Αθώοι αφέθηκαν οι τρεις Ισπανοί πυροσβέστες που διέσωζαν πρόσφυγες στην Λέσβο

Μετάφραση: Άννα-Μαρία Αρβανιτίδου
Αθώοι αφέθηκαν οι τρεις Ισπανοί πυροσβέστες που κατηγορήθηκαν και συνελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2016 εξαιτίας του ανθρωπιστικού τους έργου στο νησί της Λέσβου. Οι αρχές τους κατηγόρησαν για παράνομη μεταφορά προσφύγων και η ποινή με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι ήταν 10 χρόνια φυλάκιση. Οι τρεις πυροσβέστες άφησαν πίσω τα δικαστήρια της Μυτιλήνης κι αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με δηλώσεις της Οργάνωσης Άμεσης Βοήθειας Έκτακτης Ανάγκης.

Οι Manuel Blanco, Julio Latorre και Jose Enrique Rodriguez έφθασαν τη Δευτέρα 7 Μαΐου στις 09.15 τι πρωί στο δικαστήριο, όπου και χαιρέτησαν τους αλληλέγγυους παρευρισκόμενους και τους ευχαρίστησαν για άλλη μια φορά για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους όλο αυτό το διάστημα.

Οι τρεις εθελοντές πυροσβέστες μετά την κατηγορία για παράνομη μεταφορά προσφύγων, απομακρύνθηκαν από τις υποχρεώσεις τους για πάνω από δύο χρόνια, ενώ παράλληλα συνέχισαν να διασώζουν πρόσφυγες που για την Ένωση Προξενείων (Επαγγελματική Έκτακτη Βοήθεια). Με την επιστροφή τους στην Ελλάδα, δεν κατάφεραν να βρουν τους ανθρώπους, τους οποίους θα βοηθούσαν κι αποχώρησαν από την ελληνική ακτοφυλακή.

Δύο μέρες αργότερα φτάνουν αεροπορικώς στη Σεβίλλη, όπου ο κόσμος τους υποδέχθηκε σαν ήρωες. Από τότε δε σταμάτησαν να ερευνούν τι έγινε στην Ελλάδα και τους σταμάτησαν από το εθελοντικό τους έργο ούτε τι σημαίνει να πετάς απελπισμένους ανθρώπους στη θάλασσα. «Αποφάσισαν να ρίξουν τη δική τους απελπισία στη θάλασσα γιατί τίποτα δεν είναι χειρότερο από αυτό που έζησαν στη χώρα τους.» δήλωσαν για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα. Μόλις πριν από ένα μήνα παραδέχθηκαν ότι «φοβούνται» «μία από τις πιο άδικες δίκες στην ιστορία».

Αμέσως μετά τη δικαστική απόφαση οι ίδιοι ανάρτησαν στο Twitter:
«¡Se ha hecho JUSTICIA! Manuel Blanco, Julio Latorre y Quique Rodríguez han sido absueltos de todos los cargos. Sin duda, esta representa una gran victoria de la ayuda humanitaria.¡Volveremos para salvar vidas! #CondenadosAsalvarVidas» (=Η δικαιοσύνη τα κατάφερε. Οι Manuel Blanco, Julio Latorre y Quique Rodríguez απαλλάχθηκαν απ’ όλες τις κατηγορίες κι αυτό χωρίς αμφιβολία αποτελεί νίκη για την ανθρωπιστική βοήθεια. Θα συνεχίσουμε να σώζουμε ζωές.»

Οι δηλώσεις των ίδιων μέσω twitter. https://twitter.com/proemaid?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.eldiario.es%2Fandalucia%2Fjuicio-bomberos_0_768873466.html

eldiario.es

ΠΗΓΗ

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Γίνεται ο πρώτος που θα σχολιάσει στο άρθρο "Αθώοι αφέθηκαν οι τρεις Ισπανοί πυροσβέστες που διέσωζαν πρόσφυγες στην Λέσβο"

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.


*


Πατήστε για κοινοποίηση
Κρύψε την κοινοποίηση
Scroll Up