https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Εξι οι νεκροί από τις πλημμύρες – Eφιάλτης στη Θεσσαλία – Νύχτα αγωνίας για εγκλωβισμένους και αγνοούμενους

Εξι οι νεκροί από τις πλημμύρες – Eφιάλτης στη Θεσσαλία – Νύχτα αγωνίας για εγκλωβισμένους και αγνοούμενους

Εξι νεκροί, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι, άνθρωποι σε απόγνωση, ο απολογισμός από την κακοκαιρία και την έλλειψη στοιχειωδών προληπτικών μέτρων από την κυβέρνηση.

Προειδοποιητικό μήνυμα 112 έστειλε η Πολιτική Προστασία στους κατοίκους της Φαρκαδόνας και της Λάρισας λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που αναμένονται στις περιοχές. Στο 1,5 μέτρο έχει ανέλθει η στάθμη στην κοινότητα της Φαρκαδόνας.

Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές σε οικία στον οικισμό Αστρίτσα Καρδίτσας, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την κακοκαιρία σε έξι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για γυναίκες ηλικίας περίπου 75-80 ετών οι οποίες εντοπίστηκαν στο ίδιο σπίτι. ‘Ανδρες της ΕΜΑΚ ανέσυραν τις σορούς τους.

Ο Παλαμάς Καρδίτσας και τα γύρω χωριά έχουν βυθιστεί κυριολεκτικά κάτω από το νερό και οι κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε στέγες σπιτιών.

Συγκλονιστικές εικόνες και στη Λάρισα, όπου σε ορισμένες περιοχές μετακινούνται μόνο με βάρκες, ενώ κάτοικοι αποκλείστηκαν και σε χωριά των Τρικάλων. Καλλιέργειες έχουν μετατραπεί σε απέραντες λίμνες, ενώ κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσα ζώα έχουν χαθεί κάτω από το νερό.

Εγκλωβισμένοι υπάρχουν σε πολλά χωριά, όπως στη Μεταμόρφωση, το Βλοχό, το Ριζοβούνι, τη Μαραθέα, τον Κοσκινά, και στην πόλη του Παλαμά, όπου το ύψος του νερού δεν επιτρέπει ακόμα και σε τρακτέρ να προσεγγίσουν τα σπίτια όπου υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι.

Ένας αριθμός σπιτιών, κυρίως πλίθινα έχουν γκρεμιστεί, ενώ σε ορισμένα χωριά με δυσκολία διακρίνονται οι στέγες των κατοικιών, καθώς το νερό τα έχει σκεπάσει. Στο μεγαλύτερο μέρος της Π.Ε. Καρδίτσας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης με συχνές διακοπές ρεύματος.

Αρκετά δύσκολη η κατάσταση και στα Τρίκαλα, καθώς πλημμυρισμένη είναι η περιοχή της Φαρκαδόνας και εκκενώθηκε το Κεραμίδι. Οι ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία τους κάτοικοι του χωριού μεταφέρθηκαν στο δημαρχείο της Φαρκαδόνας. Το ανάχωμα που συγκρατούσε το νερό έξω από το χωριό έφτασε στα όριά του, η στάθμη των χειμάρρων έφτασε τα 5 μέτρα.

Η περιοχή Μπάρα Τρικάλων, μοιάζει με απέραντη λίμνη, με τους κατοίκους να έχουν βρει καταφύγιο στις ταράτσες και τα μπαλκόνια ενώ δεν έχουν νερό και ρεύμα. Την ίδια στιγμή υπάρχει κίνδυνος για τις επόμενες ώρες αν ανέβει η στάθμη του νερού. Βουλιάζει στη λάσπη και η περιοχή Πηνειάδα.

Η παιδική χαρά του χωριού αλλά και τα κοντέινερ που έμεναν οι σεισμόπληκτοι είναι βυθισμένα στο νερό. Το νερό έχει φτάσει μέχρι την στέγη των σπιτιών. Τεράστιες οι καταστροφές σε σπίτια και υποδομές.

Ολόκληρη η πόλη μέσα στα νερά, όλος ο κάμπος στην περιοχή έχει χαθεί κάτω από τα λασπόνερα. Πολίτες μπαίνουν για πολλοστή φορά στη λευκή βάρκα, για να φτάσουν στους εγκλωβισμένους κατοίκους της Φαρκαδόνας και να μπορέσουν να τους σώσουν.

Η στάθμη του Πηνειού είναι στα 6 μέτρα και ανεβαίνει για αυτό και ζητήθηκε προληπτική εκκένωση στην Αγία Μαρίνα Λάρισας.

Ανυπολόγιστη καταστροφή στον Θεσσαλικό Κάμπο που δέχτηκε για περίπου τρία 24ωρα ακατάπαυστη βροχή: 700 τόνοι νερού ανά στρέμμα μέσα στην πόλη της Καρδίτσας, 500 στα Φάρσαλα και 300 στη Χάλκη Λάρισας.

Ο Βόλος παραμένει για Τρίτη μέρα χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ στο Πήλιο οι κάτοικοι είναι αποκομμένοι.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μαγνησία, Σποράδες, Καρδίτσα, Τρίκαλα καθώς και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ και Φαρσάλων Θεσσαλίας. Πολλά τα προβλήματα επίσης στη Φθιώτιδα και στις Ροβιές Ευβοίας.

Στη δίνη της κακοκαιρίας βρέθηκαν τα χωριά των Φαρσάλων και του Δομοκού. Τα ποτάμια της περιοχής υπερχείλισαν πλημμυρίζοντας τεράστιες εκτάσεις. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Mε πληροφορίες pontiki.gr

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: