https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
ΔΥΔΕ: Να πέσουν στο κενό οι στημένες κατηγορίες κατά του μέλους μας, Σωτήρη Λιαπέρη, και όλων των συλληφθέντων

ΔΥΔΕ: Να πέσουν στο κενό οι στημένες κατηγορίες κατά του μέλους μας, Σωτήρη Λιαπέρη, και όλων των συλληφθέντων

ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ
Να πέσουν στο κενό οι στημένες κατηγορίες κατά του μέλους του ΔΥΔΕ Σωτήρη Λιαπέρη και όλων των συλληφθέντων….
Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να «ανθίζουν» εκ νέου η κρατική καταστολή, η ωμή αστυνομική βία και αυθαιρεσία καθώς και οι διώξεις εις βάρος πολιτών που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον. Στόχος η δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας στην κοινωνία, η διάχυση του μηνύματος «σώπα, μη μιλάς» και εν κατακλείδι η ισοπέδωση του δημοκρατικού και συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στη διαδήλωση. Πρόσφατα παραδείγματα, οι απαγορεύσεις των πορειών στα Εξάρχεια και της συναυλίας αλληλεγγύης στο Γιάννη Μιχαηλίδη, η καταστολή και οι συλλήψεις πολιτών στον Τύμπανο Αργιθέας επειδή αντιστέκονται και διαμαρτύρονται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα. Αλλά και η καταδίκη σε 6μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή τεσσάρων φοιτητών που κατηγορήθηκαν για το «αδίκημα της ζωγραφικής» (γράφιτι), μιας τέχνης δηλαδή που έχει το χαρακτήρα της διαμαρτυρίας, του απροσδόκητου, του εφήμερου, που εκφράζει τους προβληματισμούς της νεολαίας, επικοινωνεί.

«Νωπό» δείγμα κυβερνητικού αυταρχισμού, η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, σύμφωνα με την οποία «απαγορεύεται η πραγματοποίηση της εξαγγελθείσας δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης την 29-7-2022 και ώρα 19:00 στην Πλατεία Μοναστηρακίου από μέλη της “Συνέλευσης Αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη”». Έχει προηγηθεί το όργιο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που σημειώθηκε, την Πέμπτη 28 Ιούλη, κατά τη διάρκεια της ειρηνικής διαδήλωσης ενάντια στην κυβερνητική πολιτική για τις πυρκαγιές, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, στο κέντρο της Αθήνας, από περιβαλλοντικούς φορείς, εργατικά σωματεία, δημοτικές παρατάξεις, οργανώσεις, πολιτικούς φορείς και πλήθος λαού. Μια διαδήλωση που «συναντήθηκε» με την πορεία αλληλεγγύης στον κρατούμενο και τότε απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη και στο δίκαιο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του για υφ’ όρον απόλυσή του. Κατά τη διάρκεια της ανελέητης και αναίτιας επίθεσης των κατασταλτικών μηχανισμών, έγινε χρήση χημικών, κρότου λάμψης και της «αύρας». Διαδηλωτές και διαδηλώτριες χτυπήθηκαν βάναυσα, μεταξύ αυτών βουλευτές, φωτορεπόρτερ και δικηγόροι. Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές στο σωρό, 14 τον αριθμό, τέσσερις εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις με κατασκευασμένες κατηγορίες.

Μεταξύ των δικηγόρων που υπέστησαν την άγρια αστυνομική επίθεση ήταν και το μέλος του Δικτύου Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών (ΔΥΔΕ) και μέλος της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής, Αναστασία Σταυροπούλου∙ όπως κατήγγειλε: «Μου επιτέθηκαν περί των πέντε φορών με κλομπ, ξυλοκοπώντας με μανία, ιδιαίτερα, όταν έμαθαν πως είμαι δικηγόρος». Το «έγκλημά» της το ότι τόλμησε να ζητήσει εξηγήσεις για την προσαγωγή και τον ξυλοδαρμό ενός άλλου μέλους του ΔΥΔΕ: του δημοτικού συμβούλου Χαλανδρίου με την παράταξη «Χαλάνδρι Ενάντια» και εκλεγμένου μέλους στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Συνήγορο του Πολίτη, Σωτήρη Λαπιέρη. Το δικό του «έγκλημα» αφορά στο ότι τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για την ακραία βία των αστυνομικών σε βάρος των διαδηλωτών και των διαδηλωτριών. Τελικώς, η προσαγωγή του μετατράπηκε σε σύλληψη και αντιμετωπίζει εξωφρενικές, ανυπόστατες και στημένες κατηγορίες: απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης κατά αστυνομικού, παράβαση του νόμου περί όπλων, διατάραξη κοινής ειρήνης, αντίσταση κατά της αρχής. Το μέγεθος της σκευωρίας, εξάλλου, αποδεικνύεται και από το πλήθος φωτογραφικού υλικού και βίντεο, μέσω των οποίων καταγράφεται το αναίτιο της σύλληψής του και ο ξυλοδαρμός του από τους άνδρες των ΜΑΤ, ενώ όλη η αντιπολίτευση, ο Δήμος Χαλανδρίου, δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις, φορείς, σωματεία καταγγέλλουν τα γεγονότα.

Είναι εμφανές ότι πρόκειται για ακόμα μία προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να τρομοκρατήσει το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, κατασκευάζοντας διώξεις και στήνοντας κατηγορητήρια, ακόμα και όταν υπάρχει αποδεικτικό υλικό για την απρόκλητη αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει την καταστολή και τον αυταρχισμό προκειμένου να υλοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική της, απέναντι στις αντιδράσεις εργαζομένων και λαού για βίαιη φτωχοποίησή τους, για την ισοπέδωση και συρρίκνωση των εργατικών, συνδικαλιστικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Επιλέγει τη στρατηγική της έντασης, έχοντας ως σύμμαχό της και τη «δικαιοσύνη» που λειτουργεί ως «θεραπαινίδα» της εξουσίας, απέναντι στην κοινωνική δυσαρέσκεια που αναμένεται να διογκωθεί στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Το ΔΥΔΕ καταδικάζει την αστυνομική βία και καταστολή, καταγγέλλει τις απροκάλυπτες σκευωρίες και τα ανυπόστατα κατηγορητήρια, που σκοπό έχουν να καλύψουν την παράνομη δράση της αστυνομίας, την επαίσχυντη δράση της και την τρομοκράτηση της κοινωνίας και του λαού.

Το Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών:

Απαιτεί την άμεση αθώωση του Σωτήρη Λαπιέρη και όλων των συλληφθέντων.

Καλεί στην παράσταση διαμαρτυρίας, στη δίκη των συλληφθέντων, τη Δευτέρα 1η Αυγούστου, 12μ., στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, Κτήριο 7.

Η πλήρης απαλλαγή των κατηγορουμένων από κάθε «κατηγορία» είναι μονόδρομος. Το ΔΥΔΕ, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες, και ευρύτερα το κοινωνικό κίνημα της αλληλεγγύης και της υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών, δεν τρομοκρατούνται. Αντιθέτως, αποκαλύπτουν με τους αγώνες τους τις κρατικές σκευωρίες.

ΠΗΓΗ: ergasianet.gr/ 

Κοινοποίηση άρθρου: