https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
«Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου μπορούν να νικήσουν» (VIDEO – ΦΩΤΟ)

«Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου μπορούν να νικήσουν» (VIDEO – ΦΩΤΟ)

«Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου μπορούν να νικήσουν» το μήνυμα από τη πολύ μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα.

«Από το Σικάγο στην Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική» διατράνωσαν απεργοί εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, νέοι και νέες, οικογένειες με μικρά παιδιά και τίμησαν τους ηρωικούς αγώνες του εργατικού κινήματος στην ασίγαστη πάλη με το κεφάλαιο.

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από τη Γαλλία, που βρίσκεται στη χώρα μας μεταφέροντας την πείρα των πολύμηνων κινητοποιήσεων που οργανώνουν ενάντια σε κυβέρνηση και εργοδοσία.

Η αντιπροσωπεία, με τις σημαίες της ΠΣΟ και της CGT, πήρε τη θέση της μαζί με τους απεργούς, μπροστά στην εξέδρα, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν η μουσική και οι στίχοι που συνοδεύουν τις διαδηλώσεις τους, μαζί με το σύνθημα: «Σ’ Ελλάδα και Γαλλία ίδιος ο εχθρός, ανίκητος δεν είναι ο καπιταλισμός».

Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Με τη μεγάλη απεργιακή διαδήλωση τίμησαν τους χιλιάδες νεκρούς της εργατικής τάξης, τονίζοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για να σπάσουν τα δεσμά της εκμετάλλευσης, ως τη νίκη. Γιατί το 2023 υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με μειωμένο ωράριο και περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Για μισθούς, συντάξεις και σύστημα Υγείας που να ανταποκρίνονται στο ύψος των αναγκών των εργαζομένων.

Η εργατική τάξη μπορεί να καταργήσει την καπιταλιστική σκλαβιά και να κτίσει μια νέα κοινωνία χωρίς τους εκμεταλλευτές και τον παρασιτισμό τους τόνισε στην ομιλία του ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Ο Γ. Πέρρος επισήμανε ότι «κανένας υποσχόμενος κυβερνητικός Μεσσίας δεν μπορεί να δώσει λύση στα καθημερινά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε εργατική – λαϊκή οικογένεια. Αντιθέτως το κοινό πρόγραμμα, ο κοινός θεός που πιστεύουν όσα κόμματα στηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα απαιτεί από τις 22 Μάη ισχυρό εργατικό – λαϊκό κίνημα, ισχυρά συνδικάτα για να το αποκρούσουν στην πράξη».

Εκ μέρους της αντιπροσωπείας των Γάλλων συνδικαλιστών, χαιρετισμό απηύθυνε ο Ολιβιέ Ματό, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας.

«Κανένας εργαζόμενος στον κόσμο δεν έχει κοινό συμφέρον με τους εκμεταλλευτές του» τόνισε και κάλεσε σε δυνάμωμα της ταξικής πάλης, του αγώνα σε κάθε μέτωπο, με κάθε τρόπο.

Στις διεκδικήσεις των εργαζομένων της «Wolt» που βρίσκονται στον δρόμο 12 και 14 ώρες τη μέρα και βαφτίζονται «συνεργάτες» με αποτέλεσμα να στερούνται στοιχειώδη δικαιώματα αναφέρθηκε ο Νίκος Τάκας, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, εργαζόμενος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Wolt.

Χαιρετισμό εκ μέρους των φοιτητών έκανε ο Δημήτρης Γκιώνης, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Οδοντιατρικής Αθήνας. «Τιμάμε τους εργαζόμενους που με τη δουλειά, με το μυαλό τους είναι οι δημιουργοί όλου του πλούτου», τόνισε. «Η πολιτική που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας δε θα σταματήσει αν δεν την σταματήσουμε εμείς», υπογράμμισε.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με το ποίημα «Σώπα» του Τούρκου του λογοτέχνη Αζίζ Νεσίν, το οποίο απήγγειλε ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός.

Με υψωμένες γροθιές και τον ύμνο της Διεθνούς ολοκληρώθηκε η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση.

ΠΗΓΗ: www.902.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: