https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Ευρωπαϊκή Ένωση: Στρατιωτικοποίηση και πακτωλός χρημάτων στα μονοπώλια για «πράσινες» μπίζνες

Ευρωπαϊκή Ένωση: Στρατιωτικοποίηση και πακτωλός χρημάτων στα μονοπώλια για «πράσινες» μπίζνες

Η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της ΕΕ με αγορές όπλων μέσω ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου, καθώς και η προώθηση της λεγόμενης πράσινης μετάβασης, στο όνομα της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία, είναι ανάμεσα στις βασικές αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, με τα ευρωπαϊκά μονοπώλια να «τρίβουν τα χέρια τους», καθώς ο «πακτωλός» χρημάτων που θα χρειαστεί για την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων θα βγει από τις τσέπες των λαών για να καταλήξει στα δικά τους ταμεία.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου, αναφορικά με την ευρωπαϊκή «άμυνα» οι 27 συμφώνησαν να εφαρμοστεί «αποφασιστικά» η «Στρατηγική Πυξίδα», δηλαδή το κείμενο για το νέο στρατιωτικό δόγμα της ΕΕ, που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Μάρτη, με τη συμφωνία και της ελληνικής κυβέρνησης της ΝΔ και θέτει συγκεκριμένους στόχους για τα κράτη – μέλη μέχρι το 2030, ώστε στο σύνολό της η ΕΕ να αναβαθμίσει τον ρόλο της στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ενισχύοντας και κάνοντας πιο διακριτή τη στρατιωτική της ισχύ, συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε καταρχήν το «πράσινο φως» στο σχέδιο για κοινές προμήθειες όπλων που παρουσίασε πριν περίπου δύο εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να μπει γερά στην κούρσα των στρατιωτικών εξοπλισμών, σε ανταγωνισμό με άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα. Το συγκεκριμένο σχέδιο θα εξεταστεί αναλυτικότερα σε προσεχή σύνοδο.

Πακτωλός χρημάτων για την πράσινη μετάβαση
Αναφορικά με το ζήτημα της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία, στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι βραχυπρόθεσμος στόχος είναι η περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών εφοδιασμού και η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού σε προσιτές τιμές. Για να επιτευχθεί αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την από κοινού αγορά Ενέργειας από τις χώρες της ΕΕ, η οποία θα αφορά επίσης τα Δυτικά Βαλκάνια και τους τρεις συνδεδεμένους Ανατολικούς Εταίρους, ενώ για τον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών της Ενέργειας, εξετάζεται μεταξύ άλλων και η εισαγωγή προσωρινών ανωτάτων ορίων τιμών, όπου χρειάζεται.

Στους μακροπρόθεσμους στόχους, εκεί που βρίσκεται, τα συμπεράσματα αναφέρουν την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Για να επιτευχθεί αυτό, ζητείται η «άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης αδειών» (στην πραγματικότητα η τοποθέτηση ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών κ.λπ. χωρίς καμία πρόνοια αναφορικά με τις περιβαλλοντικές και άλλες παρεμπίπτουσες επιπτώσεις τους), καθώς και η υποστήριξη του βιομηχανικού συμπλέγματος «που στοχεύει στη βελτίωση της καινοτομίας, της ικανότητας, των δεξιοτήτων και των αλυσίδων εφοδιασμού για ηλιακή και αιολική Ενέργεια, υδρογόνο, βιοενέργεια, αντλίες θερμότητας και πρώτες ύλες».

Προβλέπεται η «περαιτέρω βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης» (π.χ. επιδότηση αγοράς ενεργειακά αποδοτικότερων οικιακών συσκευών) και φυσικά «μέτρα εξοικονόμησης Ενέργειας», δηλαδή «ενεργειακή λιτότητα» για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Αποφασίστηκε η ολοκλήρωση και βελτίωση της διασύνδεσης των ευρωπαϊκών δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής Ενέργειας, επενδύοντας και ολοκληρώνοντας υποδομές για υφιστάμενα και νέα έργα, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων LNG και μελλοντικών διασυνδέσεων ηλεκτρικής Ενέργειας και υδρογόνου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (νέοι αγωγοί και δεξαμενές αποθήκευσης).

Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να εξετάσει ταχέως τις σχετικές προτάσεις της Κομισιόν (REPowerEU), που περιέχουν μέτρα συνολικού ύψους 300 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν στα ταμεία των μονοπωλίων της Ενέργειας και θα τα πληρώσουν με διάφορους τρόπους οι λαοί των χωρών της ΕΕ.

Αναφορικά με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που γονατίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί ως πανάκεια τη «λειτουργία της αγοράς», αφού καλεί την Κομισιόν «να συνεχίσει ταχέως τις εργασίες για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής Ενέργειας – συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης των τιμών του φυσικού αερίου σε αυτήν- ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη να αντέξει μελλοντικές υπερβολικές αστάθειες των τιμών και να παράσχει προσιτή ηλεκτρική Ενέργεια», συνεχίζοντας ωστόσο στον δρόμο της απολιγνιτοποίησης και διατηρώντας τις επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς για την «πράσινη μετάβαση».

Στο τραπέζι και η επισιτιστική κρίση
Στα συμπεράσματα υπάρχει αναφορά και στο θέμα της επισιτιστικής κρίσης, με τους 27 να καλούν τα κράτη – μέλη να επιταχύνουν τις εργασίες για τις «Λωρίδες Αλληλεγγύης» που προτείνει η Κομισιόν και να διευκολύνουν τις εξαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία μέσω διαφορετικών χερσαίων οδών και λιμένων της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επίσης για αποτελεσματικό διεθνή συντονισμό για να διασφαλιστεί μια ολοκληρωμένη παγκόσμια απάντηση για την επισιτιστική ασφάλεια και επαναλαμβάνει «τη δέσμευσή του να διατηρήσει το παγκόσμιο εμπόριο προϊόντων διατροφής απαλλαγμένο από αδικαιολόγητους εμπορικούς φραγμούς, να ενισχύσει την αλληλεγγύη προς τις πιο ευάλωτες χώρες και να αυξήσει την τοπική βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, ώστε να μειωθούν οι διαρθρωτικές εξαρτήσεις». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να διερευνήσει τη δυνατότητα κινητοποίησης αποθεματικών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης για τη στήριξη των χωρών – εταίρων που έχουν πληγεί περισσότερο.

Επίσης, ζητά την ταχεία έγκριση των στρατηγικών σχεδίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ενόψει των συνεχιζόμενων ελλείψεων λιπασμάτων στην παγκόσμια αγορά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά να καταβληθούν πιο συντονισμένες προσπάθειες συνεργασίας με διεθνείς εταίρους για την προώθηση της αποτελεσματικότερης χρήσης και εναλλακτικών λύσεων των λιπασμάτων.

Πηγή: 902.gr

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: