https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Δελτίο Τύπου από τη συγκέντρωση 178 σωματείων και φορέων του Αιγαίου στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα στις 6/11 (φώτο-video)

Δελτίο Τύπου από τη συγκέντρωση 178 σωματείων και φορέων του Αιγαίου στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα στις 6/11 (φώτο-video)

Δελτίο Τύπου από τη συγκέντρωση 178 σωματείων και φορέων του Αιγαίου στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα στις 6/11 (φώτο-video)

 

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου χαιρετίζει όλους όσοι παρευρέθηκαν στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα έξω από το υπουργείο υγείας στις 6/11, από Εργατικά Κέντρα, ΝΤ ΑΔΕΔΥ, σωματεία και μαζικούς φορείς του Αιγαίου για την κατάσταση της υγείας στα νησιά μας. Χαιρετίζει τους δεκάδες συμπατριώτες μας που ζουν στην Αθήνα και βρέθηκαν στο πλευρό μας για να στηρίξουν τον αγώνα για να αυξηθεί η χρηματοδότηση, να σταματήσει η υποβάθμιση και να στελεχωθούν όλες οι μονάδες υγείας των νησιών μας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με βάση τις ανάγκες μας.

Με 178 Σωματεία και Φορείς να έχουν υπογράψει το πλαίσιο και με πολλά από αυτά να βρίσκονται στην Αθήνα στηρίζοντας την μεγάλη και μαχητική κινητοποίηση, έγινε κατανοητό στην κυβέρνηση πως οι νησιώτες όχι μόνο δεν συμφωνούμε με την πολιτική της αλλά απαιτούμε δραστικές λύσεις ώστε να ζούμε στα νησιά μας με ασφάλεια και όχι με τον διαρκή φόβο μην τυχόν μας συμβεί κάτι και καταλήξουμε στο νοσοκομείο (αν υπάρχει ασθενοφόρο για να μας μεταφέρει) για τελευταία φορά.

Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται από νωρίς κάτω από το υπουργείο υγείας με σωματεία και φορείς να έχουν απλώσει τα πανό τους από τις 17:00. Παρά την προσπάθεια του υπουργείου να «παίξει» με την ώρα του προγραμματισμένου ραντεβού και το πλήθος των εκπροσώπων φορέων των νησιών που θα δεχτούν, η συνάντηση έγινε στις 17:30 με τον υφυπουργό υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, ενώ στο έξω ηχούσαν συνθήματα όπως «γιατροί, νοσηλευτές, με μόνιμη δουλειά, χρειάζονται επειγόντως σε όλα τα νησιά». (video συγκέντρωσης)

Η αντιπροσωπεία κατέθεσε Υπόμνημα με το κοινό πλαίσιο (δες εδώ υπόμνημα)και τις υπογραφές των 178 σωματείων και φορέων των νησιών μας, καθώς και επιμέρους υπομνήματα από Εργατικά Κέντρα και φορείς όπως αυτό που κατέθεσε το Εργατικό Κέντρο Σάμου για το νομό μας (δες εδώ).

Μετά τη συνάντηση ο Σταμάτης Φιλιππήςπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους (δες εδώ ομιλία) ότι η αντιπροσωπεία έθεσε ξεκάθαρα και λεπτομερώς τα προβλήματα και τις ελλείψεις που έχουν τα νησιά, με τον υφυπουργό να αρνείται να κάνει οποιαδήποτε δέσμευση και να δώσει κάποια λύση αλλά αντιθέτως έψαξε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Είπε πως μέχρι το 2025 θα προσληφθούν 6.500 υγειονομικοί τη στιγμή βέβαια που οι ελλείψεις είναι πάνω από 40.000. Δεν έδωσε καμία απάντηση στο γιατί υπάρχουν οι ιδιώτες μέσα στα δημόσια νοσοκομεία και επεκτείνεται όλο και περισσότερο η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Για τις ελλείψεις προσωπικού απάντησε πως τα τελευταία χρόνια έγιναν προσλήψεις, ειδικά μέσα στην πανδημία, αλλά παρέλειψε να αναφέρει βέβαια πόσοι συνταξιοδοτήθηκαν και πόσων έληξαν οι συμβάσεις τους, καταλήγοντας οι υγειονομικοί να είναι λιγότεροι απ ‘ότι ήταν πριν την πανδημία. Επίσης, οργή προκάλεσε το θράσος του να πει στους νησιώτες πως η πολιτεία αξιολογεί που πρέπει να μπει ιατρικός εξοπλισμός και πόσος, ότι το κράτος έχει νόμους και σύνταγμα που πρέπει να τηρούνται και επομένως στην Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μια και δεν γίνονται ούτε στην Ε.Ε., ενώ τόνισε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν μια σειρά ειδικότητες στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν μπορεί να υπάρχουν ούτε στην επαρχεία, κοροϊδεύοντας τους εκατοντάδες ανέργους γιατρούς ειδικοτήτων που είτε εργάζονται στο δημόσιο, είτε έχουν φύγει για εξωτερικό, ομολογώντας ουσιαστικά πως οι ζωές των ανθρώπων κοστολογούνται, ανάλογα με το πόσα χρήματα θέλει να διαθέσει κάθε φορά το κράτος και αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά πόσο ενάντια στη ζωή του λαού είναι η πολιτική και αυτής της κυβέρνησης όπως και των προηγούμενων.

Ο Γιάννης Ζαφειρίου, πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου μετέφερε την κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους των νησιών. Υπογράμμισε ότι οι ελλείψεις είναι τεράστιες και «χάνουμε συνανθρώπους μας τζάμπα και άδικα». «Να σταματήσει η εγκατάλειψη» τόνισε και επεσήμανε πως «συντονίζουμε τον αγώνα και την πάλη μας για να δοθούν λύσεις στα αιτήματα μας, που έχουν στην προμετωπίδα τους τη ζωή των ανθρώπων. Για υγεία που έχουμε χρυσοπληρώσει και απαιτούμε να έχουμε στον 21ο αιώνα».

Ο Παναγιώτης Νικήτας, πρόεδρος ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ σημείωσε ότι οι νησιώτες δεν συμβιβάζονται με τον θάνατο και την υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας. «Αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε και νικάμε» επεσήμανε.

Ο Ιωάννης Κράτσας, εκ μέρους του συλλόγου γονέων ΑμεΑ Ικαρίας κατήγγειλε ότι οι ανάπηροι είναι ξεχασμένοι απ’ όλες τις κυβερνήσεις. «Ένας τετραπληγικός πρέπει να διανύσει έως και δύο ώρες στην καλύτερη περίπτωση για να φτάσει στο νοσοκομείο» κατήγγειλε.

Η Ιωάννα Λάμπρου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου σημείωσε ότι στη Κω, με μόνιμους 35 χιλιάδες κατοίκους δεν υπάρχει παθολόγος και πνευμονολόγος, ενώ χαρακτήρισε ως απαράδεκτη τη δήλωση του υφυπουργού ότι η εικόνα που μεταφέρθηκε από τους εκλεγμένους εκπροσώπους των φορέων και συνδικάτων δεν είναι αληθής και απέχει από τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας, υποτιμώντας εκλεγμένους συνδικαλιστές, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων, 1000δες νησιώτες που είναι πίσω από κάθε φορέα στις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η Δήμητρα Σταματέλου (δες εδώ ομιλία) σημείωσε ότι «στα νησιά του Αιγαίου η κατάσταση είναι παραπάνω από απαράδεκτη». Υπογράμμισε ότι «η συνειδητή εγκατάλειψη και απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, παράλληλα με την προκλητική πριμοδότηση των επιχειρηματικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ευθύνονται για το φαινόμενο των άγονων προκηρύξεων θέσεων στα νησιά και όχι η απροθυμία των γιατρών, όπως προκλητικά ισχυρίζονται, για να τους φορτώσουν την ευθύνη για την υποστελέχωση και να απεμπολήσουν τις δικές τους».

Οι φορείς ανακοίνωσαν ότι το επόμενο διάστημα οι αγώνες θα συνεχιστούν σε κάθε νησί ώστε ακόμη περισσότερα σωματεία και σύλλογοι να τον μαζικοποιήσουν, αφού η μόνη λύση είναι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας γιατί η υγεία αφορά όλο το λαό ανεξαιρέτως και όχι μόνο τους υγειονομικούς. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υγεία του λαού και γι’ αυτό διεκδικούμε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας!

Συνεχίζουμε το συντονισμό και τον αγώνα και στις 29 Νοέμβρη, μέρα πανυγειονομικής απεργίας προχωράμε σε συγκεντρώσεις σε όλα τα νησιά.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Υπόμνημα 178 σωματείων και φορεών του Αιγαίου που κατατέθηκε στο Υπουργείο Υγείας

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩN – Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ –

 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ – ΣΥΛΛΟΓΩΝ – ΦΟΡΕΩΝ

ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αθήνα, 6 Νοέμβρη 2023

 

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Υγείας

Όλοι εμείς που υπογράφουμε το παρακάτω κοινό πλαίσιο πάλης για την υγεία στα νησιά μας, ενώνουμε τις φωνές μας και τις δυνάμεις μας και συντονισμένα διεκδικούμε το αυτονόητο: το δικαίωμα να ζούμε στον τόπο μας με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή και η υγεία μας. Σήμερα στα πλαίσια Παναγαιακής κινητοποίησης στο Υπουργείο Υγείας και μετά από κινητοποιήσεις και στα νησιά μας, καταθέτουμε το παρακάτω κείμενο με τις διεκδικήσεις μας και απαιτούμε λύσεις τώρα για όλες τις δημόσιες δομές υγείας των νησιών μας.

Κοινό πλαίσιο πάλης για την υγεία

Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους και όλες

Φτάνει πια με την εγκατάλειψη! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Διαδηλώνουμε στην Αθήνα και στα νησιά μας! Απαιτούμε λύσεις τώρα!

Η κατάσταση στον τομέα της υγείας των νησιών είναι απαράδεκτη. Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, σε συνέχεια των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, βάζει στο «ζύγι» των αναγκών του κεφαλαίου τις ανάγκες μας και καταδικάζει τους νησιώτες σε επικίνδυνες ελλείψεις.

Δεν πάει άλλο! Ήδη ακόμη μια φορά θρηνούμε απώλειες συνανθρώπων μας όπως ο μικρός Μιχαήλ από τον Πολιχνίτο της Λέσβου, ενώ πολλά είναι τα περιστατικά σε κάθε νησί και στο παρελθόν.

Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, ελλείψεις σε ειδικότητες! Χωρίς αναλώσιμα και κρίσιμα μηχανήματα όπως μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι, ακόμα και ακτινολογικά μηχανήματα! Κέντρα υγείας με τεράστιες ελλείψεις. Χωριά και ολόκληρες περιοχές χωρίς γιατρό, απέχοντας ακόμα και 1 ώρα οδικώς από την πλησιέστερη, έστω και υποβαθμισμένη δομή υγείας. Χωρίς επαρκή στόλο και προσωπικό του ΕΚΑΒ με αποτέλεσμα να χάνονται συμπολίτες μας, να έχουμε τις τραγικές εικόνες ασθενών που μεταφέρονται σε καρότσες αγροτικών!

Σκέψου:

 • μπορεί ολόκληρα νοσοκομεία να είναι χωρίς αναισθησιολόγο, όπως συμβαίνει στην Ικαρία και στη Λήμνο;
 • μπορεί να υπάρχει πολυδύναμο ιατρείο με 1 (!) γιατρό, που μάλιστα καλείται να κάνει εφημερίες και αλλού, όπως συμβαίνει στις Ράχες της Ικαρίας;
 • Γίνεται σε ολόκληρα νησιά να λείπουν σημαντικές ιατρικές ειδικότητες, όπως το να μην υπάρχει κανένας οφθαλμίατρος, ωτορινολαρυγγολόγος κ.α. σε όλο το νησί της Σάμου; Να μην υπάρχει μικροβιολόγος ή γυναικολόγος ή χειρούργος στην Πάρο με την τεράστια εισροή τουριστών;
 • Είναι δυνατόν σημαντικός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός να μην υπάρχει, οι κτηριακές εγκαταστάσεις και ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός (στρώματα, σεντόνια κλπ) να είναι διαλυμένα ή να μην υπάρχει μαγνητικό τομογράφος το 2023 όπως στη Σάμο;

Τα αντίστοιχα ερωτήματα είναι πολλά και συμβαίνουν σε όλα τα νησιά!

Η κυβέρνηση προκαλεί όταν έχει ως μοναδική μέριμνα να υπάρχουν γιατροί μόνο για τη σεζόν και τους τουρίστες! Που δεν προκηρύσσει θέσεις για να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία. Που μας βγάζει τις στατιστικές και τους μέσους όρους της ΕΕ, αγνοώντας ότι η χώρα μας είναι νησιωτική, με λειψά και πανάκριβα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με υπέργηρα πλοία και εξαντλημένα πληρώματα. Είναι πρόκληση να μας προπαγανδίζουν ως λύση την τηλεϊατρική, δηλαδή το συμβιβασμό ότι δε θα έχουμε γιατρούς;

Η κυβέρνηση προκαλεί όταν δεν παίρνονται μέτρα υγείας και ασφάλειας από την εργοδοσία, όταν δεν υπάρχουν επιθεωρητές εργασίας. Δεν μπορούμε να συνηθίσουμε ως κανονικότητα τα εργατικά «ατυχήματα».

Με τις πολιτικές τους είτε μας σπρώχνουν στους ιδιώτες και στα κοράκια της ιδιωτικής υγείας, είτε μας καταδικάζουν το 2023 να ζούμε χωρίς περίθαλψη.

 

Δε συμβιβαζόμαστε! Ξέρουμε ότι ο λαός σώζει το λαό και παίρνουμε ξανά την κατάσταση στα χέρια μας. Ερχόμαστε στην Αθήνα και απαιτούμε λύσεις τώρα!

Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους με πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών με γενναία κρατική χρηματοδότηση 

 

Διεκδικούμε :

Για τα Νοσοκομεία να υπάρχουν:

ü  Όλες οι αναγκαίες κλινικές με τις απαιτούμενες  ειδικότητες γιατρών. Κάλυψη όλων των ειδικοτήτων. Η κυβέρνηση να ανακοινώσει προσλήψεις για όλες τις ειδικότητες και για όλες τις θέσεις. Το να προκηρύσσεται μια θέση ενώ τα κενά είναι πχ 5, αποθαρρύνει τους γιατρούς να έρχονται στα νησιά.

ü  Κάλυψη των αναγκών σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες.

ü  Όλο το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό) να είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

ü  Νοσοκομεία με πλήρη εργαστηριακό και τεχνολογικό εξοπλισμό, να έχουν τη δυνατότητα πρόληψης και θεραπείας στο νησί, χωρίς να δίνουν μια περιουσία. Νοσοκομεία ικανά να στηρίξουν άμεσα βαριές περιπτώσεις, έχοντας επάρκεια σε ΜΕΘ αλλά και ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας).

Για τα Κέντρα Υγείας να υπάρχουν:

ü Δίκτυο Κέντρων Υγείας που να καλύπτουν πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Περιφερειακά Ιατρεία, παραρτήματα των Κ.Υ, στελεχωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες, με παθολόγους και νοσηλευτές.

ü Σύνδεση των Κ.Υ με τους χώρους κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας. (Γιατροί εργασίας, σχολίατροι, αθλίατροι).

ü Οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Κ.Υ (που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας).

ü Επιδημιολογικές μελέτες καθώς και μελέτες για τη νοσηρότητα που οφείλονται σε τοπικούς νοσογόνους παράγοντες.

ü Ειδικευμένοι γιατροί για όσους ασθενείς κάνουν  χρήση των ιαματικών λουτρών.

ü Αγροτικά ιατρεία στελεχωμένα και σε όλα τα χωρία.

 

Για το ΕΚΑΒ:

ü Να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος επείγουσας βοήθειας έτσι που να καλύπτει κάθε επείγον περιστατικό.  Ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ και προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού.

 

Πρόνοια:

ü Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.

ü Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ για όλους (χωρίς πλαφόν εξαιρέσεις και περικοπές), με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

ü Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους.

 

Πρόληψη:

ü Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.

ü Συστηματικοί εμβολιασμοί με ευθύνη του κράτους για όλα τα παιδιά.

ü Προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες.

ü Επαναφορά για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως του επιδόματος τοκετού.

ü Στελέχωση Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρήσεων Εργασίας στα νησιά με τακτικούς ελέγχους.

ü Γιατροί εργασίας σε όλους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Λήψη όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς

 

Υπογράφουν:   

Εργατικά Κέντρα

 1. Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου
 2. Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο
 3. Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου
 4. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χίου
 5. Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου

 

Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ

 1. Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ
 2. Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ
 3. Ν.Τ. Λήμνου της ΑΔΕΔΥ
 4. Ν.Τ. Ρόδου της ΑΔΕΔΥ
 5. Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ

 

Σάμος

 1. Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου
 2. Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου
 3. Σωματείου Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου
 4. Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου
 5. Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Παράρτημα Σάμου)
 6. Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σάμου
 7. Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου & Ικαρίας (Σ.Υ.ΠΕ.Σ.Ι)
 8. Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Σάμου
 9. Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Καρλοβάσου
 10. Σωματείο Συνταξιούχων Σάμου
 11. Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Νομού Σάμου
 12. Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα «ΟΜΟΝΟΙΑ»
 13. Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου (Μέλος ΟΓΕ)
 14. Ομάδα Γυναικών Μαραθοκάμπου (μέλος ΟΓΕ)
 15. Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών (μέλος ΟΓΕ)
 16. Λαϊκή Επιτροπή Μαραθοκάμπου
 17. Πανσαμιακός Αγροτικός  Σύλλογος
 18. Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πύργου Σάμου “Η Κυβέλη”
 19. Αθλητικός Σύλλογος «ΚΕΡΚΙΣ»
 20. Σύλλογος Εθελοντών Μαραθοκάμπου
 21. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Μαραθοκάμπου
 22. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Χώρας Σάμου
 23. Εκπολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Μυτιληνιών Σάμου
 24. Σύλλογος Φίλων, Υποστηρικτών Καρκινοπαθών Νομού Σάμου  «Ευ Πο»
 25. Ιατρικός Σύλλογος Σάμου
 26. Φοιτητικός Σύλλογος Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (ΜΠΕΣ)

 

Ικαρία

 1. Συνδικάτο Οικοδομών & Συναφών Επαγγελμάτων Ικαρίας – Φούρνων
 2. Σωματείο Εργαζομένων στους Δήμους Ικαρίας & Φούρνων
 3. Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων & Συναφών Επαγγελμάτων Ικαρίας – Φούρνων
 4. Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ-ΚΗΕ Σάμου – Ικαρίας
 5. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας – Φούρνων
 6. Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας
 7. Σωματείο Συνταξιούχων Μισθωτών Ικαρίας & Φούρνων
 8. Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας (Μέλος ΟΓΕ)
 9. Ομάδα Γυναικών Αγ. Κηρύκου (Μέλος ΟΓΕ)
 10. Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων-Βιοτεχνών-Επαγγελματιών-Εμπόρων Ικαρίας
 11. Εμπορικός Σύλλογος Αγίου Κηρύκου
 12. Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Σχολείων Ικαρίας
 13. Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων Φίλων ΑΜΕΑ και Αναπήρων Ικαρίας “ΗΛΙΑΧΤΊΔΑ”
 14. Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγ.Κηρυκου Ικαρίας
 15. Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου Αγ.Κηρύκου Ικαρίας
 16. Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Νηπιαγωγείου Αγ.Κηρύκου Ικαρίας
 17. Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγ.Κηρύκου Ικαρίας
 18. Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων  Νηπιαγωγείου Ευδήλου Ικαρίας
 19. Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου Ευδήλου Ικαρίας
 20. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού-Νηπιαγωγείου Ραχών Ικαρίας
 21. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού-Νηπιαγωγείου Ραχών (Αγίου Πολυκάρπου)
 22. Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Φιλοδασικός Σύλλογος Μανδριών ”Η ΔΟΛΙΧΗ”
 23. Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου Ραχών “ΛΙΤΑΝΗ”
 24. Κοινωνικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Φραντάτου  «ΦΡΑΝΤΑΤΟ»
 25. Εξωραϊστικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αυλακίου «Ο ΕΛΙΓΚΑΣ»
 26. Σύλλογος Περαμεριτών Φραντάτο Μάραθο Πηγή
 27. Κοινωνικός και Οικολογικός Σύλλογος Μάραθου
 28. Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αρέθουσας
 29. Πολιτιστικός Σύλλογος Ικαριωτών Περάματος και γύρω Δήμων «Ο ΙΚΑΡΟΣ»
 30. Σύλλογος Ικαρίας “Ο ΚΑΒΟ ΠΑΠΑΣ” Χωριών Τοπικού Διαμερίσματος Καρκιναγρίου
 31. Σύνδεσμος Βορειοδυτικής Ικαρίας, Προοδευτικός Σύλλογος Βρακάδων
 32. Σύλλογος Προεσπέρας το “Καστέλι”
 33. Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος “Το Αμάλου”
 34. Πολιτιστικός Σύλλογος Στελιού Ικαρίας
 35. Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πλαγιάς
 36. Προοδευτικός Σύλλογος Ξυλοσύρτη Ικαρίας «Ο Αθέρας»
 37. Πανικαριακή Αδελφότητα Αθηνών
 38. Σύλλογος Ικαριωτών Πετρούπολης
 39. Πανικαριος Αθλητικός Σύλλογος Ίκαρος

 

Κως

 1. Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω
 2. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Κω
 3. Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Κω
 4. Σωματείο Συνταξιούχων Κω
 5. Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου
 6. Σύλλογος Εκπαιδευτικών  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κω-Νίσυρου
 7. ΤΔΕ ΕΤΕ ΔΕΗ Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου
 8. Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κω
 9. Σωματείο Εργαζομένων Εξόρυξης και Επεξεργασίας Μεταλλευμάτων και Αδρανών Υλικών Δωδεκανήσων
 10. Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού, Παράρτημα Κω Σύλλογος γυναικών Κω (Mέλος ΟΓΕ)

 

Χίος

 1. Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου
 2. Σύλλογος ΟΤΑ Χίου
 3. Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου «Αδαμάντιος Κοραής»
 4. Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου
 5. Σωματείο Συνταξιούχων ΕΦΚΑ Νομού Χίου
 6. Σωματείο Συνταξιούχων ΠΕΣ ΝΑΤ Χίου
 7. Σωματείο Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου
 8. Σύλλογος Εμπόρων Χίου
 9. Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου
 10. Περιφερειακή Ομοσπονδία Β.Αιγαίου ΑΜΕΑ
 11. Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ
 12. Σύλλογος Γυναικών Χίου
 13. Φαρμακευτικός Σύλλογος Χίου
 14. Σύλλογος Λογιστών Χίου

 

Λήμνος

 1. Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Λήμνου
 2. Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λήμνου
 3. ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστράτιου
 4. Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λήμνου
 5. Σωματείο Οικοδόμων Λήμνου
 6. Σωματείο Συνταξιούχων Λήμνου
 7. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου
 8. Εμπορικός Σύλλογος Λήμνου
 9. Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Λήμνου
 10. Ομοσπονδία Συλλόγων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου (ΟΛΣΥ)

 

Λέσβος

 1. Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης
 2. Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου
 3. Σωματείο Επισιτισμού Τουρισμού Λέσβου
 4. Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Λέσβου
 5. Σωματείο Μουσικών Λέσβου
 6. Σωματείο Φορτοεκφορτωτών Υπαλλήλων Οδηγών Μεταφορικών Εταιρειών Λέσβου
 7. Σωματείο Επαγγελματιών Υπαλλήλων Οδηγών και Εισπρακτόρων Λέσβου
 8. Σωματείο Χειριστών Βοηθών Εκσκαπτικών και Ανυψωτικών Μηχανημάτων Μηχανοδηγών Οδοστρωτήρων Νήσων Ανατολικού Αιγαίου 
 9. Σωματείο Φορτοεκφορτωτών Λιμένος και Προλιμένος Μυτιλήνης «ο Ποσειδών»
 10. Παράρτημα Μυτιλήνης της Πανελλαδικής Ένωσης Νοσοκόμων-Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης «Αλληλεγγύη»
 11. Παλλεσβιακή Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συναφών Επαγγελμάτων
 12. Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών Απομαχικού Ταμείου Λέσβου
 13. Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου
 14. Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης
 15. Σύλλογος Γυναικών Μανταμάδου
 16. Αγροτικός Σύλλογος Αγιάσου
 17. Αγροτικός Σύλλογος Ανεμώτιας
 18. Αγροτικός Σύλλογος Θερμής
 19. Αγροτικός Σύλλογος Μανταμάδου
 20. Αγροτικός Σύλλογος Καλλονής
 21. Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου
 22. Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ)
 23. ΕΛΜΕ Λέσβου
 24. Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λέσβου
 25. Ένωση Εμπόρων- Βιοτεχνών Πέτρας
 26. Ένωση Εμπόρων- Βιοτεχνών Αγιάσου
 27. Σωματείο Αρτοποιείων Λέσβου
 28. Σωματείο Ξυλουργών Λέσβου
 29. Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Αιγαίου
 30. Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης «ΑΣΠΙΔΑ»
 31. Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Εμπορικού Ναυτικού
 32. Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου
 33. Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου

 

Ρόδος

 1. Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου
 2. Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου
 3. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου
 4. Παράρτημα Ρόδου του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΤΕ 

 

Λέρος

 1. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Λέρου
 2. Σωματείο Εργαζόμενων στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου
 3. Ένωση Ιατρών Κρατικού Θεραπευτηρίου-Κέντρου Υγείας Λέρου
 4. Σωματείο Εργαζόμενων ΕΟΔΥ Λέρου

 

Σαντορίνη

 1. ΕΛΜΕ θήρας
 2. Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού Θήρας
 3. Σύλλογος εργαζομένων Δήμου Θήρας
 4. Ομάδα γυναικών Θήρας (μέλος της ΟΓΕ)
 5. Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Νηπιαγωγείων Εμπορείου – Περίσσας
 6. Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου Εμπορείου
 7. 15μελές Μαθητών Γυμνασίου Εμπορείου
 8. Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Θήρας

 

Νάξος

 1. Πνευματικό Κέντρου Κωμιακής
 2. Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής
 3. Σωματείο Εργαζομένων Τομέα Υγείας Νομού Κυκλάδων

 

Πάρος

 1. Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Πάρου
 2. Συνταξιούχοι Πάρου
 3. Ομάδα Γυναικών Πάρου
 4. Ιατρικό Προσωπικό Κέντρου Υγείας Πάρου
 5. Σύλλογος Εκπαιδευτικών «ΚΑΛΙΕΡΟΣ»
 6. Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Κώστου Πάρου

 

Σύρος

 1. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων
 2. Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου
 3. Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Σύρου Ερμούπολης
 4. Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (Σ.Εργ.Α.Δ.Α.)

 

Νίσυρος

 1. Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Νισύρου

 

Κάλυμνος

 1. Σωματείο Οικοδόμων Καλύμνου

 

Κύθνος

 1. Σύλλογος Γονέων Γυμνασίου Κύθνου
 2. Ένωση Γυναικών Κύθνου
 3. Σύλλογος Φίλων Λουτρών Κύθνου “Ο Κάκκαβος” ,

 

Μήλος

 1. Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Μήλου

 

———

 1. Τμήμα Ν. Αιγαίου του Διοικητικού Επιμελητηρίου – Ομίλου Διοικητικών Επιστημόνων Ελλάδας

Υπόμνημα Εργατικού Κέντρου Σάμου για Υγεία

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΑΜΟΥ

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Υγείας

 

Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους και όλες

Φτάνει πια με την εγκατάλειψη! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Διαδηλώνουμε στην Αθήνα και στα νησιά μας! Απαιτούμε λύσεις τώρα!

 

Η κατάσταση στον τομέα της υγείας στο νομό Σάμου και τα άλλα νησιά είναι απαράδεκτη. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία υποστελεχωμένα, χωρίς γιατρούς, με ελλείψεις σε ειδικότητες, χωρίς αναλώσιμα και κρίσιμα μηχανήματα, με κτήρια κατεστραμμένα, με διαλυμένο ή ανύπαρκτο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, χωρίς επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ.

 

Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, σε συνέχεια των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, βάζει στο «ζύγι» των αναγκών του κεφαλαίου τις ανάγκες μας και μας καταδικάζει σε επικίνδυνες ελλείψεις.

 

Δεν πάει άλλο! Δεν ανεχόμαστε να θρηνούμε διαρκώς θύματα, να μην έχουμε τη δυνατότητα για πρόληψη, θεραπεία, περίθαλψη και υγεία δημόσια και δωρεάν. Να πρέπει να ξενιτευόμαστε και να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για υγεία, πανάκριβα εισιτήρια και λειψές συγκοινωνίες. Δεν είναι λύση οι μετακινήσεις προσωπικού, η ύπαρξη γιατρών μόνο στην τουριστική σεζόν. Με τις πολιτικές τους είτε μας σπρώχνουν στους ιδιώτες και στα μεγαλοκοράκια της ιδιωτικής υγείας, είτε μας καταδικάζουν το 2023 να ζούμε χωρίς περίθαλψη. Η ανυπαρξία γιατρών εργασίας, επιθεωρήσεων εργασίας για την υγιεινή και την ασφάλεια, τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» δεν είναι αποδεκτά ως «κανονικότητα».

 

Δε συμβιβαζόμαστε! Ξέρουμε ότι ο λαός σώζει το λαό και παίρνουμε ξανά την κατάσταση στα χέρια μας. Απαιτούμε λύσεις τώρα!

 

Τα αιτήματα του κοινού πλαισίου πάλης για την υγεία, των Εργατικών Κέντρων, ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, Σωματείων και Φορέων των νησιών του Αιγαίου, συμπυκνώνει τις βασικές διεκδικήσεις και άξονες πάλης για την υγεία του λαού των νησιών μας. Ειδικά για το νομό μας διεκδικούμε:

 

Για τη Σάμο:

ü Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους, με πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών, με γενναία κρατική χρηματοδότηση.

ü Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με ειδικότητες που λείπουν ή που δεν υπάρχουν καθόλου στο νοσοκομείο Σάμου όπως οφθαλμίατροι, ΩΡΛ, πνευμονολόγοι, ογκολόγοι, δερματολόγοι, αγγειολόγοι, ενδοκρινολόγοι, γαστρεντερολόγοι, 3 γενικής ιατρικής για το τμήμα των επειγόντων και επιπλέον από τις ειδικότητες που υπηρετούν, 2 ενταντικολόγοι, 2 παθολόγοι, 2 γενικής χειρουργικής, 2 αναισθησιολόγοι, 2 ορθοπεδικοί, 3 παιδίατροι, 3 ακτινοδιαγνώστες.

ü Στελέχωση για λειτουργία σε 24ωρη βάση και πλήρους παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα Κέντρα Υγείας Καρλοβάσου και Βαθιού.

ü Στελέχωση σε Περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία με γιατρούς γενικής ιατρικής και με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής.

ü Κάλυψη των αναγκών σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό

ü Άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ για κάλυψη όλου του νησιού με 3 ασθενοφόρα όλο το 24ωρο. Να στεγαστεί το ΕΚΑΒ σε κατάλληλο κτήριο.

ü Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Αυξήσεις στους μισθούς, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

ü Ανανέωση και επισκευή όλου του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε όλες τις δημόσιες δομές του νησιού, μαγνητικός τομογράφος στο νοσοκομείο Σάμου.

ü Άμεση ανακαίνιση του κτηρίου του ΚΕΦΙΑΠ, στελέχωσή του με παιδιάτρους, παθολόγους, εργοθεραπευτές, παιδοψυχολόγους, νοσηλευτές, λογοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές, διοικητικούς και προσωπικό καθαριότητας.

ü Στελέχωση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας σε προσωπικό, ειδικά με παιδοψυχολόγο και παιδοψυχίατρο.

ü Ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με μόνιμο προσωπικό.

ü Προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες.

ü Στελέχωση Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Εργασίας στη Σάμο.

ü Γιατροί εργασίας σε όλους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Λήψη όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς

ü Να στελεχωθεί πολυιατρείο με ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους στο ΚΥΤ της Σάμου που να λειτουργεί όλο το 24ωρο.

ü Εξετάσεις και μετακινήσεις ασθενών που δεν μπορεί να γίνουν στο νοσοκομείο να καλύπτεται η δαπάνη από το νοσοκομείο.

ü Κάλυψη όλων των δαπανών σε ιατρικές εξετάσεις από τον ΕΟΠΠΥ όταν δεν υπάρχει δυνατότητα ιατρού σε δημόσια δομή του νησιού άμεσα.

 

Για την Ικαρία:

Για το Νοσοκομείο να υπάρχουν:

ü  Όλες οι αναγκαίες κλινικές (παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, γυναικολογική, καρδιολογική)  με τις απαιτούμενες  ειδικότητες γιατρών.

ü Όλες οι αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες που λείπουν (Πνευμονολόγος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ουρολόγος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος). Άμεση ανάγκη η κάλυψη της θέσης του Χειρούργου! Επίσης όλες οι ειδικότητες να γίνουν τουλάχιστον διπλές με αιχμή αυτές του Παθολόγου, Καρδιολόγου, Γυναικολόγου, Αναισθησιολόγου, ΩΡΛ

ü Στελέχωση και λειτουργία της Μονάδας τεχνητού Νεφρού.

ü Δημιουργία σταθμού  Αιμοδοσίας.

ü Δημιουργία τουλάχιστον Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, αν όχι ΜΕΘ.

ü Όλη η απαραίτητη εργαστηριακή κάλυψη και ο απαραίτητος και τεχνολογικός εξοπλισμός.

ü Όλη η αναγκαία υποδομή για ανθρώπινες συνθήκες περίθαλψης.

ü Τμήμα επειγόντων περιστατικών που να λειτουργεί αυτοδύναμα όλο το 24ωρο.

ü Σύνδεση του Νοσοκομείου με τα Κ.Υ.

Για τα Κέντρα Υγείας να υπάρχουν:

ü Ένα Κ.Υ σε κάθε Δημοτική ενότητα της επαρχίας μας, που να καλύπτει πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. (Δηλαδή: αναβάθμιση του Π.Ι στις Ράχες σε Κ.Υ, βελτίωση του εξοπλισμού,  ασθενοφόρο. Πλήρης στελέχωση του Κ.Υ. στον Εύδηλο τουλάχιστον σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του).

ü Ειδικά για τις Ράχες άμεση πρόσληψη γενικού παθολόγου και νοσηλευτικού προσωπικού στο Περιφερειακό Ιατρείο.

ü Σύνδεση των Κ.Υ με τους χώρους κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας. (Γιατροί εργασίας, σχολίατροι, αθλίατροι).

ü Οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Κ.Υ (που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας).

ü Ειδικευμένοι γιατροί για όσους ασθενείς κάνουν  χρήση των ιαματικών λουτρών.

ü Περιφερειακά Ιατρεία, παραρτήματα των Κ.Υ, στελεχωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες

ü Ιδιαίτερα στο Περιφερειακό Ιατρείο Καρκιναγρίου και λόγω μεγάλης απόστασης από το νοσοκομείο και το Κ.Υ. να υπάρχει ειδικευμένος γιατρός, νοσηλεύτρια και να σταθμεύει ασθενοφόρο.

 

Για τα νησιά των Φούρνων 

ü Να αναβαθμιστεί το «πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο» των Φούρνων σε Κέντρο Υγείας  με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών, γενικού παθολόγου, παιδιάτρου  νοσηλευτικού προσωπικού.

ü Να γίνεται άμεση αντικατάσταση των γιατρών που λήγει η θητείας τους.

ü Να καλυφθεί άμεσα η θέση του γενικού ιατρού που μένει κενή στο «πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο» Φούρνων.

ü Την άμεση πρόσληψη γιατρού (σήμερα καλύπτεται από στρατιώτη) και νοσηλευτικού προσωπικού στο περιφερειακό  ιατρείο της Χρυσομηλιάς.

ü Μόνιμο Οδηγό ασθενοφόρου.

ü Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας.

ü Να υπάρχει μόνιμα στο νησί κάψουλα μεταφοράς ασθενών με κορονοϊό.

 

 

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

video Ομιλία στη συγκέντρωση του Σταμάτη Φιλιππή, Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Γ.Νοσοκομείου Σάμου

Η Δ Σταματέλου (ΟΕΝΓΕ) στη διαδήλωση νησιωτών για την υγεία στην Αθήνα

φώτο και video

Από την κινητοποίηση στο Υπουργείο υγείας (φωτογραφίες και video)

 

«Τέρμα πια στην υποβάθμιση, εδώ και τώρα στελέχωση και χρηματοδότηση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας» το σύνθημα της κινητοποίησης που διοργανώνουν αυτή την ώρα νησιώτες του Αιγαίου, έξω από το υπουργείο Υγείας.Απαιτούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ίδρυση ΜΕΘ και ΜΑΦ στα νησιά.

Με τα πανό τους έχουν «περικυκλώσει» την είσοδο του υπουργείου υγείας, ενώ έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

video απο κινητοποίηση

video από συγκεντρωμένους

Από τη διαδήλωση των νησιωτών στην Αθήνα 6/11/2023-στιγμιότυπα

(ακολουθούν φωτογραφίες)

φωτο 1

Πληθαίνει ο κόσμος έξω από το Υπ.Υγείας- Διεκδικούμε να σταματησει η εγκατάλειψη στα νησιά μας

 

φώτο 2

Αυτή τη στιγμή έξω από το Υπουργείο Υγείας μαζεύονται οι νησιώτες

Κοινοποίηση άρθρου: