https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Αυτή είναι η πρώτη και μοναδική Αριστερή Κυβέρνηση που έχει βιώσει η χώρα | Του Λάμπρου Αναγνωστόπουλου

Αυτή είναι η πρώτη και μοναδική Αριστερή Κυβέρνηση που έχει βιώσει η χώρα | Του Λάμπρου Αναγνωστόπουλου

Η πρώτη Αριστερή Κυβέρνηση

Με το σύνθημα «η ελπίδα έρχεται», ο Σύριζα κέρδισε τις εκλογές του 2015 κι έσπασε τον δικομματισμό (ΠΑΣΟΚ- ΝΔ) που κυριαρχούσε στην ελληνική πολιτική ζωή, από τη μεταπολίτευση κι έπειτα. Η άνοδός του στην εξουσία, θα έφερνε μια νέα πολιτική, βγαλμένη μέσα από μια ριζοσπαστική κατάσταση, ωστόσο η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας παρουσιάζεται σήμερα διχασμένη και προβληματισμένη από την πορεία της χώρας. Η αλήθεια είναι ότι για ένα διάστημα κατάφερε να διατηρήσει μια μαχητική ρητορεία, με σχετικά μικρές απώλειες, σε σύγκριση με άλλες κυβερνήσεις. Κι έτσι, με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα έγινε η «πολυαγαπημένη» του αριστερού κόσμου, ενώ πολλοί μέχρι σήμερα την αποκαλούν «Πρώτη Αριστερή Κυβέρνηση της Ελλάδας». Σε αυτό το σημείο, έχει ενδιαφέρον να δούμε το ιστορικό πλαίσιο και την πραγματικότητα γύρω από την φράση «Πρώτη φορά Αριστερά».

Κατ’ αρχάς, είναι γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά θετικά αποτελέσματα της κυβέρνησης έως σήμερα. Αυτά αφορούν κυρίως στην εκχώρηση υπηκοότητας στα παιδιά της δεύτερης γενιάς μεταναστών, στην επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια και στη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης. Φυσικά, για την συντηρητική σε γενικές γραμμές ελληνική κοινωνία, δεν είναι μικρά κατορθώματα αυτά. Όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την αθέτηση της υπόσχεσης για κατάργηση των Μνημονίων, την τραγική διαχείριση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος προ τριετίας, καθώς επίσης το γεγονός ότι παραμένουν υψηλά τα ποσοστά ανεργίας, ειδικά στους νέους.

Παράλληλα, χρησιμοποιώντας λαϊκίστικη αλλά και αντικαθεστωτική ρητορική, αποφάσισε να συγκυβερνήσει με ένα εθνικιστικό κόμμα, τους ΑΝΕΛ. Στο πλαίσιο αυτό και για προπαγανδιστικούς κυρίως λόγους, ο Σύριζα επέλεξε να αποκαλεί την κυβέρνησή του «Πρώτη Αριστερή Κυβέρνηση της χώρας». Ο όρος αυτός δεν είναι σωστός, ακόμη κι αν δεν είχε κάνει την πολιτική υποχώρηση που έκανε, αλλά κι αν στην Κυβέρνηση δεν συμμετείχε ένα εθνικιστικό κόμμα.

Εξάλλου, μεταπολιτευτικά και συγκεκριμένα το 1981, μια μερίδα κόσμου είχε χρησιμοποιήσει πάλι τον όρο αυτό, όταν εξελέγη το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Το κεντρικό σύνθημα των ψηφοφόρων του Παπανδρέου (είχε εκλεγεί με ένα εντυπωσιακό ποσοστό κοντά στο 50%), ήταν η «Αλλαγή». Μετά την επταετία της Χούντας (1967- 73) και την επταετία του Κων. Καραμανλή (1974- 81), η ανάγκη που προέκυψε για την χώρα ήταν επί της ουσίας μια «αριστερόστροφη Αλλαγή».

Επιπλέον, πολλά μέλη και εκλεγμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είχαν πρωταγωνιστήσει στον αντιδικτατορικό αγώνα και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενώ μερικοί ήταν πρώην μέλη του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Γενικώς, το κόμμα συγκροτήθηκε κατά βάση από ριζοσπαστικοποιημένες μάζες. Ήταν ως εκ τούτου η βαθύτερη ανάγκη των πολιτών που οδήγησε στο συμπέρασμα περί αριστερόστροφης μετάβασης, κάτι που ασφαλώς δεν περιχαρακώνει την αλήθεια, ότι δηλαδή ήταν απλώς το Πρώτο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η ιστορική αλήθεια είναι ότι η πρώτη και μοναδική Αριστερή Κυβέρνηση που έχει βιώσει η χώρα, ήταν αυτή της ΠΕΕΑ (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης), γνωστή κι ως «Κυβέρνηση του Βουνού». Ιδρύθηκε λίγο πριν το τέλος της Κατοχής και συγκεκριμένα στις 10 Μαρτίου 1944, σε περιοχή της Ευρυτανίας, με πρωτοβουλία του ΕΑΜ. Η «Κυβέρνηση του Βουνού» εξελέγη μετά από εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του ’44, σε όλη την Ελλάδα.

Στις εκλογές συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες, άνω των 18 ετών και για πρώτη φορά εκλέχθηκαν πέντε γυναίκες ως βουλευτές. Στην αρχή, ως πρόεδρος είχε αναλάβει ο στρατηγός Ευριπίδης Μπακιρτζής, ο οποίος στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τον καθηγητή Αλέξανδρο Σβώλο. Τελικά, η ΠΕΕΑ, η Πρώτη Αριστερή Κυβέρνηση της χώρας, αυτοδιαλύθηκε στις 5 Νοέμβρη 1944, για να ακολουθήσουν λίγο καιρό μετά η καταστροφική Συμφωνία της Βάρκιζας και ο Εμφύλιος Πόλεμος.

Λάμπρος Αναγνωστόπουλος, κοινωνιολόγος

Βοήθημα:

Πέρα από την κρίση, Επιμέλεια: Κατερίνα Νασιώκα, Παναγιώτης Δούλος, John Holloway, Εκδόσεις: Futura

φωτο: ευρυτανας ιχνηλατης

ΠΗΓΗ

 

Κοινοποίηση άρθρου: