https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Υπογράψτε την Πανελλήνια Διακήρυξη κατά των αιολικών και άλλων λεγόμενων "ΑΠΕ"

Υπογράψτε την Πανελλήνια Διακήρυξη κατά των αιολικών και άλλων λεγόμενων “ΑΠΕ”

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΛΕΓΟΜΕΝΩΝ «ΑΠΕ»
Ιανουάριος 2018

Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας, στο όνομα κάποιας «πράσινης» ανάπτυξης, βιώνουμε μια, χωρίς κοινωνική συναίνεση, εισβολή αιολικών, υβριδικών, μικρών υδροηλεκτρικών, κλπ εγκαταστάσεων, σε βουνά, δάση, νησιά, ποτάμια, ρέματα, πεδιάδες της πατρίδας μας.

Υποτίθεται ότι οι εγκαταστάσεις αυτές θα εξοικονομούσαν καύσιμα, θα παρήγαν καθαρή ενέργεια, θα μείωναν ρύπους και όλα αυτά θα ωφελούσαν το περιβάλλον και την χώρα μας. Ξέρουμε πια ότι το αφήγημα αυτό έχει διαψευστεί διεθνώς.

Τα αιολικά και άλλες λεγόμενες ΑΠΕ έχουν αποδειχθεί μια αμφιλεγόμενη δραστηριότητα, με αυτοσκοπό τις επιδοτήσεις. Δεν συμβάλλουν σε περιορισμούς ρύπων, ούτε σε ενεργειακή αυτάρκεια ή σε ασφάλεια ηλεκτροδότησης, δεν εξοικονομούν πραγματικά καύσιμα, δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και δεν προστατεύουν κανένα περιβάλλον. Και όσο αυξάνονται οι εγκαταστάσεις, η ενσωμάτωση τους στο δίκτυο αποδεικνύεται προβληματική και με υψηλό κόστος. Ακριβαίνουν το ρεύμα για όλους, κάνουν ζημιά στην Εθνική Οικονομία, στις τοπικές κοινωνίες, στον τουρισμό, αλλά και στο περιβάλλον. Δεσμεύουν και εξυπηρετούν κεφάλαια που θα ήταν πιο αποδοτικά αλλού, πχ στην παιδεία, στην υγεία ή και στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Πληρώνουμε «κεφαλικό φόρο» για εισαγωγές μηχανημάτων, αλλά και σε ξένους ηλεκτροπαραγωγούς και τους συνεργάτες τους, που θα μας «απελευθερώσουν».

Τα αιολικά και άλλες ΑΠΕ κατακερματίζουν και απαξιώνουν γη, με διανοίξεις δρόμων και άλλες μη αναστρέψιμες παρεμβάσεις, συχνά σε αδιατάρακτες περιοχές, όπου και θα εγκαταλειφθούν όταν σταματήσουν οι επιδοτήσεις ή η λειτουργία τους. Τα μικρά υδροηλεκτρικά και τα υβριδικά, δεσμεύουν νερά. Όλα αυτά έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα, ιδιαίτερα δε στην σπάνια ορνιθοπανίδα του τόπου μας, σημαντικότατο μεταναστευτικό σταθμό αποδημητικών πουλιών. Η «σωτηρία του Κλίματος» θίγει την στοιχειώδη νοημοσύνη, αφού τα αιολικά και οι άλλες ΑΠΕ (πλην μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών και εργοστασίων βιομάζας), εξακολουθούν και είναι ενεργειακά ασήμαντα και, όπου μετρήθηκαν, δεν μειώνουν ρύπους.

Ζητάμε να σταματήσουν οι εγκαταστάσεις αιολικών και άλλων αμφιλεγόμενων ΑΠΕ που υπάρχουν μόνο για τις επιδοτήσεις. Για τα υπάρχοντα αιολικά, να καταργηθούν, ή να μειωθούν οι επιδοτήσεις (όπως εξ άλλου πρότεινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας). Ζητάμε να σταματήσει η εξαπάτηση και η άσκοπη κατασπατάληση πόρων, σε βάρος της Εθνικής Οικονομίας και στο όνομα και σε βάρος του περιβάλλοντος.

* * * * * * *

Αυτό το κείμενο, μπορείτε να το βρείτε σε pdf, εδώ και έχει και τις αρχικές υπογραφές συλλόγων, φορέων και πολιτών.

Εάν δεν θέλετε αιολικά και άλλα επιδοτούμενα από ΕΣΑΣ σκουπίδια, υβριδικά, ας πούμε, μπορείτε να στείλετε ένα email στο syntonistiki.diamartyrias.vape@gmail.com γράφοντας “συμφωνώ και προσυπογράφω”. Και, όνομα και περιοχή και εάν, θέλετε, ιδίοτητα. Αν είναι πιο εύκολο, τα ίδια σε ένα χαρτί, που σκανάρετε και στέλνετε. Τις βαριέμαι τις υπογραφές, αλλά κάποιος πρέπει να πει στους “επενδυτές” τους “Υπουργούς” τους Δικαστικούς, και την λεγόμενη “ΡΑΕ” ότι τους έχουμε πάρει χαμπάρι.

* * * * * * *

Η διακήρυξη συντάχτηκε από μια ομάδα Συλλόγων/Φορέων και πολιτών που είμαστε κατά των αιολικών και άλλων λεγόμενων «ΑΠΕ». Είμαστε από διαφορετικούς τόπους, με διαφορετικές ιδεολογίες και διαφορετικά προβλήματα. Αρχικός στόχος μας είναι η συσπείρωση με την αρχική αποτύπωση του κοινά αποδεκτού προβλήματος.

Σε καμμία περίπτωση δεν υποκαθιστούμε, ούτε επιθυμούμε να επηρεάσουμε επιμέρους συλλόγους/επιτροπές/φορείς που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Επόμενος στόχος είναι να εξειδικευθεί, να τεκμηριωθεί και να διευρυνθεί η ενημέρωση και όπου χρειάζεται να γίνουν συντονισμένες ενέργειες. Σε αυτό ελπίζουμε να συνεισφέρουν όσοι μπορούν και θέλουν.

Όσοι συμφωνείτε συνυπογράφετε (ή μάλλον προσυπογράφετε) την Διακήρυξη, αφού δεν είναι δυνατή η συλλογή φυσικών (γραπτών) υπογραφών απ’ όλη τη χώρα, αλλά και Έλληνες του εξωτερικού.

Υπάρχουν δύο τρόποι αποδοχής και υπογραφής:

1. Η πρώτη, για όσους λάβουν αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικά (email) είτε από εμάς είτε από ηλεκτρονική προώθηση, απαντάτε επιστρέφοντας το email και γράφοντας στο διαβιβαστικό κείμενο «Αποδέχομαι και συνυπογράφω το κείμενο της Διακήρυξης» και συμπληρώνετε ονοματεπώνυμο, ιδιότητα και τόπο (κατοικίας ή καταγωγής, όποιο σας εκφράζει περισσότερο). Τα ηλεκτρονικά μηνύματα θα φυλαχτούν σε ηλεκτρονικό αρχείο, ως αποδεικτικό της αποδοχής/προσυπογραφής.

2. Η δεύτερη επιλογή, είναι να τυπώσετε το κείμενο και να πάρετε φυσικές υπογραφές από τους ενδιαφερόμενους, που θα συμπληρώσουν ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, τόπο και ηλεκτρονική διεύθυνση (ή τηλέφωνο επικοινωνίας), ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσής τους στις παραπέρα κινήσεις/δράσεις της Πανελλήνιας Ομάδας. Τα έντυπα με τις υπογραφές θα σκαναριστούν από μας και θα κρατηθούν σε ηλεκτρονικό αρχείο, ως αποδεικτικό της αποδοχής/προσυπογραφής.

Η Διακήρυξη με τις υπογραφές θα κοινοποιηθεί δημόσια, σε Υπουργεία, ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Δικαστικούς ΣτΕ, Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, ΜΜΕ κλπ.

Ο χρόνος πιέζει. Εκκρεμούν υποθέσεις στο ΣτΕ, δίνονται συνεχώς νέες άδειες, τρέχουν ή έρχονται διαβουλεύσεις για τις σχετικές μελέτες κλπ. Θα θέλαμε σε 10-15 μέρες να έχουμε κοινοποιήσει το κείμενο στους αποδέκτες που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Στην πορεία μπορούν να εντάσσονται και άλλες ομάδες/άτομα στην προσπάθεια.

Διαβάστε την Διακήρυξη. Αν σας πούνε ότι έχει λάθη, να οργανώσουν ένα debate, μισή ώρα αυτοί, μισή ώρα εγώ, 10 λεπτά δευτερολογία ο καθένας — και τηλεόραση. ΔΕΝ θα τολμήσουν. Είναι αγράμματοι και ψεύτες. Οι λεγόμενες “ΑΠΕ” (δεν βάζω μέσα τα μεγάλα υδροηλεκτρικά) είναι βασικά άχρηστες, ακριβές, βλαπτικές και ενοχλητικές. Υπάρχουν ΜΟΝΟ για τις επιδοτήσεις. Και τις επιδοτήσεις τις πληρώνουμε εμείς.

αναδημοσίευση από: ophioussa: Υπογράψτε την Πανελλήνια Διακήρυξη κατά των αιολικών και άλλων λεγόμενων “ΑΠΕ”

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση άρθρου: