https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Εκείνη η 5η Μάη 1.

Εκείνη η 5η Μάη 1.

Η αθώωση του Θοδωρή Σίψα, ενός αναρχικού που ούτε είχε ούτε θα ήταν δυνατόν να έχει οποιαδήποτε σχέση με την δολοφονική / εμπρηστική επίθεση στη Marfin, κλείνει το κεφάλαιο του κουκουλώματος (εκ μέρους των “αρχών”) του τι έγινε εκείνη την ανοιξιάτικη ημέρα του 2010. Ήταν ολοφάνερο απ’ την αρχή ότι φορτώθηκαν κατηγορίες σε 2 άτομα με κατασκευασμένα “στοιχεία”, ίσια ίσια για να δείξουν οι “αρχές” ότι “ψάχνουν”. Ενώ ήξεραν (και ξέρουν). Αλλά πρόκειται για κρατικό μυστικό.
Ήταν πρώτο καθήκον να δείξουμε ότι τα “επεισόδια” της 5ης Μάη και οι απόπειρες δολοφονιών μέσω εμπρησμών σε διάφορα σημεία της Αθήνας ήταν η ηχηρή εμφάνιση του ελληνικού βαθέος κράτους, με πολύ συγκεκριμένο σκοπό, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της πρώτης συμφωνίας πολιτικού δανεισμού μεταξύ της τότε ελληνικής κυβέρνησης και των “δανειστών”. Το κάναμε όσο καλύτερα μπορούσαμε: τι έγινε, τελικά, στην Αθήνα, στις 5 Μάη του 2010 (Sarajevo νο 80, Γενάρης 2014).
Εκείνη η 5η Μάη 2.

Όμως αυτό δεν ήταν ούτε είναι αρκετό· και η αθώωση των δύο κατηγορούμενων δεν πρέπει να επισφραγίσει την άκριτη λήθη για τα όσα συνέβησαν τότε. Δεν είναι μόνο χρέος απέναντι στους νεκρούς. Είναι, επίσης, χρέος μας απέναντι στην πραγματική ιστορία των τελευταίων χρόνων: η ανάλυση της γιγα-προβοκάτσιας της 5ης Μάη του 2010 φωτίζει σχεδόν το σύνολο των όσων έγιναν από τότε μέχρι σήμερα.
Υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει απώθηση στο να αναγνωριστεί ότι εκείνη την ημέρα οργανώθηκε μια μεγάλη επιχειρήση του ελληνικού βαθέος κράτους, με στόχους απ’ την μια μεριά τον Παπαντρέου τον Γ και απ’ την άλλη την διαμόρφωση των ιδεολογικών και πολιτικών όρων της “κοινωνικής αντίδρασης” από εκείνη την χρονική στιγμή και μετά.
Το κέντρο της απώθησης βρίσκεται στο “ρόλο του λαού”. Ποιον ρόλο κλήθηκε να παίξει αυτός ο περιβόητος “λαός” σ’ εκείνη την διαδήλωση όπου τουλάχιστον 2 χιλιάδες άτομα (σε διάφορες θέσεις του κέντρου της πόλης και σε διάφορες χρονικές στιγμές) εκτελούσαν μια συγκεκριμένη αποστολή; Αν επρόκειτο να αποδειχθεί ότι οι πολύ περισσότερες χιλιάδες των μικροαστών, του “λαού”, έπαιξαν στις 5 Μάη του 2010 τον ρόλο των χρήσιμων ηλίθιων (στην εξέλιξη της γιγα-προβοκάτσιας) τότε πολλά απ’ όσα ακολούθησαν και επαινέθηκαν τους επόμενους μήνες και χρόνια σαν “αγωνιστικές συμπεριφορές αυτού του λαού” θα πρέπει να αναλυθούν και να εκτιμηθούν σε εντελώς διαφορετική βάση.
Το ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να γίνει, με κινηματικούς όρους, στην έκταση και στο βάθος που θα έπρεπε, η ανάλυση του τι και γιατί έγινε στις 5 Μάη· του γιατί έπρεπε να υπάρχουν νεκροί / δολοφονημένοι· του πως οι πολιτικές στοχεύσεις του βαθέος κράτους εκείνης της ημέρας έγιναν η κοινοτοπία των “αντιδράσεων του λαού” στη συνέχεια…
Η 5η Μάη θα μείνει μια μυστηριώδης αλυσίδα γεγονότων, άγνωστης προέλευσης, με άγνωστους αυτουργούς και, κυρίως, άγνωστους εμπνευστές και σχεδιαστές… Και θα καταχωνιαστεί οριστικά στη λήθη.
Τόσο το χειρότερο, λοιπόν…

πηγή:

http://www.sarajevomag.gr/index.html

Κοινοποίηση άρθρου: