https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Εργατική Πρωτομαγιά: Απεργιακή συγκέντρωση 1η Μάη στο Σύνταγμα στις 11 π.μ.

Εργατική Πρωτομαγιά: Απεργιακή συγκέντρωση 1η Μάη στο Σύνταγμα στις 11 π.μ.

Με συνελεύσεις και συσκέψεις, στάσεις εργασίας και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, συνδικάτα και εργαζόμενοι προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην απεργία και τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς.

Εργατική Πρωτομαγιά 2023 – Οι Αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν

 

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς θα γίνει στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ καθημερινά ανακοινώνονται οι συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη.

Στην ημερήσια διάταξη της δράσης περιλαμβάνονται μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα αγώνα σε κλάδους και χώρους δουλειάς: Η πάλη για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και ανθρώπινα ωράρια, για μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, για τη στελέχωση και χρηματοδότηση των δημόσιων δομών Υγείας είναι μερικά από αυτά.

Στάσεις εργασίας σε μεγάλα εργοτάξια, εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς σχεδιάζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας ενόψει της απεργιακής συγκέντρωσης. Σε στάση εργασίας τη Δευτέρα 24 Απρίλη (2 μ.μ. έως 6 μ.μ.) και Γενική Συνέλευση στις 4 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Wyndham Grand Athens» (Μεγ. Αλεξάνδρου 2, Μεταξουργείο) προχωρά το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, με θέμα την προετοιμασία της συμμετοχής στην απεργία της Πρωτομαγιάς.

 

Νέα απεργία από τους διανομείς της «Wolt»

 

Παράλληλα, στην Αττική οι διανομείς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Wolt» έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε τριήμερη απεργία το Σάββατο 29, την Κυριακή 30 Απρίλη και τη Δευτέρα 1η Μάη, οργανώνοντας μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση την Πρωτομαγιά, μαζί και με τους συναδέλφους τους από άλλες εταιρείες.

 

Προσυγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

 

Οι προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα έχουν οριστεί για τις 10 π.μ. στα εξής σημεία:

 • Πλατεία Κάνιγγος:Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
 • Ομόνοια:Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς του δήμου Αθήνας, των Νοτιοδυτικών, Δυτικών, Βορειοδυτικών και Βόρειων Συνοικιών της Αθήνας.
 • Προπύλαια:Σωματεία Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα, Σύλλογοι Φοιτητών, Συντονιστικά Μαθητών.
 • Στύλοι του Ολυμπίου Διός:Σωματεία υγειονομικών και Ειδικής Αγωγής, Σωματεία υπουργείων, της Αποκεντρωμένης και Περιφερειακής Διοίκησης, Σωματεία δήμων, μαζικοί φορείς των Ανατολικών και Νότιων Συνοικιών της Αθήνας.

Επίσης, στις 10.30 π.μ. στη συμβολή λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας: Διανομείς στον επισιτιστικό κλάδο και στις ταχυμεταφορές.

 

Στη Θεσσαλονίκη

 

Στη Θεσσαλονίκη οι προσυγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου έχουν οριστεί στις 10.30 π.μ., στα εξής σημεία:

 • Συμβολή Τσιμισκή – Αριστοτέλους:Σωματεία στους κλάδους του Εμπορίου, του Επισιτισμού, του Τουρισμού και των Υπηρεσιών.
 • Πλατεία Άθωνος:Σωματεία στους κλάδους των Κατασκευών, των Μεταφορών, των Τροφίμων, της Χημικής Βιομηχανίας, της Ενέργειας και λοιπά σωματεία του ιδιωτικού τομέα.
 • Καρόλου Ντηλ και Ερμού:Σωματεία στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.
 • Πλατεία Αγίας Σοφίας:Σωματεία στους κλάδους της Υγείας, των εκπαιδευτικών, του Δημοσίου, Φοιτητικοί Σύλλογοι.

 

Εκδήλωση αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους της Γαλλίας

 

 

Εκδήλωση αλληλεγγύης για στους εργαζόμενους της Γαλλίας και τον πολύμηνο αγώνα που δίνουν, με απεργίες, πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις, οργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 29 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει πολυμελής αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από τη Γαλλία. Θα χαιρετίσουν ο Ολιβιέ Ματό, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας, ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο Ματιέ Μπολ Ρεντάτ, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Σιδηροδρομικών Βερσαλλιών, και ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Ακόμα, η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών από τη Γαλλία θα συμμετάσχει στη μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Αθήνα, στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα.

 

Δράσεις σε όλη τη χώρα

 

Στη Θεσσαλονίκη, το Σωματείο Τροφίμων – Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας προγραμματίζει σύσκεψη με εργαζόμενους και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου την Κυριακή 23/4, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Επίσης, θα πραγματοποιήσει περιοδείες σε χώρους δουλειάς, όπως σε «Hellenic Catering», «Αραμπατζής», «Οhonos Snack», «Artima», «Παπαδόπουλος», «Μπάρμπα Στάθης», «Κουκάκης», «ΔΕΛΤΑ», «Αμβροσία», «Konva», «Κολιός».

Το Σωματείο Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδας προγραμματίζει εξορμήσεις σε «Palaplast», «Tosoh», «HB Body» και «Μονομάτ». Επίσης, στις 27/4 οργανώνει συνάντηση με τα ΔΣ των Σωματείων σε «Veltia» και «Ευθυμιάδη», με στόχο την οργάνωση κοινής εκδήλωσης μέσα στον Μάη με θέμα τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας και τα ΒΑΕ. Στις 28/4, στις 7 μ.μ., θα συμμετάσχει στην προβολή της ταινίας «Το Τελευταίο Σημείωμα», στην αίθουσα τελετών στο ΑΠΘ, και στις 29/4 οργανώνει σύσκεψη με εργαζόμενους στην «Body».

Το Συνδικάτο Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας προγραμματίζει σύσκεψη στις 26/4, στις 7 μ.μ. στο ΕΚΘ, για την οργάνωση και την ενημέρωση των μελών του. Επίσης, οργανώνει περιοδείες σε «Axinar», ΕΚΜΕ, «Θεσσαλονίκη Κατασκευαστική», «Πυραμίς», «Alumil», ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΛΒΙΑΛ, «Milkplan», «Inox Dobros», «Kleemann», μηχανουργεία.

Στην Πέλλα σωματεία και φορείς που συντονίζουν τη δράση τους οργανώνουν διήμερα δράσης τα Σαββατοκύριακα 22 – 23 και 29 – 30 Απρίλη σε όλες τις μεγάλες πόλεις του νομού. Στις 30 Απρίλη, εκδήλωση θα πραγματοποιήσει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Ημαθίας και Πέλλας, με θέμα «Εργατικά ατυχήματα και μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς».

Στο πλαίσιο της πολύμορφης δραστηριότητας που ξεδιπλώνεται σε χώρους δουλειάς και γειτονιές εντάσσεται η προβολή της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα», που οργανώνουν ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ και το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, την Παρασκευή 28 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης της ταινίας. Θα προλογίσουν ο Περικλής Χούρσογλου, καθηγητής Τμήματος Κινηματογράφου ΑΠΘ, σκηνοθέτης, και ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ, ιστορικός.

 

Στη Θεσσαλία

 

Με εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, με περιοδείες, εκδηλώσεις, συσκέψεις και άλλες πρωτοβουλίες, τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλίας  συνεχίζουν την προετοιμασία των Πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων, μεταφέροντας το κάλεσμα του ξεσηκωμού σε κάθε χώρο δουλειάς. Στη Λάρισα προγραμματίζονται εξορμήσεις και περιοδείες σε εργοστάσια μετάλλου και τροφίμων, στον «Αρμό», σε γιαπιά,  σε σούπερ μάρκετ, σε υπηρεσίες του δήμου Λάρισας, στα δύο νοσοκομεία και σε άλλους χώρους δουλειάς και γειτονιές της πόλης.

Ακόμα, στο πλαίσιο της πολύμορφης δράσης την Τετάρτη 26 Απρίλη, στις 7 μ.μ. θα γίνει παρέμβαση στην γειτονία της συνοικίας του Αγ. Γεωργίου για το ζήτημα της ασφάλειας του πληθυσμού από την διέλευση κεντρικών οδικών αξόνων (Βόλου, Καραμανλή) και σιδηροδρόμου (αφύλακτες διαβάσεις). Την Παρασκευή 28 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι θα γίνει παρέμβαση από διοικήσεις των Σωματείων στο ΣΕΠΕ-τμήμα Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία για τα ζητήματα υγιεινής κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Στον Βόλο, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» προγραμματίζουν εξορμήσεις σε «Jumbo», «Praktiker», σούπερ μάρκετ, ΒΕΜΕΚΕΠ, ΜΕΤΚΑ, «Χαλυβουργία» και ΣΥΡΜΑ. Στο πλαίσιο της πολύμορφης δράσης θα λειτουργήσει από την Τετάρτη 26 Απρίλη, έκθεση φωτογραφίας για την ιστορία του εργατικού κινήματος στην περιοχή ενώ την ίδια μέρα θα γίνει εκδήλωση έξω από το σπίτι του κομμουνιστή συνδικαλιστή Μήτσου Παπαρήγα, που δολοφονήθηκε από την Ασφάλεια το 1949,

Στην Καρδίτσα θα γίνουν αυτές τις μέρες εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ και γιαπιά.

Στα Τρίκαλα, θα γίνουν αυτές τις μέρες εξορμήσεις σε εργοστάσια τροφίμων, σούπερ μάρκετ και στο Γενικό Νοσοκομείο.

 

Σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών από Εργατικά Κέντρα

 

Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει την Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του. Από το βήμα αυτό θα ανακοινωθεί και η πλατιά καμπάνια εγγραφής νέων μελών στα συνδικάτα.

Στην απεργιακή συγκέντρωση θα συμμετάσχουν και οι διανομείς της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Wolt» στην πόλη, οι οποίοι, μετά από Γενική Συνέλευση που έκαναν με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Διανομέων – Ντελιβεράδων Αχαΐας, πραγματοποίησαν απεργιακές κινητοποιήσεις από 14 έως 16 Απρίλη και σχεδιάζουν νέες το Σαββατοκύριακο 29 – 30 Απρίλη και βέβαια την 1η Μάη, μαζί με όλο τον κλάδο (προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου).

Πρωτοβουλίες για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολικά κτίρια αναλαμβάνει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και μαζί με άλλους φορείς καλεί σε νέα πλατιά σύσκεψη με αυτό το θέμα την Τετάρτη 26 Απρίλη (7.30 μ.μ. στην έδρα του). Την Παρασκευή 28 Απρίλη σχεδιάζονται παρεμβάσεις για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία των σχολικών συγκροτημάτων. Το πρόγραμμα δράσης συμπληρώνουν πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις (έκθεση φωτογραφίας, προβολή βίντεο) για την Πρωτομαγιά, την Παρασκευή 28 Απρίλη, στην κεντρική πλατεία Αγρινίου.

Απεργιακή συγκέντρωση την Πρωτομαγιά, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Αγίου Μάρκου, αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, με αιχμή στις διεκδικήσεις τη στήριξη των εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, για να υπογραφεί τοπική κλαδική ΣΣΕ. Το αίτημα αυτό αγκαλιάζει σχεδόν το σύνολο των οικογενειών στο νησί, αφού στον κλάδο απασχολούνται περίπου 20.000 εργαζόμενοι, ντόπιοι και μη.

Το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, μετά από σύσκεψη με σωματεία και φορείς, οργανώνει Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας στη Ρόδο. Παράλληλα, συναυλία διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη κατάσταση και τις μεγάλες ελλείψεις στις δομές Υγείας στο νησί της Κω οργανώνεται την Τρίτη 25 Απρίλη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ανταγόρα.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, την Παρασκευή 21 Απρίλη στις 10 π.μ. θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Νάουσα, ενάντια στους πλειστηριασμούς. Και την Τετάρτη 26 Απρίλη στις 19:00 στην Ελιά Βέροιας, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για την πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις και δικαιώματα.

 

Απεργιακές συγκεντρώσεις

 

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις, ενώ οι αποφάσεις συνεχώς αυξάνονται:

 • Αθήνα: Στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα.
 • Θεσσαλονίκη: Στις 11 π.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου.
 • Πάτρα: Στις 10.30 π.μ., έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.
 • Αγρίνιο: Στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
 • Άμφισσα: Στις 11 π.μ. στην πλ. Λαού.
 • Βόλος: Στις 10:30 π.μ. στην πλατεία Πανεπιστημίου.
 • Ελευσίνα: Στις 10:30 π.μ., στην πλατεία των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Νικολαΐδου.
 • Ζάκυνθος: Στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγίου Μάρκου.
 • Ηγουμενίτσα: Στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.
 • Ηράκλειο: Στις 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.
 • Ικαρία: Στις 12 μ. πλατεία Αγίου Κηρύκου.
 • Καβάλα: Στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
 • Καλαμάτα: Στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
 • Καρδίτσα: Στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία.
 • Κεφαλονιά: Στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου.
 • Κως: Στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.
 • Λαμία: Στις 10 π.μ., στην πλατεία Πάρκου.
 • Λάρισα: Στις 10:30 π.μ. στην κεντρική πλατεία
 • Μυτιλήνη: Στις 11 π.μ. στην πλ. Σαπφούς.
 • Νάουσα: Στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία.
 • Σάμος: Στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ.
 • Τρίκαλα: Στις 10 π.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.
 • Χανιά: Στις 10 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Από 902.gr και pamehellas.gr

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: