https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Ετοιμάζουν ρύθμιση για να μην ισχύει το αυτόφωρο και οι διαδικασίες ποινικής δίωξης για τους αστυνομικούς;

Ετοιμάζουν ρύθμιση για να μην ισχύει το αυτόφωρο και οι διαδικασίες ποινικής δίωξης για τους αστυνομικούς;

Μία καθ’ όλα ύποπτη Ερώτηση κατατέθηκε στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη από τον βουλευτή της Ν.Δ Δημήτρη Βαρτζόπουλο…
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

Υπόνοιες ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει καθεστώς «ειδικής αντιμετώπισης» των αστυνομικών όταν αυτοί διαπράττουν ποινικά αδικήματα προκαλεί Ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή, από τον βουλευτή Β’Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο συγκεκριμένος κυβερνητικός βουλευτής έχει τοποθετηθεί υπέρ της χρήσης πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία.

Στην Ερώτηση που απευθύνεται στους συναρμόδιους υπουργούς Κώστα Τσιάρα (Δικαιοσύνης) και Τάκη Θεοδωρικάκο (Προστασίας του Πολίτη) ζητείται να υπάρξει ειδική ρύθμιση ώστε οι αστυνομικοί να μην διώκονται με τη αυτόφωρη διαδικασία. Επίσης να διώκονται ποινικά από τον εισαγγελέα μόνον στην περίπτωση που διαπιστώνει το αδίκημα η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που θα διεξάγεται από την αστυνομία!

Στο κείμενο της Ερώτησης εκφράζεται η εξής απορία από τον βουλευτή: Αν «είναι στις προθέσεις της Κυβερνήσεως, νομοθετική και κανονιστική ρύθμιση, ώστε:

Να εξαιρούνται της συλλήψεως, κατά το άρθρο 275 ΚΠΔ, ενέργειες αστυνομικών υπαλλήλων κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, που εμπίπτουν στην κατηγορία των αυτοφώρων κακουργημάτων.
Η κατά το άρθρο 43 ΚΠΔ άσκηση της ποινικής διώξεως σε αυτές τις περιπτώσεις, να ασκείται υποχρεωτικώς μόνον κατόπιν διενέργειας ολοκληρωμένης Ενόρκου Διοικητικής Εξετάσεως και όχι απλώς κατόπιν αστυνομικής προανακρίσεως ή προκαταρκτικής εξετάσεως. Εφόσον από την ΕΔΕ για τις συνθήκες υπό τις οποίες τελέστηκε το φερόμενο ως κακούργημα κατά της εκτέλεση της υπηρεσίας του αστυνομικού υπόπτου προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις περί της ενοχής του, τότε μόνον, να ασκείται ποινική δίωξη και να διατάσσεται η διενέργεια κυρίας ανακρίσεως
Μάλιστα στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνεται πως …δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν εικόνες όπου αστυνομικοί προσάγονται με χειροπέδες με αφορμή την υπόθεση του Περάματος όπου σκοτώθηκε ο 18χρονος Ρομ Νίκος Σαμπάνης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «αλγεινή εντύπωση προξένησε η δημοσίευση εικόνων των αστυνομικών υπαλλήλων, που σιδηροδέσμιοι προσάγονται προς ανάκριση αφ’ ου έχουν συλληφθεί και κρατηθεί μετά από υπηρεσιακή επιχείρηση με ανθρώπινες απώλειες».

Επιπρόσθετα υποστηρίζεται από τον βουλευτή β’ Θεσσαλονίκης ότι οι τυπικές διαδικασίες σύλληψης «μειώνουν το κύρος των δυνάμεων αποκαταστάσεως της εννόμου τάξεως στην κοινή γνώμη, ιδίως μεταξύ των ατόμων νεαρότερων ηλικιών. Ενισχύουν την εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών ατόμων με αντίστοιχες διαθέσεις». Επίσης υποστήριξε ότι «δημιουργούν αισθήματα ανασφάλειας στο αστυνομικό Σώμα με ενδεχόμενο κίνδυνο εν τη πράξει αμβλύνσεως των επιχειρησιακών αντανακλαστικών του».

Η τουλάχιστον περίεργη αυτή ερώτηση και προκλητική ως προς περιεχόμενό της αποτελεί ερώτημα αν είναι απλά μια πρωτοβουλία του Δ.Βαρτζόπουλου ή αν εντάσσεται σε έναν κυβερνητικό σχεδιασμό. Αν δηλαδή η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον εν λόγω βουλευτή ως «λαγό» επειδή σκέπτεται να δημιουργήσει ειδικό καθεστώς νομικής προστασίας για τους αστυνομικούς. Το τι από τα δύο συμβαίνει θα φανεί από την απάντηση που θα δώσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί.

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: