https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Ευρωβουλεύτρια Manon Aubry: η παγκόσμια υγεία δεν γίνεται να εκλαμβάνεται με όρους εμπορίου

Ευρωβουλεύτρια Manon Aubry: η παγκόσμια υγεία δεν γίνεται να εκλαμβάνεται με όρους εμπορίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 293 ψήφους υπέρ και 284 κατά μια τροπολογία στην οποία “η ΕΕ καλείται να υποστηρίξει την πρωτοβουλία που παρουσίασαν η Ινδία και η Νότια Αφρική στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ζητώντας προσωρινή αναστολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα σχετικά εμβόλια, θεραπείες και διαγνωστικά, που αφορούν την COVID-19.” Μιλήσαμε για αυτό με την Manon Aubry, μέλος της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας GUE / NGL που διεξάγει τη μάχη για δωρεάν εμβόλια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και αρκετό καιρό.

Η χθεσινή ψηφοφορία έσπασε το φιλο-πολυεθνικό μέτωπο. Πώς ένιωσες και πώς την εκτιμάς;
Η ψηφοφορία επί της τροπολογίας μας, που απαιτεί σαφώς υποστήριξη για την πρόταση της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, είναι μια θαυμάσια νίκη κατά των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών. Είναι το αποτέλεσμα μιας αδιάκοπης μάχης που έχουμε διεξαγάγει για μήνες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (όπου αρχικά ήμασταν μόνοι) μαζί με οργανώσεις και πολίτες. Μπορούμε τώρα να πούμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι επίσημα στο πλευρό της άρσης ισχύος των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια: αυτό ασκεί περαιτέρω πίεση στην Επιτροπή, το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη. Δεν θα είναι πλέον σε θέση να υποχωρήσουν και θα αναλάβουν τις ευθύνες τους: θέλουν να είναι οι μόνοι στον κόσμο που θα μπλοκάρουν τις κινήσεις που θα μας επιτρέψουν να δώσουμε απαντήσεις στις ελλείψεις και κατά συνέπεια να εμβολιάσουμε ολόκληρο τον πλανήτη αντί να προστατεύσουν τα κέρδη τους μερικοί μέτοχοι;

Ποια είναι τα επόμενα βήματα, μέσα και έξω από το ευρωκοινοβούλιο;
Υπάρχει μεγάλη υποκρισία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και στις κυβερνήσεις σχετικά με το ζήτημα της εξάλειψης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Η έκπληξη που προκάλεσε η ανατροπή του Μπάιντεν ανάγκασε τον Μακρόν να υποχωρήσει στο ζήτημα, λέγοντας ότι ήταν «πολύ υπέρ», παρόλο που πάντα καταψήφιζε τις προτάσεις αυτές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όπως έκανε και η ομάδα του στην Εθνοσυνέλευση αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, η Μέρκελ αντέδρασε αμέσως για να επισημάνει τη σθεναρή αντίθεσή της σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και, από τότε, δεν είναι σαφής ποια είναι η θέση της Γαλλίας. Ο στόχος μας πλέον είναι διπλός. Πρώτον, να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα κληθεί να ψηφίσει επί συγκεκριμένου κειμένου τον Ιούνιο, ώστε να αναγκάσει την Επιτροπή και το Συμβούλιο να λάβουν σαφή θέση στις προσεχείς συνεδριάσεις του Π.Ο.Ε.. Στη συνέχεια, το θέμα πρέπει να διευρυνθεί, ώστε η συζήτηση για τις πατέντες που αφορούν τα εμβόλια για την πανδημία να γίνει προηγούμενο για το μέλλον: η παγκόσμια υγεία δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως εμπόριο, όταν διακυβεύονται εκατομμύρια ζωές!

Στο εσωτερικό του κινήματος #όχικέρδηαπότηνπανδημία υπήρξαν πολλές αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Μπάιντεν. Ποια είναι η θέση σου;
Δεν είμαστε ηλίθιοι. Ο Μπάιντεν δεν έγινε σε μια νύχτα επαναστατικός να θέλει να αποτρέψει οποιοδήποτε κέρδος από την πανδημία και να δημιουργήσει δημόσιους πόλους παραγωγής! Πρέπει να δούμε την αλλαγή της πορείας του Μπάιντεν ως ευκαιρία να αξιοποιηθεί και αυτό κάναμε με επιτυχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θέλουμε την άμεση, πλήρη και διαρκή ανάκληση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας των εμβολίων και όχι έναν φτηνό συμβιβασμό. Και θέλουμε επίσης μια δίκαιη κατανομή των απαραίτητων πρώτων υλών και υποχρεωτικών μεταφορών τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από τα μεγάλα εργαστήρια. Αυτά τα μέτρα δεν συγκρούονται μεταξύ τους, όπως ισχυρίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιθέτως, αλληλοσυμπληρώνονται! Έτσι θα είμαστε σε θέση να κινητοποιήσουμε όλες τις παγκόσμιες παραγωγικές δυνάμεις που παραμένουν αχρησιμοποίητες σήμερα.

Δεν μένει πολύς χρόνος. Ελπίζεις ότι θα είμαστε σε θέση να διαθέσουμε εμβόλια στις χώρες που τα έχουν μεγάλη ανάγκη;
Χάσαμε μεγάλο χρονικό διάστημα αρνούμενοι να οργανωθούμε από την αρχή και να σκεφτούμε την ανοσοποίηση ως παγκόσμιο ζήτημα και το εμβόλιο ως κοινό αγαθό της ανθρωπότητας. Τώρα πληρώνουμε υψηλό τίμημα με χώρες που πλήττονται σθεναρά από την πανδημία αλλά και με την εμφάνιση νέων στελεχών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι άμεσα υπεύθυνη για αυτό το αδιέξοδο και θα συνεχίσουμε να ζητούμε μια εξεταστική επιτροπή για να αποδοθούν οι ευθύνες στους ηγέτες της. Αλλά δεν είναι πολύ αργά να αντιδράσουμε και να αλλάξουμε την πολιτική μας. Εάν προχωρήσουμε σε ανάκληση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και υποχρεωτικές μεταφορές τεχνολογίας, μπορούμε να περιμένουμε νέες γραμμές παραγωγής εντός των επόμενων μηνών. Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε ένα δευτερόλεπτο, η αδράνεια σκοτώνει. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 15-20 δισεκατομμύρια δόσεις τον επόμενο χρόνο, ίσως περισσότερες, εάν απαιτούνται τακτικοί εμβολιασμοί, προσαρμοσμένοι στα νέα στελέχη. Είναι ακόμη δυνατό να γίνει αυτό, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα και να σταματήσουμε ευγενικά να περιμένουμε τη μεγάλη φαρμακοβιομηχανία να το πράξει.

Η πανδημία επισκιάζει πολλές άλλες κοινωνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να εργαστούμε τους επόμενους μήνες;
Η πανδημία είναι ένα άνευ προηγουμένου γεγονός στην πρόσφατη ιστορία και έχει προκαλέσει μεγάλη αμηχανία. Είναι φυσιολογικό η κρίση της υγείας να βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και ένα χρόνο, αλλά τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε για το τέταρτο κύμα που είναι και θα είναι κοινωνικό. Η φτώχεια εκρήγνυται σε όλη την Ευρώπη. Οι νέοι κάνουν ουρές στις κοινωνικές κουζίνες. Οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν συσσωρεύσει χρέη και κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν εν μία νυκτί. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και απαιτεί άμεσα μέτρα έκτακτης ανάγκης. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αποκαταστήσουμε το φορολογικό μας περιθώριο ελιγμών: να ακυρώσουμε τα δημόσια χρέη που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να εισαγάγουμε φόρους σε όσους εκμεταλλεύτηκαν την κρίση, τόσο δισεκατομμυριούχους όσο και πολυεθνικές. Αυτό θα επέτρεπε τη χρηματοδότηση της κοινωνικής συνιστώσας του σχεδίου ανάκαμψης, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αγνόησε εντελώς! Εάν ο Μπάιντεν μπορεί να το κάνει στις ΗΠΑ, μπορούμε να το κάνουμε και στην Ευρώπη.

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη σε: Γαλλικα, Ιταλικα

Μετάφραση από ιταλικά: Pressenza Athens.

ΠΗΓΗ: pressenza.com 

Κοινοποίηση άρθρου: