https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Γιατί το Ισλαμικό Κράτος ήθελε να σκοτώσει τους Κούρδους πολιτικούς;

Γιατί το Ισλαμικό Κράτος ήθελε να σκοτώσει τους Κούρδους πολιτικούς;

Η βομβιστική επίθεση στο Ντιγιαρμπακίρ (Αμέντ), την κουρδική πρωτεύουσα στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας στις 5 Νοέμ του 2016 στόχευε τους κούρδους και τους υποστηρικτές των κουρδικών δικαιωματων πολιτικούς

Τούρκοι αξιωματούχοι και τα μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να κατηγορήσουν για την ενέργεια το ΡΚΚ και παρουσίασαν το περιστατικό ως «εκδίκηση-επίθεση» για τη σύλληψη των συμπροέδρων του HDP, Selahattin Demirtas, Figen Yuksekdag και 7 άλλων βουλευτών.

Το Ισλαμικό Κράτος (IS / ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση μεσο του πρακτορείου ειδήσεων της Amaq αρκετές ώρες αργότερα και είπε ότι είχε στόχο έναν αστυνομικό σταθμό. Το δελτίο τύπου γράφει, «Μαχητές από το Ισλαμικό Κράτος πυροδότησε μια βόμβα σε αυτοκίνητο παρκαρισμένο μπροστά από την τουρκική αστυνομία στο Ντιγιαρμπακίρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία.»

του Memed Aksoy

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο στόχος της βόμβας δεν ήταν αυθαίρετος. Το αστυνομικό τμήμα Baglar, που βρίσκεται στο κέντρο του Ντιγιαρμπακίρ, είναι όπου το σύνολο σχεδόν των κρατουμένων βουλευτών του HDP κρατούνταν. Πολλά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος Περιφερειών (DBP) που συνελλήφθηκαν τον περσμένο μήνα εξακολουθούν να κρατούνται εκεί.

Στην πραγματικότητα, ο συμπρόεδρος του DBP της περιοχής Çüngüş, Recai Altay έχασε τη ζωή του στην επίθεση, μαζί με 7 άλλους. Τώρα το HDP και τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης ζητούν να μάθουν ποίος έδωσε την πληροφορία ότι οι Κούρδοι πολιτικοί εκρατούντο στο σταθμό.

Ο αναπληρωτής βουλευτής του HDP στο Ντιγιαρμπακίρ, Ziya Pir, που ήταν επίσης υπό κράτηση στο σταθμό Baglar και αφέθηκε ελεύθερος στιγμές πριν από την έκρηξη, έγραψε:»Το ISIS πραγματοποίησε την επίθεση ενάντια στα στελέχη του HDP που κρατούνται παράνομα σε εκείνο το αστυνομικό τμήμα. Ο συμπρόεδρος του DBP της περιοχής Çüngüş πέθανε. Οι F Yuksekdag και SS Onder γλύτωσαν από απόσταση αναπνοής.»
» Οι S Ντεμιρτάς, Ν Aydogan, G Γιλντιρίμ είχαν μεταφερθεί απο το τμήμα λίγο πριν την επίθεση. Δεκάδες αξιωματούχοι των HDP και DBP είχαν τεθεί υπό κράτηση εκεί για 26 ημέρες.»

Μια άλλη βουλευτής του HDP, η Sirri Sureyya Onder, που αφέθηκε ελεύθερη από το ίδιο αστυνομικό τμήμα, αφού συνελλήφθηκε και μεταφέρθηκε εκει από την Άγκυρα, επιβεβαιώνει τις καταγκελίες του Pir.

Αυτή ήταν η πρώτη επίθεση που το ΙΣΙΣ έχει αναλάβει την ευθύνη εντός των συνόρων της Τουρκίας. Προηγούμενες επιθέσεις που αποδίδονται στην ομάδα ποτέ δεν αναγνώριστηκαν επίσημα.

Η έκρηξη σε ένα συλλαλητήριο του HDP λίγο πριν από τις γενικές εκλογές του Ιουνίου 2015, που σκότωσε 5 άτομα και τραυμάτισε πάνω από 400, η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Suruç, στην οποία σκοτώθηκαν 32 αριστεροί ακτιβιστές και τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Άγκυρα τον Οκτώβριο του 2015 σε μια διαδήλωση για την ειρήνη, η οποία αφαίρεσε την ζωή 105 και τραυματίσσε πάνω από 500 ανθρώπους, ποτέ δεν αναλήφθηκαν από το ΙΣΙΣ.
Το ΙΣΙΣ πραγματοποίησε επίσης αρκετές βομβιστικές επιθέσεις στις τουριστικές περιοχές τα τελευταία δύο χρόνια, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους, κυρίως αλλοδαπούς σε διακοπές. Καμία από τις επιθέσεις του ΙΣΙΣ « δεν είχε βάλει στο στόχαστρο την κυβέρνηση ή κρατικά κτίρια, παράγοντες ή υποστηρηκτές της.

Γιατί, λοιπόν, το ΙΣΙΣ σχεδόν στοχεύει αποκλειστικά κούρδους και υποστηρικτές των κουρδικών δικαιωματων;

Αυτό αποδόθηκε στο γεγονός ότι οι κουρδικές δυνάμεις στην Rojava-Βόρεια Συρία τους πολεμούν και τους νικούν εκεί. Αυτή η μάχη συνεχίζεται και έχει φτάσει στα τελικά της στάδια και μια επίθεση προετοιμάζεται από την κουρδο-Αραβική συμμαχία των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF) ενάντια στον τελευταίο προμαχώνα και πρωτεύουσά τους στη Συρία, στην Raqqa.
Ακολουθώντας την τελευταία ηχητική δήλωση του ηγέτη του ΙΣΙΣ Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι (2η Νοέμβρη), στην οποία ο ίδιος καλεί για τις επιθέσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και της Βόρειας Συρίας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η μαχητική τζιχάντ ομάδα θέλει να τροφοδοτήσει το χάος στην περιοχή. Αυτό θυμίζει το πώς οι τζιχαντικές δυνάμεις έθεσαν σε ομηρία τη συριακή επανάσταση κατά τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης, προκαλώντας χάος με σφαγές αμάχων, για τις οποίες στη συνέχεια κατηγόρησαν είτε το καθεστώς Άσαντ ή τις ομάδες που στάθηκαν εναντίον του.

Αλλά η στρατηγική του ΙΣΙΣ στην Τουρκία και το Βόρειο Κουρδιστάν ήταν διαφορετική, είναι στο πλάι με το τουρκικό καθεστώς που έχει υποστηρίξει, διευκολύνει και στην καλύτερη περίπτωση έκανε τα στραβά μάτιασ τις δραστηριότητές του τόσο στο εσωτερικό της χώρας οσο και στην Rojava-Συρία. Η μόνη αντιπολίτευση σε αυτή την υποστήριξη έχει έρθει από την αριστερή πτέρυγα τοων HDP, DBP και άλλες προοδευτικές, αριστερές ομάδες. Αυτές οι ομάδες έχουν εργαστεί για να κάνουν την Άγκυρα να στηρίξει και να σχηματίσει συνασπισμό με το προοδευτικό κουρδικό και αραβικό κίνημα στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, παρά με τις ομάδες ισλαμιστών που η κυβέρνηση του AKP έχει επιλέξει να το κάνει.

Οι Κούρδοι και Τούρκοι πολιτικοί στο πλαίσιο του HDP ήταν ένα προπύργιο ενάντια στις καταστροφικές και αντιδραστικές πολιτικές του καθεστώτος Ερντογάν, τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας και σε όλη τη Μέση Ανατολή. Οι πολιτικές αυτές έχουν πλέον σε μεγάλο βαθμό αποτύχει. Η Τουρκία έχει μείνει έξω από τις επιχειρίσεις του αντι-IS συνασπισμού στην Μοσούλη και την Raqqa, και η εικόνα της έχει αμαυρωθεί σε διεθνές επίπεδο και την οικονομία της σιγά-σιγά φθίνει.

Ωστόσο, αυτό που η Άγκυρα έχει χάσει στην περιοχή, προσπαθεί να το ανακτήσει στο εσωτερικό με την εντατικοποίηση της καταστολής των διαφωνούντων και της αντιπολίτευσης. Η κατάληψη των κουρδικών δήμων του DBP και η φυλάκιση των δημάρχων, το κλείσιμο των μέσων ενημέρωσης και η φυλάκιση των δημοσιογράφων, η εκκαθάριση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και τώρα η φυλάκιση των βουλευτών που εκλέγονται από τα εκατομμύρια των ανθρώπων είναι απόδειξη οτι η Τουρκία κυλά προς ένα αυταρχικό καθεστώς που συνορεύει με το φασισμό . Αυτό βέβαια, είναι ο μόνος τρόπος ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να περάσει ένα εκτελεστικό προεδρικό σύστημα και να ξεφύγει τυχόν επιπτώσεις ή τιμωρία για τις εγκληματικές πολιτικές του.

Παρά το γεγονός ότι οι επιθέσεις του ΙΣΙΣ εντός των συνόρων της Τουρκίας θέτουν κάποια πίεση στο καθεστώς Ερντογάν, μπορούν επίσης να λειτουργούν υπέρ της κυβέρνησής του. Ο Ερντογάν μπορεί πλέον να χρησιμοποιούν αυτή την επίθεση, όπως ο ίδιος έχει κάνει με τις άλλες για να νομιμοποιήσει τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» , ο οποίος έχει στόχο αποκλειστικά την κουρδική πολιτική και τον ένοπλο κουρδικό αγώνα. Αυτή ήταν η περίπτωση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου και την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία τον Αύγουστο.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι με την φυσική είσοδο των Τούρκων στρατιωτών στην Rojava-Βόρεια Συρία, το IΣΙΣ έχει επίσης «επίσημα» πατήσει στην Τουρκία αναλαμβάνωντας την ευθύνη για αυτή την τελευταία επίθεση.

Οι ιδεολογικοί δεσμοί μεταξύ του Iσλαμικού Κράτους και του καθεστώτος Ερντογάν σημαίνουν ότι παρόλο που μπορεί να συγκρουονεται μερικές φορές, τις περισσότερες φορές δεν θα αποτελέσει μια δύσκολη συμμαχία εναντίον των Κούρδων στα νοτιοανατολικά της χώρας. Ακριβώς όπως η Rojava-Βόρεια Συρία ήταν μια περιοχή που προσπάθησαν να πολιορκήσουν και να εισβάλουν το 2014, η κουρδική περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας μπορεί επίσης να είναι στη λίστα της ομάδας μία επιθυμητή περιοχή για να χτίσει ένα κράτος. Το αν αυτο το κράτος θα είναι ξεχωριστό από το τουρκικό κράτος από μόνο του είναι ένα άλλο θέμα.

Σύμφωνα με πολλές τοπικές πηγές ο κρατικός μηχανισμός στην κουρδική περιοχή της Τουρκίας είναι ως επί το πλείστον εν υπνώσει και η καρατική παρουσία μπορεί να υπάρξει μόνο με την παρουσία της στρατιωτικής ασφάλειας και του προσωπικού ασφάλειας. Facebook, Twitter, Watsapp, Youtube και VPN είναι όλα έξω από τη χρήση καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει κινήσεις απάντησης ενάντια στις συλλήψεις των βουλευτών του HDP. Χρησιμοποιώντας νομοθετικά διάταγμα που κατέστησαν δυνατά από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το καθεστώς Ερντογάν επιβάλλει αποτελεσματικά αποικιοκρατικούς νόμος στους Κούρδους.

Οι Κούρδοι και οι υποστηρικτές των κουρδικών δικαιωματων πολιτικοί και ακτιβιστές στο στόχαστρο του ΙΣΙΣ «υπήρξαν οι μόνες δυνάμεις στην Τουρκία και το Βόρειο Κουρδιστάν που υπερασπίζονται και προσπαθούν να οικοδομήσουν μια χώρα όπου η κοσμική δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία της έκφρασης και την απελευθέρωση των γυναικών βρίσκονται στο επίκεντρο της κοινωνίας . Αυτό είναι ένα πολιτικό καθώς και ιδεολογική πάλη που έχει καταστραφεί από την τελευταία χχλεύη των συλλήψεων. Ενώ το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί να φιμώσει και να πνίξει αυτούς τους ανθρώπους φυλακίζοντας τους, το IΣΙΣ προσπαθεί να τους σκοτώσει.

Έχουμε εισέλθει δυστυχώς σε μια περίοδο που θα μπορούσε να είναι πιο σκούρα, πιο βρώμικη και πιο βίαιη από ό, τι η δεκαετία του 1990, όταν πάνω από 17.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εξωδικαστικές δολοφονίες από την κουρδική – τουρκική Χεζμπολάχ, μια ομάδα αντι-ανταρτών που δημιουργήθηκε και υποστηρίχθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών του τουρκικού κράτους έναντι της ανόδου των Κουρδικών προσδοκιών εκείνη την εποχή.

Η Τουρκία οδεύει προς θανατηφόρα νερά, και κανείς δεν φαίνεται να είναι σε θέση να το σταματήσει τώρα.

kurdishquestion

athens.indymedia.org

Κοινοποίηση άρθρου: