υποσιτισμό.Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό τους σύστημα και τό πόσο καλά είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τον ιό αν αυτό το καταφέρουν..

Η ηγέτης τής φυλής τών Βαραόνι ή Nenquimo λέει ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τους ηλικιωμένους πληθυσμούς, επίσης γνωστούς ως “pikenanis” στούς Waorani,οι οποίοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την κοινότητα και τη διατήρηση του πολιτισμού τους.

“Αυτός είναι ένας ιός που σκοτώνει τους πρεσβυτέρους σε όλο τον κόσμο και αυτό με ανησυχεί.
Για εμάς, οι γέροντες μας είναι οι σοφοί, οι αρχές, αυτοί που μας καθοδηγούν”.
Αλλά ο Guncay λέει ότι αν ο COVID-19 εισβάλλει στην κοινότητα, ο κίνδυνος θα είναι “πολύ πιο σοβαρός”.
Πολλοί ζουν στην υγρή ζούγκλα σε ανοιχτά σπίτια χωρίς τοίχους ή μοιράζονται μια κρεβατοκάμαρα με όλη την οικογένεια, καθιστώντας την κοινωνική απομόνωση αδύνατη και η εξάπλωση θα είναι δύσκολο να περιοριστεί.
Σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, ή Εθνική Γραμματέας Διαχείρισης Κινδύνων του Εκουαδόρ, Αλεξάνδρα Ολς, δήλωσε ότι δεν θα υπάρχουν ειδικά πρωτόκολλα ασφάλειας για τους ιθαγενείς πληθυσμούς όσον αφορά το COVID-19.
Αντίθετα, αναμένεται να συμμορφωθούν με τα εθνικά πρότυπα έκτακτης ανάγκης, λέγοντας, ότι “Είναι επίσης ευθύνη τους να συμμορφωθούν.”

Αλλά η αυστηρή παραμονή στο σπίτι θα είναι δύσκολο για μερικούς.
Οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει υπερχείλιση πολλών ποταμών στον κεντρικό Αμαζόνιο, που κατέστρεψαν τα σπίτια, τις κοινοτικές καλλιέργειες, τα συστήματα πόσιμου ύδατος και τους ηλιακούς συλλέκτες στα εδάφη τών ιθαγενών Kichwa του Sarayaku και του Papayaku και τις γύρω κοινότητες.
Η Patricia Gualinga, ηγέτης τών Kichwa και κάτοικος τού Sarayaku,λέει ότι έχουν πληγεί μέχρι 3.000 άτομα, πολλά από τά οποία μόλις επέστρεψαν στο έδαφός τους για να ξεφύγουν από τους κοροναϊούς στις πόλεις.

“Θα κάνουν ό, τι μπορούν για να επιβιώσουν εκεί έξω”, λέει ή Gualinga, ή οποία βρισκόταν στο Puyo κατά τη διάρκεια των πλημμυρών. “Δεν μπορούν να επιστρέψουν, όλα είναι περιορισμένα”, και δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους για να προμηθευτούν τρόφιμα ούτε να ζήσουν σε εσωτερικούς χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

“Εάν οι άνθρωποι δεν αλλάξουν τις συνήθειες καταστροφής και εκμεταλλεύσεως της φύσης, οι χειρότερες πλημμύρες, ασθένειες και πανδημίες είναι αναπόφευκτες”, λέει ο Βάργκας.
“Τώρα, είναι μια στιγμή να προβληματιστούμε και να δράσουμε”, προσθέτει.

Η Nenquimo συμφωνεί.
“Για αιώνες, οι αυτόχθονες άνθρωποι ζούσαν καλά στο τροπικό δάσος,προστατεύουν τη φύση και παρέμειναν υγιείς και είναι καιρός οι άνθρωποι να αρχίσουν να ακούν τον αγώνα τους “.

«Ημασταν οι μαχητές και οι προστάτες της φύσης, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να τήν εκμεταλλεύονται και θέλουν να τήν καταστρέψουν”.
Από εκεί προέρχονται οι ασθένειες, από όπου προέρχεται καί η αλλαγή του κλίματος», λέει ή Nenquimo, προσθέτοντας, «είμαι πολύ ανήσυχη, βλέπω ότι ο κόσμος δεν ξυπνάει ».

Δεδομένου ότι οι περιπτώσεις κορωναϊού διαδίδονται καί σε όλη τη Βραζιλία, οι αυτόχθονες κοινότητες στο απομακρυσμένο τροπικό δάσος του Αμαζονίου φοβούνται το χειρότερο.

Μέ τό νά αγωνίζονται ήδη με τον αντίκτυπο της αποψίλωσης και της προσβολής της γης,ο ιός αποτελεί ακόμη μια απειλή για την επιβίωσή τους.

Η πανδημία φτάνει σε μια εποχή που ο ακροδεξιός Bolsonaro επιδιώκει να αναπτύξει το Αμαζόνιο για εξόρυξη, υλοτομία και καλλιέργεια και να αναθεωρήσει την προστατευόμενη κατάσταση των φυλών.

Παράλληλα, ο υποσιτισμός,η παρουσία άλλων ασθενειών και η έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη θα μπορούσε να σημαίνει ότι αυτές οι φυλές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε κοροναϊούς, λένε οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Οι αυτόχθονες φυλές έχουν ήδη δει τις κοινότητές τους να καταστρέφονται από τις εισαγόμενες ασθένειες στο παρελθόν.

Οι πρώτοι ευρωπαίοι άποικοι εισήγαγαν την ευλογιά, ενώ τον περασμένο αιώνα η ιλαρά, η ελονοσία και η γρίπη θέρισαν τούς ιθαγενείς κατοίκους..

“Ζητάμε την άμεση απομάκρυνση όλων των εισβολέων,των ανθρακωρύχων,των υλοτόμων,των λαθροθήρων,των εμπόρων ναρκωτικών, των λιμενεργατών, των ιεραποστόλων και των τουριστών που μπορούν να αποτελέσουν φορείς μετάδοσης”, δήλωσε η Νάρα Μπαρέ, επικεφαλής τής ομπρελικής ομάδας “Συντονισμός των αυτόχθονων οργανισμών τού Αμαζόνιου Βραζιλίας ” .

πηγή Αl jazzera/France24
Οί τελευταίες φυλές τού Αμαζονίου άμεσα σέ κίνδυνο από τό κορωνοιό (Βίντεο)

ΠΗΓΗ: anemosantistasis.blogspot.com 

Πατήστε για κοινοποίηση
Κρύψε την κοινοποίηση
Scroll Up