https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
ΔΟΛ, Αthens Ledra, Public: Αντίσταση σε κλεισίματα και απολύσεις

ΔΟΛ, Αthens Ledra, Public: Αντίσταση σε κλεισίματα και απολύσεις

Στέλιος Μιχαηλίδης
Λεωφόρος Συγγρού, 25/1 ΔΟΛ. Με τον κίνδυνο οριστικού λουκέτου συνεχώς να μεγαλώνει και με τους εργαζόμενούς του να βρίσκονται στον αέρα, συνεχίζει να λειτουργεί ο ΔΟΛ. Η λειτουργία του κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων όπως έγινε στην ΕΡΤ τη διετία ‘13 – ‘15 είναι μονόδρομος για να σωθούν οι μισθοί, οι δουλειές αλλά και για να δούμε τα Νεα, το Βήμα, το in.gr, το Βήμα FM να μιλούν τη γλώσσα των εργαζομένων κι όχι των μνημονίων.

Σε μια μαζική συνέλευση εκατοντάδων εργαζομένων τη Δευτέρα 30/1, η εικόνα που εισέπραξαν οι εργαζόμενοι ήταν αποκαλυπτική για τις μέχρι τώρα διεργασίες αλλά και το μέλλον που ετοιμάζουν στελέχη, εργοδοσία και τραπεζίτες.

Η επιτροπή των διευθυντικών στελεχών που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις, ανέλαβε να ανοίξει τη συνέλευση και να ενημερώσει για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Σύμφωνα με την ενημέρωση, τα σενάρια που συζητήθηκαν στα παζάρια τραπεζών, εργοδοσίας και κυβέρνησης για το μέλλον του ΔΟΛ συμπεριλάμβαναν τα ενδεχόμενα της συγχώνευσης των προβληματικών ΜΜΕ – ΔΟΛ, Πήγασο, Μεγκα – σε έναν “νέο Πήγασο” όπου το 20% θα το είχε ο Μπόμπολας και το 80% οι τράπεζες. Δεύτερο σενάριο ήταν το 80% αντί για τις τράπεζες να το πάρει ο Ιβάν Σαββίδης. Τρίτο, ο Σαββίδης να αναλάβει μόνο τον ΔΟΛ. Και τα τρία σενάρια πέσανε στα βράχια.

Οι τράπεζες τώρα θέλουν να βάλουν τον ΔΟΛ σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης. Τα στελέχη που έκαναν την ενημέρωση το πρόβαλαν αυτό σαν μονόδρομο. Η κεντρική ιδέα όπως την περιέγραψε διευθυντικό στέλεχος αλλά και δικηγόροι που βρέθηκαν στη συνέλευση ήταν: “Συνεχίστε να δουλεύετε απλήρωτοι για όσο καιρό έχουμε χαρτί, για άλλη μια βδομάδα ίσως και κάτι παραπάνω. Να περιμένουμε τις επόμενες μέρες, τον ειδικό διαχειριστή που θα φέρουν οι τραπεζίτες για να κάνει την δουλειά του. Δηλαδή να αποτιμήσει την εταιρία και να δει τι μπορεί να πουλήσει και πόσο. Από τα χρήματα που θα βγουν από το ξεκοκάλισμα του Οργανισμού, το 75% θα το πάρουν οι τράπεζες και το υπόλοιπο 25% θα το μοιραστούν δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και αν περισσέψει κάτι οι εργαζόμενοι. Και προφανώς αν βρεθεί επενδυτής δεν θα μιλάμε για ένα μαγαζί με 500 εργαζόμενους αλλά πολύ μικρότερο”.

Οι αντίθετες φωνές σε αυτόν τον “μονόδρομο” δεν ήταν λίγες. “Δεν έχουμε να περιμένουμε καμία εκκαθάριση. Μόνο με κινητοποιήσεις μπορούμε να καταφέρουμε κάτι. Να αποφασίσουμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα φύλλα και να προβάλλουν τα προβλήματά μας” είπε εργαζόμενη. Συνάδελφός της συνέχισε: “Σε κάθε σενάριο από αυτά που συζητάνε, οι εργαζόμενοι βγαίνουμε χαμένοι. Μαζί με τις όποιες νομικές διαδικασίες πρέπει να υπάρχει και η διεκδίκηση στο δρόμο”. “Οι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι Ψυχάρης, τράπεζες και κυβερνήσεις. Εκεί να είναι τα πυρά μας. Να κάνουμε διαδηλώσεις για να γίνει γνωστό το ζήτημα. Κι όχι μόνο. Στον Ελεύθερο Τύπο όταν έκλεινε, οι εργαζόμενοι έμειναν μέσα ένα μήνα” παρότρυνε η Ν.Νταουντάκη, μέλος του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ και πρώην εργαζόμενη του ΔΟΛ. “Η εργοδοσία να κόψει το λαιμό της και να βρει λεφτά να πληρώσει. Δεν φτώχυνε ξαφνικά, έχει λεφτά στις τσέπες της” είπε εκπρόσωπος των εργαζόμενων στην Ίριδα, την εταιρία διανομής Τύπου, επίσης ιδιοκτησίας ΔΟΛ. “Εμείς, 200 εργαζόμενοι, πληρωθήκαμε γιατί τους απειλήσαμε με επίσχεση. Ότι δεν θα βγουν φύλλα. Εσείς έχετε τη δύναμη του στυλό σας. Έχετε την εμπειρία του Άλτερ κι όχι μόνο” συνέχισε. Την εμπειρία του Άλτερ ανέφερε και ο Γ.Φιλιππάκης, πρώην εργαζόμενος του και μέλος του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ. “Πάρτε στα χέρια σας τα έντυπα και ξεσκίστε τους. Στο Άλτερ φωνάξαμε όλο το λαό να μιλήσει”. “Η επιτροπή να διευρυνθεί με εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων και να πάρει τον έλεγχο των φύλλων. Να συνεχίσουν να βγαίνουν ως απεργιακά φύλλα με τη στήριξη της ΕΣΗΕΑ” είπε μεταξύ άλλων η Γ.Σακελαρίου, απολυμένη από τον ΔΟΛ για τη συνδικαλιστική της δράση και μέλος των Financial Crimes. Η συνέλευση δεν κατέληξε, πέραν του ότι συνεχίζουν να βγαίνουν τα έντυπα για όσο υπάρχει χαρτί. Μετά το αίτημα για διεύρυνση της επιτροπής, τα στελέχη που την αποτελούν, κατάφεραν να διαλύσουν τη συνέλευση. Παρόλα αυτά όπως ειπώθηκε, νέα συνέλευση θα πραγματοποιηθεί Τετάρτη ή Πέμπτη.

Να σημειώσουμε ότι ταυτόχρονα με τη συνέλευση, έξω από το κτίριο γινόταν συγκέντρωση αλληλεγγύης από την Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, την Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου – Χάρτου, την Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και το ΠΑΜΕ Τύπου.

Πρόταση

Η “Πρωτοβουλία εργαζομένων για να μην κλείσει ο ΔΟΛ” που συστάθηκε μετά τη σύσκεψη που κάλεσαν οι Financial Crimes το περασμένο Σάββατο, βάζει την πρόταση για την επόμενη μέρα του Οργανισμού: “θα τον πάρουμε εμείς στα χέρια μας για να τον κρατήσουμε ανοιχτό. Με κατάληψη της Μιχαλακοπούλου από τους εργαζόμενους του ΔΟΛ και λειτουργία κάτω από τον δικό τους έλεγχο, όλων των Μέσων του οργανισμού. Να τυπώσουμε τα δικά μας, απεργιακά ΒΗΜΑ και ΝΕΑ, να λειτουργήσουμε το ραδιόφωνο και τα ηλεκτρονικά μέσα εμείς. Οι μόνοι που χρηματοδοτούν τον ΔΟΛ τους τελευταίους μήνες είναι οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ με την απλήρωτη δουλειά τους, γι’ αυτό και πρέπει να έχουν τον έλεγχο για όλη τη λειτουργία του Οργανισμού.

Το ΒΗΜΑ την Κυριακή πρέπει να κυκλοφορήσει σαν απεργιακό φύλλο με την ευθύνη της ΕΣΗΕΑ και των Ενώσεων… Αυτό είχε γίνει με τα απεργιακά φύλλα της Ελευθεροτυπίας και του Ελεύθερου Τύπου παλιότερα και το ίδιο χρειάζεται να γίνει και τώρα…

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια μεγάλη επιτροπή που εργαζόμενων που θα αναλάβει όχι απλά τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά θα αναλάβει την λειτουργία του οργανισμού, την έκδοση των φύλλων, την λειτουργία των ηλεκτρονικών μέσων και του ραδιοφώνου.

Να απαιτήσουμε από την ΕΣΗΕΑ και όλες τις Ενώσεις να προκηρύξουν άμεσα απεργία σε όλα τα ΜΜΕ για συμπαράσταση στους εργαζόμενους του ΔΟΛ και απεργιακή συγκέντρωση στην Μιχαλακοπούλου… Να ανοίξει τώρα απεργιακό ταμείο από τις Ενώσεις για την στήριξη των εργαζόμενων του ΔΟΛ για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να οργανώσουν την λειτουργία του Οργανισμού”.
ATHENS LEDRA

Συμβολικό μπλόκο στη Λεωφόρο Συγγρού στο ύψος του ξενοδοχείου και πορεία στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη 25 Γενάρη οι απολυμένοι εργαζόμενοι του Athens Ledra.

Την κινητοποίηση υποστήριξε το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού και Ξενοδοχείων, ενώ την ίδια μέρα έγιναν κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο στο πλαίσιο της «Μέρας Πανελλαδικής Δράσης για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την προστασία των ανέργων».

Οι εργαζόμενοι του Athens Ledra, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το κλείσιμο του ξενοδοχείου τους από την ιδιοκτησία Παρασκευαΐδη από το Μάη του 2016, συνεχίζουν να βρίσκονται καθημερινά στο χώρο. Το μπλόκο έκαναν με τα «υλικά» της δουλειάς τους: τραπέζια, καρέκλες, κρεβάτια, καροτσάκια καθαριότητας, κλαρκ κ.ά., ενώ πολλοί οδηγοί που πέρναγαν κόρναραν σε συμπαράσταση.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με πανό το Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού που έχει εκδόσει και ψήφισμα συμπαράστασης και η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας.

Ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου του Athens Ledra, Μπάμπης Ντότσικας στην ομιλία του είπε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να παρατήσουν τον αγώνα τους, διεκδικούν να ξανανοίξει το ξενοδοχείο, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Στο υπουργείο Εργασίας συναντήθηκαν με την υπουργό, Έφη Αχτσιόγλου που τους ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει καμιά θετική εξέλιξη για τα αιτήματά τους. Οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι θα συνεχίσουν μέχρι να δικαιωθούν.
PUBLIC

Για δεκάδες απολύσεις καταγγέλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) την εργοδοσία των καταστημάτων Public. Μάλιστα οι απολυμένοι απέκτησαν τον χαρακτηρισμό των υψηλόμισθων εργαζομένων καθώς οι μισθοί τους κυμαίνονταν στα “ιλλιγιώδη” επίπεδα των 700 και 800 ευρώ.

“Αυτή η μορφή «εξυγίανσης» συμπίπτει τυχαία (;) με το σχεδιαζόμενο άνοιγμα νέων καταστημάτων της αλυσίδας Public σε Κολωνάκι και Αεροδρόμιο. Και για να το κάνουμε ακόμα πιο καθαρό, πρόκειται για μια επιχείρηση, η οποία, από το 2012, προβαίνει σταθερά σε απολύσεις, μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση – έως εξαντλήσεως- των υπαλλήλων της, αξιοποίηση δωρεάν εργασίας μέσω προγραμμάτων voucher, με αποτέλεσμα να έχει βγάλει τεράστια κέρδη από την εξευτελιστικά φθηνή εργασία των συναδέλφων μας” επισημαίνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου, και καλεί “κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα στα Public να επικοινωνήσει μαζί μας. Να μη δεχθεί αδιαμαρτύρητα τις απολύσεις, τη δική του ή των άλλων συναδέλφων. Να μη βιαστεί να υπογράψει την απόλυση-καταδίκη του”.

“Απαιτούμε από την εργοδότρια εταιρεία την άμεση ανάκληση των απολύσεων και την επαναφορά των συνάδελφών μας στα καθήκοντά τους. Σε διαφορετική περίπτωση η αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος των ιδιωτικών υπαλλήλων, σε συνεργασία με τις καταναλωτικές οργανώσεις θα είναι καθολική” προειδοποιεί η ΟΙΥΕ.

 

Πηγή

Κοινοποίηση άρθρου: