https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Αργεντινή: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον του ΔΝΤ και της λιτότητας

Αργεντινή: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον του ΔΝΤ και της λιτότητας

Πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τη Δευτέρα στο Μπουένος Άιρες εναντίον της σύναψης συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και της οικονομικής πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του προέδρου της Αργεντινής, του Μαουρίσιο Μάκρι.

«Είμαστε εδώ (…) για να πούμε «όχι» στο ΔΝΤ, για να μην εκχωρηθούν οι πόροι μας», είπε ένας από τους διαδηλωτές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνδικάτα, πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης συμμετείχαν στην πορεία, με φόντο την επιβράδυνση της οικονομίας, τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και τη νέα επίθεση στα εισοδήματα.

«Σπάμε τις αλυσίδες που μας επιβάλλει η συμφωνία του Μαουρίσιο Μάκρι με το ΔΝΤ, που το μόνο που μας εγγυάται είναι σχεδιασμένη ανέχεια», ανέφερε κείμενο που αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Το ΔΝΤ συμφώνησε με την κυβέρνηση της Αργεντινής τον Ιούνιο να χορηγήσει δάνειο ύψους 50 δισεκ. δολαρίων με αντάλλαγμα ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα φτώχειας στη χώρα.

Το προηγούμενο πρόγραμμα του ΔΝΤ που εφαρμόστηκε στην Αργεντινή από το 1995 έως το 2001, οδήγησε τη χώρα στη χρεωκοπία. Μειώσεις μισθών και συντάξεων, ξεπούλημα της δημοσίας περιουσίας και υποδομών της χώρας, άγρια λιτότητα και δολαριοποίηση της οικονομίας με σταθερή ισοτιμία του πέσος με το δολάριο, οδήγησαν τη χώρα στη διάλυση.

Το Δεκέμβριο του 2001 στο Μπουένος Άιρες, μεγάλες λαϊκές μάζες κατευθύνονται προς την ιστορική πλατεία «Πλάσα δε Μάγιο.» Η Αργεντινή μία από τις πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου έχει χρεοκοπήσει. Η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί και ο Πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντο Δε Λα Ρούα διαφεύγει από το Προεδρικό Μέγαρο με ελικόπτερο την ίδια ώρα που τα πλήθη συγκρουόταν με την αστυνομία, έκαιγαν τράπεζες, λεηλατούσα σούπερ μάρκετ.

Η κοινωνική έκρηξη του 2001, ήταν η αντίδραση ενός λαούς απέναντι σε ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο διάρκειας 10 ετών που άφησε πίσω του, περίπου 20.000.000 ανθρώπους (πάνω από το μισό του πληθυσμού) βουτηγμένους στην φτώχεια και την ανέχεια.

Το πρώτο δάνειο που σύναψε η Αργεντινή με το ΔΝΤ χρονολογείται από το 1957, όταν τη χώρα κυβερνούσε η Χούντα των στρατιωτικών. Έκτοτε, η εκάστοτε έλευση του ΔΝΤ συνόδευε την επόμενη κρίση της νοτιοαμερικανικής χώρας.

Η νέα προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να φέρει την επόμενη κρίση που θα φορτωθεί και αυτή στις πλάτες του λαού της…

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση άρθρου: