https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Ερωτήσεις στην Koμισιόν για την εγκληματική ρύπανση της Ελληνικός Χρυσός από Χουντή και Σακοράφα

Ερωτήσεις στην Koμισιόν για την εγκληματική ρύπανση της Ελληνικός Χρυσός από Χουντή και Σακοράφα

985% πάνω από το όριο η συγκέντρωση μολύβδου στο ποτάμι Μαυρόλακκα από τα απόβλητα της Ελληνικός Χρυσός

Ερώτηση Νίκου Χουντή (ΛΑΕ) σε Κομισιόν

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, με αφορμή τη δημοσίευση, από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, του πορίσματος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, αναφορικά με την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται από τη μεταλλευτική δραστηριότητα της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή της Χαλκιδικής.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του σημειώνει ότι, στο πόρισμά τους οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος διαπιστώνουν συστηματικές παραβάσεις της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, όσον αφορά «1) την ελλιπή παρακολούθηση ποιοτικών παραμέτρων των υγρών αποβλήτων και των επιφανειακών υδάτων, και 2) τη διάθεση υγρών αποβλήτων με υπερβάσεις στα επιτρεπόμενα όρια ψευδαργύρου (Zn), καδμίου (Cd), μολύβδου (Pb) και αρσενικού (As)», γεγονός που έχει οδηγήσει στη ρύπανση και υποβάθμιση του ποταμού Μαυρόλακκα, στην περιοχή της Χαλκιδικής.

Στη συνέχεια της ερώτησής του, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, αφού υπογραμμίζει ότι «η συγκέντρωση μολύβδου στα επιφανειακά ύδατα του ποταμού Μαυρόλακκα υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια κατά 985%», απευθύνει προς την Κομισιόν τις εξής ερωτήσεις:

«Γνωρίζει τις παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ελληνικής και ευρωπαϊκής, που διαπιστώνονται στο πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος;»

«Έχει διαπιστώσει τυχόν καθυστερήσεις στον έλεγχο και την αντίδραση των ελληνικών αρχών στην προαναφερθείσα περιβαλλοντική καταστροφή;»

«Ποιος θα επιβαρυνθεί του κόστους αποκατάστασης της περιβαλλοντικής βλάβης, η επιχείρηση ή το ελληνικό κράτος;»

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Πρόσφατα, το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων δημοσίευσε πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΑΠ 4152/18.05.2019, Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης), με το οποίο επιβεβαιώνεται η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται από την μεταλλευτική δραστηριότητα της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός.

Πιο συγκεκραμένα, στο πόρισμά τους οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος κάνουν λόγο για συστηματική ρύπανση και υποβάθμιση του ποταμού Μαυρόλακκα, στην περιοχή της Χαλκιδικής, λόγω της απόρριψης υγρών αποβλήτων από το μεταλλείο Ολυμπιάδας της Ελληνικός Χρυσός.

Το πόρισμα, διαπιστώνει παράλληλα, σημαντικές παραβάσεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όσον αφορά, 1) την ελλιπή παρακολούθηση ποιοτικών παραμέτρων των υγρών αποβλήτων και των επιφανειακών υδάτων, και 2) τη διάθεση υγρών αποβλήτων με υπερβάσεις στα επιτρεπόμενα όρια ψευδαργύρου (Zn), καδμίου (Cd), μολύβδου (Pb) και αρσενικού (As),

Μάλιστα, η συγκέντρωση μολύβδου στα επιφανειακά ύδατα του ποταμού Μαυρόλακκα υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια κατά 985%.

Με δεδομένο ότι η Ελληνικός Χρυσός ασκεί τρομερές πιέσεις στο ελληνικό πολιτικό σύστημα για να συνεχίσει την δραστηριότητά της, ερωτάται η Κομισιόν:

Γνωρίζει τις παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ελληνικής και ευρωπαϊκής, που διαπιστώνονται στο πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος;
Ποιος θα επιβαρυνθεί του κόστους αποκατάστασης της περιβαλλοντικής βλάβης, η επιχείρηση ή το ελληνικό κράτος;

Έχει διαπιστώσει τυχόν καθυστερήσεις στον έλεγχο και την αντίδραση των ελληνικών αρχών στην προαναφερθείσα περιβαλλοντική καταστροφή;

Σ. Σακοράφα: Εγκληματική ρύπανση από την Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική
Η Ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα επανήλθε με ερώτησή της στο θέμα της ρύπανσης στη Χαλκιδική, μετά τις πρόσφατες διαπιστώσεις των αρμοδίων.

Οι αρμόδιοι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, σχετικά με τη λειτουργία του μεταλλείου στην Ολυμπιάδα της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, βεβαίωσαν με αντίστοιχη πράξη τους τη συστηματική ρύπανση του ποταμού “Μαυρόλακκα” με υπερβάσεις ως προς τα επιτρεπόμενα όρια για τα μέταλλα ψευδάργυρο, κάδμιο, μόλυβδο, αρσενικό αλλά και το pH, με συνέπεια τη διαρκή επιβάρυνση του υδάτινου αποδέκτη.Χαρακτηριστικά, η συγκέντρωση μολύβδου είναι 985% πάνω από το ισχύον όριο, γεγονός που αποτυπώνει και το μέγεθος της ρύπανσης.

Από το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος προκύπτουν επιστημονικές αποδείξεις πως η εταιρεία ρυπαίνει κατά παράβαση του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού νόμου και δεν δείχνει καμία διάθεση συμμόρφωσης προς τις σχετικές υποχρεώσεις της.

Η κα Σοφία Σακοράφα ζητά την ενεργοποίηση της Επιτροπής στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για τον τερματισμό της απαράδεκτης ρύπανσης προκειμένου να σταματήσει η εγκληματική αδιαφορία και πρακτική της υπεύθυνης εταιρείας η οποία μπορεί να δημιουργήσει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Επιπλέον ζητάει από την Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να προκαλέσει η ρύπανση, ανήκεστο βλάβη στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης :

Ρύπανση και προστασία του περιβάλλοντος στη Χαλκιδική από το ορυχείο του μεταλλείου Ολυμπιάδας της Ελληνικός Χρυσός.

Οι αρμόδιοι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, σχετικά με τη λειτουργία του μεταλλείου στην Ολυμπιάδα, της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, βεβαίωσαν τη συστηματική ρύπανση του ποταμού “Μαυρόλακκα” λόγω της απόρριψης υγρών αποβλήτων και συγκεκριμένα διαπίστωσαν ελλιπή παρακολούθηση των ποιοτικών παραμέτρων των υγρών αποβλήτων και διάθεσή τους με υπερβάσεις ως προς τα επιτρεπόμενα όρια για τα μέταλλα ψευδάργυρο, κάδμιο, μόλυβδο, αρσενικό αλλά και το pH, με συνέπεια την διαρκή επιβάρυνση του υδάτινου αποδέκτη.

Χαρακτηριστικά, η συγκέντρωση μολύβδου στα επιφανειακά ύδατα ήταν 13,05 μg/l. Η εταιρεία θεωρεί ότι είναι «εντός ορίων» ενώ στην πραγματικότητα είναι 985% πάνω από το ισχύον όριο, γεγονός που αποτυπώνει και το μέγεθος της ρύπανσης. Η εταιρεία προφανώς αδιαφορεί για τις εκ του νόμου και των συμβάσεων υποχρεώσεις της και ακολουθεί παλαιωμένες πρακτικές που δεν συνάδουν με τους περιβαλλοντικούς όρους και την ισχύουσα Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστεί ότι κρίσιμα βαρέα μέταλλα (όπως υδράργυρος, χρώμιο, βάριο, σελήνιο) δεν μετρώνται καθόλου.

Έχοντας υπόψη:

Ότι υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις πως η εταιρεία ρυπαίνει παράνομα παραβιάζοντας την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ότι η εταιρεία δεν δείχνει καμία διάθεση συμμόρφωσης προς τις σχετικές υποχρεώσεις της,

Ερωτάται η Επιτροπή

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για τον τερματισμό της απαράδεκτης ρύπανσης έτσι ώστε να σταματήσει η εγκληματική αδιαφορία και πρακτική της υπεύθυνης εταιρείας και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να προκαλέσει η ρύπανση, ανήκεστο βλάβη στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση άρθρου: