Ευχάριστη έκπληξη από την Ολλανδία! Έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις, ήττα των ακροδεξιών, νίκη των σοσιαλιστών- πρασίνων

Ευχάριστη έκπληξη από την Ολλανδία ! Έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις, ήττα των ακροδεξιών νίκη των σοσιαλιστών- πρασίνων

Σύμφωνα με τα exit poll το νέο εθνικιστικό Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD) του λαϊκιστή Τιερί Μποντέ, της νέας ηγετικής φυσιογνωμίας των ακροδεξιών στην Ολλανδία, συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 11,2% που του εξασφαλίζει, πιθανότατα, τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ προηγούνταν σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Μεγάλος χαμένος και ο ακροδεξιός Γκερντ Βίλντερς και το Κόμμα της Ελευθερίας που καταποντίζεται στο 4,1% από 13,3% στις τελευταίες εκλογές και το οποίο χάνοντας τρεις έδρες περιορίζεται πλέον στη μία.

Εκπληξη της βραδιάς, πρώτο κόμμα οι Σοσιαλιστές του υποψηφίου των ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς οι οποίοι διπλασιάσουν τα ποσοστά τους σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014. Το Εργατικό Κόμμα (PvdA) συγκέντρωνει 18,1% των ψήφων, ποσοστό που «μεταφράζεται» σε πέντε από τις συνολικά 26 ολλανδικές έδρες στο Στρασβούργο.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το Λαϊκό Κόμμα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε με 15%, το οποίο είχε πάρει στις βουλευτικές εκλογές του 2017 μόλις 6%.

Στην τρίτη οι συγκυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες με 12,3%. Και τα δυο κόμματα παίρνουν από τέσσερις έδρες.

Σημαντική αύξηση καταγράφουν, σύμφωνα πάντα με τα exit polls, τα ποσοστά των Πρασίνων που κυμαίνονται στο 10,5%.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Κυριακή, όταν θα έχουν κλείσει και τα τελευταία εκλογικά τμήματα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

ΠΗΓΗ:http://www.enallaktikos.gr 

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Πατήστε για κοινοποίηση
Κρύψε την κοινοποίηση
Scroll Up