«Θα είσαι και αύριο εδώ; Σε μια ώρα θα είσαι; Έλα να παίξουμε πριν σκοτωθούμε»

ΤΟ ΑΣΣΟΔΥΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ:

Η Γεωμετρία του Αποκλεισμού [σε 360 Km²]

Διεύθυνση: «Genius Loci» (Εμπνευστήριο πόλης): Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 32, Μεταξουργείο

Διάρκεια Έκθεσης: 15 – 25 Μαΐου 2019

Ώρες επίσκεψης: 19:00 – 22:00

Είσοδος ελεύθερη

Οι διοργανωτές σε σχετικό σημείωμα αναφέρουν:

Η Έκθεση φωτογραφίας είναι βασισμένη σε 100 ντοκουμέντα του Mohammed Zaanoun, φωτογράφου και μόνιμου κάτοικου της Λωρίδας της Γάζας. Το υλικό παραχωρήθηκε από τον Zaanoun στην ομάδα του ΑΣΣΟΔΥΟ και το παρουσιάζουμε με σκοπό να φανερώσουμε τη ζωή εκεί σε όλη της την έκφανση, πέρα από τα στερεότυπα που γεννάει το φιλτράρισμα μιας θεαματικής και πολεμοχαρούς δυτικής ενημέρωσης. Διότι ο παλαιστινιακός λαός μάχεται, και μάχεται σκληρά, δεν χωρά αμφισβήτηση. Η αιματοχυσία δεν έχει τελειωμό, ακόμη και τη στιγμή που γράφεται τούτο το σημείωμα. Μόνο που η παλαιστινιακή αντίσταση δεν περιορίζεται στο μέτωπο του δρόμου και της ανταλλαγής πυρών. Οι κάτοικοι στην περιοχή ερωτεύονται. Εργάζονται σε ελαιώνες. Βουτούν στη θάλασσα με ιστιοσανίδες. Τα παιδιά ρίχνουν τρίποντα. Οι ονειροπόλοι ατενίζουν τη Μεσόγειο το σούρουπο.

Αυτή είναι η συμπληρωματική θέαση της εξέγερσης: το κατόρθωμα του χαμόγελου σε συνθήκες γεωγραφικού αποκλεισμού. Ίσως έτσι πραγματώνεται ο αγώνας για την ελευθερία: με τον πάση θυσία αυτοκαθορισμό μιας «κανονικότητας» ενόσω αυτή γδέρνεται από τις μπετόβεργες ερειπίων που εξέχουν στους δρόμους. Και έτσι ακριβώςαποκτά μια οικουμενικότητα η γεωμετρία των 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων μιας λωρίδας γης.

Από την άλλη, δεν θέλαμε το αρχείο που έχουμε στα χέρια μας να αντιμετωπιστεί ως κάτι μακρινό και αποξενωμένο, ως κάτι που αφορά έναν συμπαθητικό «ξένο». Έτσι, οι φωτογραφίες του Zaanoun, απαλλαγμένες από την αποκλειστική ιδέα του ρεπορτάζ, καλούν τον επισκέπτη σε μια εμπλοκή, ούτως ώστε να κοντοσταθεί και να αναλογιστεί αναδυόμενες όψεις –ακόμη και μέσα από την «ανασκαφή»- στο πλαίσιο του δικού μας παρόντος. Ίσως να πιάσουν τόπο ως ένα επισφράγισμα φιλίας, έστω και συμβολικά, μέσα στα λιγοστά τετραγωνικά που μας αναλογούν. Για την ακρίβεια, στα λιγοστά τετραγωνικά ενός νέου χώρου, που ανοίγουμε στο Μεταξουργείο και ακούει στο όνομα Genius Loci.

*Μία από τις φωτογραφίες του Mohammed Zaanoun από την Λωρίδα της Γάζας.

ΠΗΓΗ:http://artinews.gr 

Πατήστε για κοινοποίηση
Κρύψε την κοινοποίηση
Scroll Up