https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Big Bang Education: Η εμπειρία ενός διημέρου στο Σχολείο της Φύσης

Big Bang Education: Η εμπειρία ενός διημέρου στο Σχολείο της Φύσης

Είναι πρωί Σαββάτου γύρω στις δέκα παρά. Έχω φτάσει στο λεγόμενο Σχολείο της Φύσης στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, όπου πρόκειται να παρακολουθήσω μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς τα σεμινάρια και τα εργαστήρια του Big Bang Education.

Παρκάρω και προχωράω προς το κτίριο και σίγουρα δεν έχω ιδέα τι με περιμένει. Όσο ήμουν ακόμη στο αυτοκίνητο, πήρε το μάτι μου μια ομάδα ανθρώπων να κάνει κάτι που έμοιαζε με ξενάγηση στο χώρο. Επικεφαλής της ομάδας ο Άγγελος, ο οποίος και μ’ έπεισε εξαρχής να συμμετάσχω στο διήμερο.

Τους βρίσκω και μετά από σύντομους και εγκάρδιους χαιρετισμούς μπαίνω κι εγώ στην ομάδα και παρακολουθώ την ξενάγηση. Υπάρχουν ζωάκια, παιχνίδια και το όλο σκηνικό θυμίζει σπίτι και όχι σχολείο. Αγαπημένο ζωάκι της παρέας ο Σπόρος, ο σκύλος- μασκότ του σχολείου και λατρεία όλων, τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών. Μετά την ξενάγηση καταλήγουμε όλοι στην αίθουσα όπου πρόκειται να γίνουν τα σεμινάρια.

Δε θα αναλωθώ στο να περιγράψω με λεπτομέρειες όσα έγιναν στα πλαίσια του Big Bang Academy Weekend. Εκείνο που θέλω να μεταφέρω είναι το συναίσθημα, όχι μόνο το δικό μου αλλά όλων όσων συμμετείχαν. Υπήρξε μια πληθώρα δραστηριοτήτων και εισηγητών και ο καθένας μας μετέδωσε τη δική του ενέργεια και οπτική. Εκείνο που έμεινε όμως είναι ένα: η παιδεία αλλάζει.

Όλες οι μεγάλες αλλαγές που εκτυλίχθηκαν στον κόσμο ξεκίνησαν από έναν άνθρωπο ή από μια μικρή ομάδα ανθρώπων με μια καλή ιδέα και αρκετή πίστη σε αυτήν ώστε να την υποστηρίξουν και να πείσουν κι άλλους να ακολουθήσουν. Έτσι κι εδώ, η Βέτα Γεωργιάδου, ο Άγγελος Πατσιάς και ο Γιάννης Σωτηράκος έχουν ένα μεγάλο όραμα και κάνουν ό,τι περνά απ’ το χέρι τους για να γίνει αυτή η μικρή σπίθα πυρκαγιά και να αλλάξει τα δεδομένα.

Η αλήθεια είναι πως τις πραγματικές αλλαγές τις κάνουν οι άνθρωποι, όχι οι κυβερνήσεις και οι υψηλά ιστάμενοι. Άνθρωποι που δε δέχονται το status quo και επιλέγουν να κινηθούν έξω από τα πλαίσια που καθορίζονται από την μυωπική μας κοινωνία.

Το Big Bang Education είναι για μένα ακριβώς αυτό. Στόχος της ομάδας είναι να δείξει πώς μπορεί η εκπαίδευση να είναι αλλιώς, ευχάριστη, διασκεδαστική, κομμάτι της ζωής και όχι μια βαρετή αγγαρεία έξω από αυτήν. Nα δείξει στον εκπαιδευτικό εκείνα τα εργαλεία που χρειάζεται και που στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει ήδη μέσα του, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει μόνος του τις συνθήκες για ένα άλλο μαθησιακό περιβάλλον, που θα αναδείξει τις ξεχωριστές ικανότητες, τις ιδιαιτερότητες και τα ταλέντα του κάθε παιδιού και θα του επιτρέψει να μάθει μέσα από αυτό που ήδη είναι.

Είναι μαγεία αυτό που γεννιέται όταν συγκεντρώνεις σ’ έναν χώρο πολλούς ανθρώπους με παρόμοιες αξίες και ιδανικά. Η συλλογική ευφυΐα των ανθρώπων, όπως μου αρέσει να την ονομάζω, η δημιουργικότητα και το πνεύμα συνεργασίας μπορούν να δημιουργήσουν μικρά θαύματα.

Το διήμερο έκλεισε για εμάς με διαλογισμό, συζήτηση και απονομή διπλωμάτων μέσα στη φύση υπό το άκουσμα βιολιού. Εκείνο που άνοιξε μπροστά μας, όμως, είναι ένας νέος ορίζοντας που σηματοδοτεί την απαρχή ενός ανανεωμένου και πολλά υποσχόμενου κόσμου.

*Περισσότερα για το Big Bang Education θα βρεις στην επίσημη ιστοσελίδα καθώς και στη Facebook σελίδα.

Marianna says: «Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις ενεργά στο publiSHIT, μπορείς να γίνεις αρχισυντάκτης, συντάκτης ή και πρωταγωνιστής. Μάθε περισσότερα στην Αίθουσα Σύνταξης».

Φιλιώ Γαβριηλίδου

publishitmagazine.gr

Κοινοποίηση άρθρου: