https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Για κοιτάξου λίγο στον καθρέφτη.Της Δήμητρας Περλορέντζου

Για κοιτάξου λίγο στον καθρέφτη.Της Δήμητρας Περλορέντζου

Η Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας εμφανίζεται ιδιαίτερα συχνά καίγοντας τους πάντες στο διάβα της.
Είναι διαταραχή χαρακτήρα που σπάνια αντιμετωπίζεται και μόνο κατ’εξαίρεση από ανθρώπους που διαθέτουν τόσο υψηλό επίπεδο ωριμότητας ώστε να το παραδεχτούν και να θελήσουν να το αντιμετωπίσουν με χρόνια ψυχοθεραπείας και ατομική δουλειά.
Αποτελώντας ένα απίστευτο συνδυασμό εγωπάθειας και εγωκεντρισμού οι ναρκισσιστές είναι πλάσματα που δεν θα αγαπήσουν ποτέ και κανέναν άλλον πέρα από τον εαυτό τους.
Όσοι έχουν την ατυχία να βρεθούν στο δρόμο τους απλά χρησιμεύουν για να εξυπηρετούν τις ατέλειωτες ανάγκες και να ενισχύουν την δύναμη τους.

Αχ οι υπέροχοι Ναρκισσιστές
που θέλουν να εισπράττουν πάντα τον θαυμασμό και την επιβεβαίωση όσων έχουν δίπλα τους ως αυλή.
Ζηλεύουν όσους είναι καλύτεροι από αυτούς σε οποιοδήποτε τομέα, διαστρεβλώνουν τα πάντα,
διαφωνούν με ότι δεν τους συμφέρει και ερμηνεύουν όπως τους βολεύει,
εξ’ου και η διαρκής εναλλαγή θέσεων και απόψεων.
Σήμερα συμφέρει αυτό αύριο κάτι άλλο, αλλάζουν γνώμη στο λεπτό αλλά δεν επιτρέπουν σε κανέναν άλλον να κάνει το ίδιο.
Το ‘σκωτσέζικο ντους’ στους ανθρώπους που χειρίζονται είναι στην ημερήσια διάταξη με εναλλαγές συμπεριφοράς ακόμα και μέσα στην ίδια μέρα.
Δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τα συναισθήματα, τα θέλω κ τις ανάγκες των άλλων,
σχεδόν ενοχλούνται όταν ζητάς ή διεκδικείς την συναισθηματική κάλυψη που ηθελημένα σου στερούν.
Τα πάντα γυρίζουν γύρω από αυτούς όλα εξυπηρέτουν τον εαυτό τους και τον τρόπο που οι ίδιοι ορίζουν τις πράξεις σου.
Στον χρόνο που ορίζουν τις πράξεις σου.
Το μόνο που τους απασχολεί είναι η ικανοποίηση των δικών τους αναγκών των δικών τους στόχων κ επιθυμιών,
των δικων τους απόψεων και διαθέσεων.
Δεν κάνουν λάθη ποτέ και αν παραδεχθούν συγνώμη θα είναι μόνο όταν τα λάθη τους δημιουργούν την πιθανότητα να χάσουν τον σύντροφο-θύμα.
Είναι όμως πρώτοι και καλύτεροι στο να εντοπίζουν στους άλλους λάθη ελαττώματα ή σφάλματα και να τα μεγιστοποιούν πάντα συμφωνα με το πρίσμα της δικής τους καλοζωίας.
Ικανοποιούνται και νοιώθουν ανώτεροι με το να υποβιβάζουν κ να εξευτελίζουν τους άλλους, τα πάντα για αυτούς είναι αυτονόητα όπως οι ίδιοι τα θέλουν.
Γι αυτό και δεν αναγνωρίζουν τίποτα από όσα τους δίνονται και ακόμα και αυτά τα θεωρούν δεδομένα και υποχρέωση τον άλλων απέναντι τους.
Είναι αχάριστοι αγνώμονες και αχόρταγοι.
Απαιτούν να τους δεκτείς όπως είναι μην επιτρέποντας σου καμία γνώμη ή άποψη για το πώς νιώθεις με την συμπεριφορά τους και ταυτόχρονα επιμένουν να αλλάξουν τα πάντα σε σένα όλα κατά το δοκούν.
Ανάλογα με το τι τους εξυπηρετεί και τους βολεύει.
Στην έσχατη περίπτωση που νοιώσουν ότι το θύμα τους αντιδρά, μαζεύονται για λίγο πετώντας ψίχουλα προσοχής κ δήθεν τρυφερότητας που και αυτά θα τα ζητήσουν πίσω στην πρώτη ευκαιρία και ύστερα πάλι τα ίδια από την αρχή.
Ταυτόχρονα παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλή νοημοσύνη, διαίσθηση κ ικανότητα να ξεχωρίσουν μέσα σε εκατοντάδες ανθρώπους το καταλληλότερο θύμα για αυτό και δεν βιάζονται στην ανεύρεση του.
Μπορούν να περιμένουν χρόνια για τον άνθρωπο που θα εγκλωβίσουν στα δίχτυα τους.
Συνήθως επιλέγουν κάποιον δοτικό, φύση καλοπροαίρετο με έντονο συναισθήμα, μεγάλα αποθέματα ενσυναίσθησης,
ιδιαίτερα υπομονετικό, με αντοχή και ανοχή στα τερτίπια τους που θα υπομείνει για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να αντιληφθεί την παγίδα του ακόρεστου ‘Εγώ’ τους.
Οι Ναρκισισστές όταν ξεκινούν το κυνήγι του θύματος γνωρίζουν πολύ καλά σε ποιές ανασφάλειες, ποιές ευαισθησίες και ποια βιώματα πρέπει να πατήσουν για να μαγέψουν τον άλλον.
Εμφανίζονται ως σωτήρες και πλεονασματικοί κάτι που ενισχύει ακόμα περισσότερο την δύναμη τους.
Είναι εκπληκτικά ταλαντούχοι στο ποιά κουμπιά θα πατήσουν και με ποιό τρόπο θα φερθούν ώστε να το χειραγωγήσουν να το δέσουν και να το εκμεταλλευτούν όπως αυτοί θέλουν.
Είναι τέτοια συναισθηματικά βαμπίρ που φεύγοντας από σχέση σαν και αυτή έχεις χάσει τον μισό σου εαυτό.
Αν καταφέρεις τελικά να φύγεις.

Πολλοί θεραπευτές περιγράφουν την εξάρτηση από εναν νάρκισσο (μιας και γνωρίζει πού θα “κουμπώσει” μέσα σου) με την εξάρτηση από τις ουσίες.
Όσο είσαι κολλημένος δεν μπορείς να αντιληφθείς την ξεφτίλα και την κατάντια σου.
Τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ζωή σου σύμφωνα με το τι θέλει και απαιτεί εκείνος.
Αν όμως κόψεις και αντέξεις τα στερητικά όταν με το καλό καθαρίσει το μυαλό σου θα συνειδητοποιήσεις την αναξιοπρέπεια που βίωνες και δεν θα το πιστεύεις.

Γιατί όσο ο ντίλερ σου σε έχει στανταράκι δε σου δίνει ούτε το παραμικρό συναίσθημα τρυφερότητας και αγάπης αν δε του δώσεις όσα ζητάει, μόνο όταν υποψιαστεί ότι πας να ξεκόψεις,
σε κερνάει καμιά ψιλή για να ξανακολλήσεις και εσένα σου μοιάζει ξαφνικά πάλι θεός.
Ξεκόλλα φίλε μου και μην έχεις αυταπάτες ότι η εξάρτηση από εναν νάρκισσο δε θα σε σκοτώσει ψυχολογικά και συναισθηματικά.
Το να προσπαθείς να κερδίσεις την ανύπαρκτη αγάπη του με το να του ικανοποιείς ολα τα καπρίτσια είναι σαν να σπέρνεις σε καμένη γη μιας και το “εγώ” του είναι ανικανοποίητο.
Άσε που δεν είσαι υποχρεωμένος κι όλας.
Δεν θα πάρεις ποτέ πίσω οτι έδωσες και στην καλύτερη θα σε πετάξει από την ζωή του μόλις καταλάβει πως του είσαι πια άχρηστος, δεν βολεύεις τα θέλω του ή έχεις αρχίσει να αντιδράς στην παράνοια που βιώνεις.
Είναι που λες σα να τρέχεις σε αγώνα δρόμου με τη σκιά σου κ τον ήλιο μπρος, αιώνια καταδικασμένος να έρχεσαι πάντα δεύτερος πνευματικά διαλυμένος και συναισθηματικά νεκρός.
Φτου ξελευθερία λοιπόν και καλή ζωή!

Δήμητρα Περλορέντζου
Πτυχιούχος Νοσηλεύτρια με Ειδικότητα Ψυχιατρικής.

Κοινοποίηση άρθρου: