https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Gilbert Sinoué… ο μαιτρ του ιστορικού μυθιστορήματος

Gilbert Sinoué… ο μαιτρ του ιστορικού μυθιστορήματος

Ένα όνομα που ασκεί ιδιαίτερη γοητεία στους απανταχού λάτρεις του ιστορικού μυθιστορήματος δεν είναι άλλο παρά εκείνο του Gilbert Sinoué, ο οποίος εδώ και τριάντα χρόνια μεσουρανεί στον χώρο της λογοτεχνίας. Με αφορμή τον ερχομό του στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, ας γνωρίσουμε τον πολυγραφότατο αυτό συγγραφέα.

Η πολύπλευρη καταγωγή του αναμφίβολα δεν αφήνει ανεπηρέαστη τη γραφή του. Έχοντας γεννηθεί και ανατραφεί στην Αίγυπτο, χώρα καταγωγής του πατέρα του, οι νεανικές του αναμνήσεις είναι εμποτισμένες με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του Καΐρου. Καθώς όμως η μητέρα του είναι Γαλλίδα, σύντομα αναγκάζεται να μετοικήσει στη Γαλλία για να γοητευθεί εξίσου από τον τρόπο ζωής στο άλλο άκρο της Μεσογείου και να χρησιμοποιήσει τη γαλλική γλώσσα ως όργανο έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Έτσι, λοιπόν, στα έργα του ο αισθησιασμός και ο μυστικισμός της Ανατολής συνυφαίνονται με το μυστήριο, την ιστορία, τη μυθολογία, τη θρησκεία και τη φιλοσοφία των λαών που κατοίκησαν στην ανατολική Μεσόγειο ανά τους αιώνες. Ο Sinoué καταφέρνει να εντάξει όλα τα παραπάνω στοιχεία στα βιβλία του μέσα σε κλίμα συγκριτισμού και δημιουργικού διαλόγου. Ως αποτέλεσμα, ο αναγνώστης ταξιδεύει στον χρόνο και στο χώρο και μαγεύεται από το κράμα αυτό.2

έργα του Gilbert Sinoué

Οι τίτλοι των έργων του είναι εύγλωττοι: Το αγόρι της Φλάνδρας (2000), Αβικένας ή ο δρόμος του Ισπαχάν (2004), Μοχάμεντ Άλι ο τελευταίος Φαραώ της Αιγύπτου (2004), Οι σιωπές του Θεού (2005), Ακενατόν, ο καταραμένος θεός (2006), Η Αιγυπτία (2007) Η σοφία της Ανατολής (2007), Ερεβάν: Μια κραυγή για την Αρμενία (2011), Ο άντρας που κοιτούσε το σκοτάδι (2013), Ο προφήτης του Θεού (2016).

Ο Sinoué πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1987, σε ηλικία 40 ετών, παρόλο που ξεκίνησε να γράφει μόλις από τα δεκατέσσερα. Το πρώτο του έργο, με τίτλο Η πορφύρα και η ελιά, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και τιμήθηκε με πλήθος σημαντικών βραβείων (Jeand’ heurs), ενώ σύντομα ακολούθησαν και άλλα 25 βιβλία που απέσπασαν ανάλογα βραβεία όπως το Grand Prix de Littérature Policière και το Prix des Romancières.

Πολλοί κριτικοί που ταυτίζουν το ιστορικό μυθιστόρημα με κείμενα κακογραμμένα και εμπορικά, υποκλίνονται στο ταλέντο του. Ο Sinoué τους διαψεύδει αποδεικνύοντας πως η σύνδεση ιστορίας και μυθοπλασίας απαιτεί εμβρίθεια πνεύματος, άρτια γνώση των γεγονότων και ψυχογραφική ικανότητα. Άλλωστε, οι ήρωες του ξεπερνούν το ιστορικό πλαίσιο και δρουν σε έναν καμβά μυστηρίου-θρίλερ.

Ο παγκοσμίου φήμης συγγραφέας Ζιλμπέρ Σινουέ στην EλλάδαΗ σχέση του με την Ελλάδα3

Η χώρα μας ασκεί ιδιαίτερη επίδραση στο συγγραφέα, κυρίως λόγω της καταγωγής του, αφού η οικογένεια της γιαγιάς του έχει ρίζες στο Βόλο. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι φορές που οι ήρωες του δρουν στον ελληνικό χώρο. Ο ίδιος επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας όχι μόνο γιατί τα τοπία της αποτελούν πηγή έμπνευσης, αλλά γιατί εμπνέεται από την πνευματική και λογοτεχνική παράδοση του τόπου.

Αεικίνητος, πολύπλευρος, πνευματικός, φιλοσοφικός, δημιουργικός με αγάπη για την κιθάρα και τη μουσική εν γένει, κατάφερε να συγκινήσει χιλιάδες αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Το ελληνικό κοινό, μάλιστα, θα έχει την ευκαιρία να τον γνωρίσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 18 και 19 Ιανουαρίου αντίστοιχα στην παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου Ο προφήτης του Θεού, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Πηγή

Κοινοποίηση άρθρου: