https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Φοιτητές: «Η Πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα μπει στις σχολές! Παλεύουμε για δωρεάν σπουδές – πτυχία με αξία – δουλειά με δικαιώματα!»

Φοιτητές: «Η Πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα μπει στις σχολές! Παλεύουμε για δωρεάν σπουδές – πτυχία με αξία – δουλειά με δικαιώματα!»

Κοινό δελτίο τύπου και σχέδιο δράσης των Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας που κατέληξαν με βάση τον συντονισμό που έγινε στις 9 Σεπτέμβρη

«Η Πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα μπει στις σχολές! Παλεύουμε για δωρεάν σπουδές – πτυχία με αξία – δουλειά με δικαιώματα!», τονίζεται σε κοινό δελτίο τύπου και σχέδιο δράσης που κατέληξαν από το χθεσινό συντονισμό που πραγματοποιήθηκε στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Τοπογράφων και Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής, Τούρκικων Σπουδών, Κοινωνιολογίας, Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικού, Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, ΠΑΠΕΙ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ και ΣΔΟΚΕ του ΠΑΔΑ, καθώς και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΦΕΑ, ΦΕΠΑ και ΝΦΕΕΜΠ.

Συνεχίζοντας στο κοινό δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που εκφράζουν με όλους τους τρόπους την αντίθεσή τους στην είσοδο της αστυνομίας στις σχολές και διεκδικούν τα δικαιώματά τους! Η καθημερινή παρουσία στις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, το μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο από τα Προπύλαια μέχρι τις πύλες του ΕΚΠΑ, οι κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στις Πρυτανείες των Ιδρυμάτων, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα: Να καταργηθεί τώρα η πανεπιστημιακή αστυνομία! Να δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας!

Εδώ και ενάμιση χρόνο οι φοιτητές εμποδίζουμε στην πράξη την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, οδηγώντας την από αναβολή σε αναβολή! Αυτή είναι η θέση της μεγάλης πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας, σε αντίθεση με τις πρυτανικές αρχές που αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες συναινώντας στην καταστολή. Η κυβέρνηση προσπάθησε να πιάσει στον ύπνο τους φοιτητές βάζοντας στα κρυφά, εν μέσω εξεταστικής περιόδου, την πανεπιστημιακή αστυνομία, έφαγε όμως τα μούτρα της!

Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση και τη ρίψη χημικών σε φοιτητές στην πύλη του ΕΚΠΑ! «Εγκληματίες» δεν είναι οι φοιτητές που αγωνίζονται αλλά η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων που υποβαθμίζει τη μόρφωση, απαξιώνει τα πτυχία, υπονομεύει το μέλλον μας! Η ένταση του αυταρχισμού δεν είναι τυχαία. Στο στόχαστρο έχει τους αγώνες των φοιτητών σε μια περίοδο που η αντιλαϊκή πολιτική δυναμώνει και η νεανική δυσαρέσκεια φουντώνει. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται και οι αγώνες των εργαζομένων όπως στη «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ», προηγούμενα στην COSCO. Έτσι αντιμετώπιζαν όλες οι κυβερνήσεις όσους αγωνίζονται για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Στη «νομιμότητα» της πανάκριβης «δωρεάν παιδείας», της απλήρωτης δουλειάς, του αυταρχισμού, των μαζικών παρακολουθήσεων αντιτάσσουμε το δίκαιο των αιτημάτων μας!

Τη στιγμή που οι οικογένειες μας στενάζουν από τα βάρη της ακρίβειας, των τιμών του ρεύματος, που χιλιάδες φοιτητές αγωνιούν για το αν θα βρουν δωμάτιο στην εστία, αν θα τα βγάλουν πέρα με το νοίκι, αν το τμήμα τους θα έχει τους απαραίτητους καθηγητές τη νέα χρονιά, η κυβέρνηση επιλέγει να ξοδεύει 50 εκατομμύρια € για την πανεπιστημιακή αστυνομία! Με την κρατική καταστολή επιχειρεί να «προστατεύσει» την επιχειρηματική δράση, την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, την προώθηση του νέου νόμου-πλαίσιου από τους αγώνες των φοιτητών. Αυτή η πολιτική δεν προσφέρει καμία «ασφάλεια» στους φοιτητές, αλλά εντείνει την ανασφάλεια για τις σπουδές και το μέλλον μας!

Μαζί προχωράει και η εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο, παρά την απόρριψή του από τους φοιτητές, τους καθηγητές, και τους εργαζόμενους των Ιδρυμάτων. Ξέρουν ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να δυναμώσει η αντίδραση των φοιτητών ενάντια στην πλήρη αποσύνδεση πτυχίων από το επάγγελμα, την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών, τις συγχωνεύσεις τμημάτων, την εξίσωση των πτυχίων με αυτά των 3ετών κολεγίων, την επιβολή ενοικίων στις εστίες και εισοδηματικών κριτηρίων στη δωρεάν διανομή των συγγραμμάτων, τις περικοπές στη δωρεάν σίτιση, τη διεύρυνση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Ξέρουν ότι δε θα ανεχτούμε το νέο επιχειρηματικό μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ με μάνατζερ και συμβούλια διοίκησης, με τις διορισμένες διοικήσεις όπως αυτή που “φύτεψε” στην Αρχιτεκτονική η πρυτανεία του ΕΜΠ. Όσο περισσότερο το Πανεπιστήμιο απομακρύνεται από τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών τόσο θα χρειάζεται και τους “μπράβους” του για να θωρακίσει την επιχειρηματική του λειτουργία.

Καμία αναμονή! Τώρα μπορεί και πρέπει να δυναμώσει η οργανωμένη πάλη σε κάθε Τμήμα, ο κοινός αγώνας των φοιτητών μαζί με τους εργαζόμενους στα ιδρύματα και τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς για τις σύγχρονες ανάγκες μας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας στις σπουδές, στη δουλειά και στη ζωή, για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών!

Διεκδικούμε:

Να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής από τις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. Να καταργηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία. Καμία σκέψη για εγκατάσταση τουρνικέ και καμερών στις σχολές.
Να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος – πλαίσιο και ο νόμος Κεραμέως;-Χρυσοχοΐδη Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών. Έκτακτο κρατικό κονδύλι για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των Ιδρυμάτων.
Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, βιβλία, αναλώσιμα, φοιτητικό internet. Κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων. Ούτε σκέψη για νοίκια στις εστίες.
Μηνιαίο φοιτητικό επίδομα 300€ για όσους νοικιάζουν. Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση όσων έχουν ανάγκη. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων και κενά κτίρια του Δημοσίου για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους. Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών εστιών με κρατική δαπάνη.
Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια. Μείωση των τιμών σε βασικά είδη, στο ρεύμα, τη θέρμανση, τα καύσιμα. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους! Όχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και τις ηλεκτρονικές διαβλητές ψηφοφορίες για την ανάδειξη εκπροσώπων στα όργανα διοίκησης.
Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να αγκαλιάσει τις πρωτοβουλίες, να συμμετάσχει στις μαζικές διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων!! Προχωράμε σε:

Πολύμορφες καθημερινές δράσεις και μαζική παρουσία στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης για να αποτρέψουμε την εισβολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Μεγάλη συναυλία των Φοιτητικών Συλλόγων τη Δευτέρα 12/9 στις 21:00 στις πύλες του ΕΚΠΑ.
Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση των εργατικών σωματείων την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη στο Υπουργείο Οικονομικών, με προσυγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων στις 18:00 στα Προπύλαια.
Συνέντευξη τύπου των Συλλόγων Οικοτρόφων την Τετάρτη 14/9 στην πύλη του ΕΚΠΑ.
Μέρα δράσης την Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη με πολύμορφες δραστηριότητες σε όλη την Πανεπιστημιούπολη.
Κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων και των Τμημάτων για την καταδίκη της πανεπιστημιακής αστυνομίας και τη λήψη άμεσων μέτρων για τα προβλήματα των φοιτητών».
Από 902.gr

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: