https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Διεθνής Αμνηστία: Το TOP 10 της βαρβαρότητας για τη Σαουδική Αραβία

Διεθνής Αμνηστία: Το TOP 10 της βαρβαρότητας για τη Σαουδική Αραβία

Πηγή: Διεθνής Αμνηστία
Μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι πέρσι, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας παραμένει στο παγκόσμιο προσκήνιο.

Στις 19 Ιουνίου 2019, ο Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση που κατέληγε ότι ο Κασόγκι υπήρξε θύμα «μιας εξωδικαστικής δολοφονίας για την οποία είναι υπεύθυνο το κράτος της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με το δίκαιο ανθρώπινων δικαιωμάτων», και ότι «υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις, που επιτάσσουν την περαιτέρω διερεύνηση της ατομικής ευθύνης υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας, συμπεριλαμβανομένου του Πρίγκιπα του Στέμματος»

Αλλά η δολοφονία του Κασόγκι είναι η πιο πρόσφατη σε μια μακρά σειρά παραβιάσεων που έρχεται να προστεθεί στο τρομακτικό ρεκόρ καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Βασιλείου.

1 – Καταστροφικός πόλεμος στην Υεμένη

Ο Συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνέβαλε σημαντικά σε έναν πόλεμο που κατέστρεψε την Υεμένη τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, σκοτώνοντας χιλιάδες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, με βομβαρδισμούς ή καταστρέφοντας νοσοκομεία, σχολεία και σπίτια. Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει επανειλημμένες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου. Παρόλα αυτά, χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία συνεχίζουν τις επικερδείς συμφωνίες όπλων με τους Σαουδάραβες.

2 – Διαρκής καταστολή απέναντι σε ειρηνικούς ακτιβιστές/στριες, δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς

Από τότε που ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman ήρθε στην εξουσία, πολλοί θαρραλέοι ακτιβιστές/στριες συνελήφθησαν ή καταδικάστηκαν σε μακρά φυλάκιση για την ειρηνική άσκηση των δικαιωμάτων τους στην ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι. Οι αρχές στοχοποιούν τη μικρή αλλά μαχητική κοινότητα των υπερασπιστών/στριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την αξιοποίηση νόμων κατά της τρομοκρατίας και κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο ώστε να αποτρέψουν τον ειρηνικό ακτιβισμό τους να κάνει γνωστές τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

3- Συλλήψεις των υπερασπιστών/στριών των δικαιωμάτων των γυναικών

Νωρίτερα φέτος, ένας αριθμός γνωστών υπερασπιστών/στριών των δικαιωμάτων των γυναικών συνελήφθησαν, στα πλαίσια της διαρκούς καταστολής της Σαουδικής Αραβίας προς την κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan και Aziza al-Yousef κρατούνται αυθαίρετα χωρίς καμία κατηγορία από τον Μάιο. Μετά τις συλλήψεις τους, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια τρομακτική συκοφαντική εκστρατεία, με στόχο να τους δυσφημίσει ως «προδότες». Βρίσκονται αντιμέτωποι/ες με δίκες ενώπιον αντιτρομοκρατικού δικαστηρίου και ενδεχόμενες μακρές ποινές φυλάκισης.

4 – Εκτελέσεις

Η Σαουδική Αραβία συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους εκτελεστές του κόσμου, με δεκάδες ανθρώπους να θανατώνονται ετησίως, πολλοί από αυτούς με φρικιαστικούς δημόσιους αποκεφαλισμούς. Θεωρούμε ότι η θανατική ποινή παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή και είναι σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική. Επιπλέον, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν οπουδήποτε στον κόσμο ότι η θανατική ποινή αποτρέπει το έγκλημα. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να καταδικάζει τους ανθρώπους σε θάνατο και να τους εκτελεί μετά από εξαιρετικά άδικες δίκες. Μέχρι στιγμής φέτος, η Σαουδική Αραβία έχει εκτελέσει 108 άτομα, σχεδόν τα μισά από τα οποία είναι για αδικήματα σχετιζόμενα με τα ναρκωτικά.

5 – Σκληρές, απάνθρωπες ή εξευτελιστικές τιμωρίες

Τα δικαστήρια της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζουν να επιβάλλουν ποινές μαστιγώματος ως τιμωρία για πολλά αδικήματα, συχνά μετά από αθέμιτες δίκες. Ο Raif Badawi καταδικάστηκε σε 1.000 μαστιγώματα και 10 χρόνια στη φυλακή απλά γιατί έγραφε σε ένα blog. Οι ακρωτηριασμοί, και ειδικά οι ακρωτηριασμοί από ιατρικό προσωπικό μετά από κρατική εντολή, που πάντα αποτελούν βασανιστήρια, εκτελούνται επίσης ως τιμωρία για ορισμένα εγκλήματα.

6 – Συστηματικά βασανιστήρια υπό κράτηση

Οι πρώην κρατούμενοι/ες, κατηγορούμενοι/ες σε δίκες και άλλοι/ες δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι η χρήση των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης από τις δυνάμεις ασφαλείας παραμένει κοινή και ευρέως διαδεδομένη και ότι οι υπεύθυνοι δεν οδηγούνται ποτέ στη δικαιοσύνη.

7 – Συστηματική διάκριση σε βάρος των γυναικών

Οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσχερείς διακρίσεις στη Σαουδική Αραβία και είναι νομικά υποδεέστερες από τους άνδρες σε σχέση με το γάμο, το διαζύγιο, την επιμέλεια παιδιών, την κληρονομιά και άλλες πτυχές. Σύμφωνα με το σύστημα κηδεμονίας, μια γυναίκα δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις από μόνη της. Αντ’ αυτού, ένας αρσενικός συγγενής πρέπει να αποφασίσει τα πάντα για λογαριασμό της.

8 – Παραβιάσεις και θρησκευτικές διακρίσεις

Τα μέλη της μειονότητας Shi’a του Βασιλείου εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν παγιωμένες διακρίσεις που περιορίζουν την πρόσβασή τους σε κυβερνητικές υπηρεσίες και απασχόληση. Πληθώρα ακτιβιστών του Shi’a έχουν καταδικαστεί σε θάνατο ή σε μακρά φυλάκιση για την υποτιθέμενη συμμετοχή τους σε αντί-κυβερνητικές διαμαρτυρίες το 2011 και το 2012.

9 – «Ότι συμβαίνει στο Βασίλειο, μένει στο Βασίλειο»

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, όπως είναι γνωστό, επιβάλουν τιμωρίες, μέσω δικαστηρίων, εναντίον ειρηνικών ακτιβιστών και μελών οικογενειών θυμάτων, που έρχονται σε επαφή με ανεξάρτητες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, ή με ξένους διπλωμάτες και δημοσιογράφους.

10 – Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι

Μετά τη φρικτή δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, η Διεθνής Αμνηστία ζητά από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την εξωδικαστική εκτέλεση του Κασόγκι, τα ενδεχόμενα βασανιστήρια και οποιαδήποτε άλλα εγκλήματα και παραβιάσεις που διαπράχθηκαν στην υπόθεση του.

ΠΗΓΗ:https://info-war.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: