https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Χωρίς τέλος οι επιθέσεις της ισραηλινής αστυνομίας σε Παλαιστίνιους προσκυνητές στην Πλατεία Τεμενών

Χωρίς τέλος οι επιθέσεις της ισραηλινής αστυνομίας σε Παλαιστίνιους προσκυνητές στην Πλατεία Τεμενών

Για μια ακόμα Παρασκευή οι δυνάμεις κατοχής του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ προκάλεσαν εκτεταμένα βίαια επεισόδια, νωρίς σήμερα το πρωί, με επιθέσεις μέσα στο συγκρότημα του τζαμιού Αλ Ακσα, στους Παλαιστίνιους μουσουλμάνους προσκυνητές που συγκεντρώνονται στην Πλατεία των Τεμενών, μπροστά στο ιερό τους τέμενος Αλ Ακσα, στα πλαίσια των εορτασμών του Ραμαζανιού.

Τουλάχιστον 42 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων καταστολής σε συγκεντρωμένους στην Πλατεία Τεμενών στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Υπάρχουν 42 τραυματίες από τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις κατοχής» στην Πλατεία Τεμενών, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 12 τραυματίες.

Από τους 42 αυτούς ανθρώπους οι 22 διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ, αλλά «κανείς δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση», διευκρίνισε η Ερυθρά Ημισέληνος.

Την προηγούμενη Παρασκευή 22 Απρίλη διακομίστηκαν στο νοσοκομείο τουλάχιστον 31 τραυματίες Παλαιστίνιοι προσκυνητές.

Φωτογραφία αρχείου του WAFA
Οι σημερινές ταραχές ξέσπασαν την ώρα που οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν την τελευταία Παρασκευή του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, το οποίο ολοκληρώνεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η ισραηλινή αστυνομία ισχυρίστηκε ότι επενέβη όταν εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να πετούν πέτρες και φωτοβολίδες προς διάφορες κατευθύνσεις, περιλαμβανομένου του Δυτικού Τείχους, όπου συγκεντρώνονται Εβραίοι προσκυνητές. Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων.

Στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 250 Παλαιστίνιοι μέσα και γύρω από την Πλατεία Τεμενών.

Οι συγκρούσεις αυτές εγείρουν φόβους για κλιμάκωση της βίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

Πάνω από 160.000 οι προσκυνητές παρά τους περιορισμούς του Ισραήλ

Παρά τους περιορισμούς των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής στην είσοδο πιστών στον ιερό τόπο, περισσότεροι από 160.000 μουσουλμάνοι πιστοί τέλεσαν σήμερα την τέταρτη και τελευταία προσευχή της Παρασκευής του ιερού μήνα του Ραμαζανιού στο τέμενος Al-Aqsa στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ.

Η ισραηλινή αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας έκλεισαν πολλούς δρόμους και σοκάκια που οδηγούν στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, αναγκάζοντας τους πιστούς να χρησιμοποιήσουν σημαντικά μεγαλύτερες διαδρομές για να φτάσουν στον ιερό τόπο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής ανέπτυξαν επίσης μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στις πύλες που οδηγούσαν στον ιερό χώρο, επιθεωρώντας τις ταυτότητες των πιστών και πραγματοποιώντας σωματική έρευνα για μερικούς από αυτούς.

Η ισραηλινή αστυνομία ενίσχυσε περαιτέρω τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τον ιερό χώρο, αλλά οι προσευχές πέρασαν ειρηνικά. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι προσευχήθηκαν στα ισραηλινά σημεία ελέγχου που οδηγούσαν στην Ιερουσαλήμ από τη Δυτική Όχθη, αφού εμποδίστηκαν να εισέλθουν στην ιερή πόλη.

Το ζήτημα των ιερών τόπων
Από την κατάληψη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ το 1967 κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών και στην συνέχεια την προσάρτησή της, οι Εβραίοι έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στην Πλατεία των Τζαμιών ορισμένες ώρες, αλλά όχι για να προσευχηθούν. Η προσευχή γίνεται κατά κανόνα στο Τείχος των Δακρύων, αν και τα τελευταία χρόνια οι ορθόδοξοι εβραίοι πηγαίνουν μυστικά για να προσευχηθούν στην Πλατεία των Τζαμιών, το Ορος του Ναού στην ιουδαϊκή παράδοση.

Οι Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής (IOF) επιχειρούν, με την χρήση υπέρμετρης βίας και κάτω από την πίεση ακραίων εθνικιστών Εβραίων αποίκων, να επιβάλλουν προκλητικά την οργανωμένη παρουσία εβραϊκών φανατικών ομάδων στον ιερό χώρο του Τεμένους Al-Aqsa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν υπερβολικά μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις, δακρυγόνα και χρήση όπλων και έφτασαν μέχρι την εισβολή, την Παρασκευή 15 Απρίλη, μέσα στο ίδιο το Τέμενος Al-Aqsa.

Το γεγονός ότι δεν τέθηκαν περιορισμοί για όσους Εβραίους γιόρταζαν το Πάσχα, όπως επέβαλλαν στους Παλαιστίνιους μουσουλμάνους και επιβάλλουν σήμερα στους Παλαιστίνιους Ορθόδοξους χριστιανούς και ότι επέτρεψαν στις εβραϊκές φανατικές ομάδες να εισβάλουν στον χώρο του Τεμένους Al-Aqsa φανερώνει ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ κλιμακώνει τις πολιτικές απαρτχάιντ της ισραηλινής κατοχής και τη συνολική συστηματική στρατηγική και πολιτική της εθνοκάθαρσης του αυτόχθονα Παλαιστινιακού πληθυσμού και τον εκτοπισμό του από την Ιστορική πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με ταυτόχρονη επιβολή των Εβραίων αποίκων ως μόνιμους, κυρίαρχους και νομιμοποιημένους κατοίκους της.

Ισραηλινοί άποικοι βανδάλισαν και το ιστορικό τζαμί της Γιάφα

Ισραηλινοί άποικοι κατά τη διάρκεια της νύχτας, πριν ακόμα ξημερώσει η Παρασκευή, βανδάλισαν ένα τέμενος-ορόσημο στην αρχαία πόλη Jaffa, τώρα μέρος του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της WAFA.

Οι άποικοι ζωγράφισαν με σπρέι συνθήματα μίσους κατά των Παλαιστινίων στον εξωτερικό βόρειο τοίχο του τζαμιού και χάραξαν το λεγόμενο «Αστέρι του Δαβίδ» με μπλε χρώμα.

Ο ιμάμης του τζαμιού, Ahmed Abu Ajweh, ανέβασε δύο φωτογραφίες στον λογαριασμό του στο Facebook που δείχνουν το «Αστέρι του Δαβίδ» χαραγμένο στον εξωτερικό τοίχο του τζαμιού που εντοπίστηκε το πρωί της Παρασκευής πριν από την προσευχή της αυγής.

Κατηγόρησε την πράξη βανδαλισμού ως «φασιστική επίθεση» που ήταν μόνο το τελευταίο επεισόδιο σε μια μακρά σειρά επιθέσεων εναντίον του τζαμιού και των πιστών από τη Νάκμπα το 1948.

Θεώρησε την ισραηλινή αστυνομία πλήρως υπεύθυνη για την επίθεση, ειδικά επειδή μια περιπολία της αστυνομίας είχε αναπτυχθεί εκεί κοντά, ήταν παρούσα, αλλά έμεινε αδρανής.

Το τζαμί Hassan Bek, που βρίσκεται στη γειτονιά Manshiyya της ιστορικά παλαιστινιακής Jaffa, έχει γίνει αντικείμενο επιθέσεων στο παρελθόν. Βεβηλώθηκε το 2005 όταν πετάχτηκε στην αυλή του ένα κεφάλι χοίρου που έφερε το όνομα του Προφήτη.

Η Γιάφα ήταν κάποτε το επίκεντρο της παλαιστινιακής οικονομίας, με περίπου 120.000 ανθρώπους να ζουν μέσα και γύρω από την ακμάζουσα πόλη στη Μεσόγειο Θάλασσα το 1948.

Σχεδόν το 95 τοις εκατό του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γιάφα και των γύρω χωριών της εκδιώχθηκαν από σιωνιστικές πολιτοφυλακές κατά τη διάρκεια της Νάκμπα που ξεκίνησε εκείνο το έτος και οδήγησε στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, οι ιστορικές γειτονιές της Jaffa κατεδαφίστηκαν σταδιακά, με αποτέλεσμα η πόλη να συρρικνωθεί σε μια μικρή πόλη που στη συνέχεια απορροφήθηκε από τον δήμο του Τελ Αβίβ.

ΠΗΓΗ: WAFA, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: