https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας – Συλλαλητήριο την Παρασκευή στο Σύνταγμα

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας – Συλλαλητήριο την Παρασκευή στο Σύνταγμα

Τη δική τους απάντηση στην πολιτική που «πνίγει» τη ζωή του λαού στα νερά της πλημμύρας, αλλά και στις αξιώσεις της εργοδοσίας για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, έθεσαν στο επίκεντρο της πολύ μαζικής τους σύσκεψης, στο θέατρο του Πολυχώρου των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, δεκάδες συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις της Αττικής.

Η αισχρή απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει στη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο, ενώ η Θεσσαλία και ο λαός της βουλιάζουν στις λάσπες, βρήκε τα συνδικάτα σε ετοιμότητα, να δηλώνουν «παρών» στο κάλεσμα συντονισμού του αγώνα. Τις επόμενες μέρες, χωρίς να χάνουν χρόνο, παίρνουν αποφάσεις και προετοιμάζουν απεργιακή κινητοποίηση απέναντι στην εγκληματική πολιτική μέσα στην επόμενη βδομάδα.

«Έγκλημα εκ προμελέτης κυβέρνησης – κεφαλαίου»: Η συζήτηση που ξεδιπλώθηκε κάτω από αυτό το σύνθημα, στο φόντο της πλημμυρισμένης Θεσσαλίας, κατέληξε στην απόφαση να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο εργατικών συνδικάτων και μαζικών φορέων την Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα. Παράλληλα, το συλλαλητήριο θα αποτελέσει σταθμό στην πορεία της απεργιακής κλιμάκωσης.

Μετά τις φονικές πλημμύρες, το αγωνιστικό ραντεβού των συνδικάτων πήρε και τον χαρακτήρα της συμβολής στην οργάνωση της αλληλεγγύης: Στον χώρο συγκεντρώθηκαν είδη πρώτης ανάγκης, ενώ οι εκπρόσωποι των σωματείων δήλωναν συμμετοχές για τη νέα αποστολή την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη στις πληγείσες περιοχές.

Ακόμα από το βήμα της σύσκεψης τα σωματεία κάλεσαν στις εκδηλώσεις που οργανώνονται με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής και στην πορεία που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ. στο Κερατσίνι (Π.Φυσσα 60) και θα καταλήξει στο μπλόκο της Κοκκινιάς.

Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Μάκρος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ). Ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων σωματείων και φορέων που μετέφεραν την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες από την πλημμύρα και τις πυρκαγιές, ενώ ανέδειξαν πλευρές των επιπτώσεων που φέρνουν στους κλάδους τους οι νέες αντεργατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης.

«Είμαστε σήμερα εδώ όχι για έναν μονάχα λόγο. Είμαστε σήμερα εδώ γιατί μαζεύτηκαν οι κόρακες και τρώνε τις ζωές μας. Παραμαζεύτηκαν οι νεκροί μας και δεν χωράει καμία δικαιολογία ή αυταπάτη πως αυτή η κατάντια που μας επιβάλλουν είναι μια κανονικότητα που πρέπει δήθεν ρεαλιστικά να αποδεχθούμε σαν πρόβατα στο σφαγείο», σημείωσε ο Μ. Μπεκρής. Ανέτρεξε στο μελανό τοπίο που έχουν διαμορφώσει μια σειρά κρίκοι στην ίδια αλυσίδα της βαρβαρότητας, από το έγκλημα στο σιδηρόδρομο στα Τέμπη, την πρόσφατη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά, τις πυρκαγιές που κατέκαψαν τη χώρα, τις φονικές και καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. «Η οργή που έχουμε γεμίσει και η λύπη που σκίζει τις καρδιές μας θα μείνει στο κενό αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, αν δεν πάρουμε απόφαση πως η μόνη επιλογή που έχουμε είναι το σύνθημα που βγήκε μέσα από την ίδια τη ζωή και λέει “Μόνο ο λαός σώζει τον λαό”», τόνισε.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή σημείωσε πως «οι νέες συμβάσεις ευέλικτης απασχόλησης των ελαχίστων-μηδενικών ωρών και των τρισάθλιων όρων προβλέπουν ότι δε θα υπάρχει καμία διασφάλιση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, εφόσον δε θα ξέρουμε πότε και πόσες ώρες θα δουλέψουμε. Θα ενημερωνόμαστε 24ωρες πριν, όποτε ο εργοδότης μας έχει ανάγκη και στη πράξη σημαίνει ότι δε θα έχουμε σταθερό μισθό, αποδοχές αδείας, επιδομάτων, δε θα έχουμε κανένα οικογενειακό προγραμματισμό» και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση νομοθετεί το δικαίωμα των εργοδοτών να λιώνουν τους εργαζόμενους με 13 ώρες δουλειάς την ημέρα. Η δεύτερη και η τρίτη δουλειά, δεν είναι επιλογή για τους εργαζόμενους όπως προκλητικά αναφέρουν αλλά εξαναγκασμός που οφείλεται στις τρύπιες τσέπες που προκαλεί η ακρίβεια». Ξεχωριστή αναφορά έκανε στο άρθρο με το οποίο η κυβέρνηση ποινικοποιεί το δικαίωμα της διεκδίκησης και της συνδικαλιστικής δράσης.

«Σήμερα κανένας εργαζόμενος, καμιά εργαζόμενη, καμιά συνδικαλιστική εργατική οργάνωση δε πρέπει να δείξει ανοχή στη σύγχρονη σκλαβιά. Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας», ξεκαθάρισε. Κάλεσε τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα να πάρουν αποφάσεις απεργίας ενάντια στο νομοσχέδιο. Να οργανώσουν τον αγώνα» υπογράμμισε ο Μ. Μπεκρής.

Παρεμβάσεις εκπροσώπων σωματείων και φορέων
Για τα προβλήματα στη σίτιση, στο φαρμακείο, στον εξοπλισμό του νοσοκομείου ως αποτέλεσμα του πετσοκομμένου προϋπολογισμού του, που βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη δημοσιότητα, μίλησε η Ελπίδα Παπαδόπουλου, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Μεταξά». Όσο για τα αιτήματα του Σωματείου και των εργαζομένων για προσλήψεις προσωπικού, όπως κατήγγειλε, η μόνιμη απάντηση της Διοίκησης είναι η αναφορά στο «κόστος» που αυτές συνεπάγονται. Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο επισήμανε ότι οι ρυθμίσεις του αφορούν και τα νοσοκομεία, όπου η ευελιξία είναι ήδη παρούσα, ενώ η ποινικοποίηση της απεργίας θέτει στο στόχαστρο και τους υγειονομικούς, όπως όλους τους κλάδους, τα σωματεία και τους εργαζόμενους που αγωνίζονται και διεκδικούν.

Στις τραγικές ελλείψεις στην αντιπλημμυρική προστασία και στην Αττική, που μάταια κυβερνήσεις, δημοτικές και περιφερειακές αρχές προσπαθούν να κρύψουν πίσω από την επίκληση της κλιματικής αλλαγής, αναφέρθηκε ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. «Κανένας να μην αποδεχτεί ότι έτσι θα ζούμε από δω και πέρα», είπε. Απευθυνόμενος ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τους κάλεσε να μην έχουν καμία αυταπάτη ότι οι ανατροπές που δρομολογεί η κυβέρνηση δεν τους αφορούν. «Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο», απαίτησε και ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους ότι μια σειρά Σωματεία Εργαζομένων σε Δήμους της Αττικής έχουν ήδη πάρει αγωνιστικές αποφάσεις.

Για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ανοίγουν το πράσινο φως για να περάσει στους ιδιώτες το ποσοστό των Ελληνικών Πετρελαίων που παραμένει στο Δημόσιο μίλησε ο Στράτος Μπαξεβάνης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ.

«Την άλλη εβδομάδα πρέπει να γίνει και θα γίνει απεργία», ξεκαθάρισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής. Στην κατεύθυνση αυτή, στάθηκε στα βήματα που πρέπει να κάνουν τις επόμενες ώρες όλα τα σωματεία, ορίζοντας άμεσα συνεδριάσεις, λαμβάνοντας σχετικές αποφάσεις και δημοσιοποιώντας τες. Ενημέρωσε για τα σχετικά αιτήματα που έχουν κατατεθεί στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, υπογραμμίζοντας πως τα συνδικάτα δεν μπορούν και δεν πρέπει να περιμένουν αλλά είναι ανάγκη να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Οι εργαζόμενες «βρίσκονται αντιμέτωπες για μια ακόμα φορά με τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης και της επενδυτικής βαθμίδας», επισήμανε η Μαρία Φιλανταράκη, γραμματέας της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. «Καμία εργαζόμενη γυναίκα δεν επέλεξε τη δουλειά 13 ωρών, τις 2 και 3 δουλειές για να τα βγάλει πέρα, τις βάναυσες συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών, την κατάργηση του 5ημερου, το χτύπημα της απεργίας», ξεκαθάρισε.

Τις εικόνες αποκτήνωσης της δολοφονίας ενός ανθρώπου στον καταπέλτη του πλοίου «Blue Horizon» υπενθύμισε ο Άγγελος Γαλανόπουλος, πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», μιλώντας για την ξεκάθαρη θέση που πήραν τα σωματεία και την απεργιακή κινητοποίηση που οργάνωσαν. «Θα κάνουμε ο,τι περνά από το χέρι μας για να ενταχθούν τα ναυτεργατικά σωματεία στην προσπάθεια για κλιμάκωση», τόνισε.

Στις ευθύνες της κρατικής Διοίκησης, κεντρικής και τοπικής, για την έλλειψη έργων υποδομής για την προστασία του λαού εστίασε η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ). «Έργα εκατομμυρίων ανακοινώνονται μετά από κάθε καταστροφή», είπε, «εκατομμύρια μοιράζονται» σε εργολάβους και κατασκευαστές και τελικά τίποτα σημαντικό δεν αλλάζει, αφού τα χρήματα που μοιράζονται με ευκολία δεν αφορούν τίποτα άλλο από «μπαλώματα». Και φυσικά δεν υπάρχει «ούτε μια τεχνική υπηρεσία» που να είναι στελεχωμένη ώστε να μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει απαραίτητα έργα, προκειμένου το πεδίο να παραμένει ελεύθερο για τους ιδιώτες.

«Η σύμβαση μηδενικών ωρών είναι ήδη για εμάς καθεστώς», κατήγγειλε η Εύα Παπαϊωάννου, μέλος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών. Όπως εξήγησε, οι εργοδότες στα φροντιστήρια έχουν εδώ και χρόνια προβάρει τις νέες ρυθμίσεις στο προσωπικό τους. «Αντιτάσσουμε τις δικές μας ανάγκες. Παλεύουμε για να ζούμε από μια δουλειά κι όχι από πέντε» επεσήμανε.

Την κυβερνητική προπαγάνδα που προσπαθεί να παρουσιάσει το νομοσχέδιο ως …φιλεργατικό, στηλίτευσε ο Παναγιώτης Γάκιας, από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Ξεχωριστή σημασία για τον κλάδο των Κατασκευών, όπως εξήγησε, έχει το τέντωμα του εργάσιμου χρόνου καθώς όσο αυξάνονται οι ώρες δουλειάς, όσο λιγοστεύει η ξεκούραση, πληθαίνουν τα «ατυχήματα» στη δουλειά. Από το βήμα της σύσκεψης μετέφερε τη συγκινητική υποδοχή που επιφύλαξαν οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων χωριών στο κλιμάκιο του Συνδικάτου. «Τι μπορώ να κάνω για εσάς;», ρώτησε μια γυναίκα. «Να συμμετέχετε στους αγώνες. Αυτή είναι η δική μας ανταμοιβή», η απάντηση που δίνει το Συνδικάτο.

Τις βαριές συνέπειες που έχει η ευελιξία για τις εργαζόμενες γυναίκες στον Τουρισμό ανέδειξε η Βασιλική Μπαντούνα, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ξενοδοχείο «Royal Olympic», προειδοποιώντας πως το νομοσχέδιο φέρνει νέα επιδείνωση.

Την επίθεση που δρομολογεί η κυβέρνηση, στο όνομα των ευρωπαϊκών οδηγιών, κατήγγειλε ο Κώστας Γενηδούνιας, πρόεδρος του Σωματείου Μηχανοδηγών. Όπως εξήγησε οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο έχουν πικρή γεύση από τις οδηγίες και τους νόμους των κυβερνήσεων που τις ενσωματώνουν.

Τον βαρύ λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα μέσα από τις νέες αυξήσεις στα τρόφιμα (γαλακτοκομικά, κρεατικά, λαχανικά), στο φόντο της μεγάλης καταστροφής στο θεσσαλικό κάμπο, επισήμανε ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών και του Σωματείου στην «Tasty», ενώ κατήγγειλε τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε βάρος των πλημμυροπαθών. Στην παρέμβασή του στάθηκε ακόμα στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για εξαήμερη δουλειά, που μεγαλώνει την εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους του κλάδου.

Για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων σε μεγάλους εκπαιδευτικούς ομίλους μίλησε η Σύλβια Καπερνάρου, από το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση.

«Παραγγελία» των εργοδοτών του κλάδου θα μπορούσε να είναι το κυβερνητικό νομοσχέδιο, σχολίασε ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής. Η δουλειά το Σάββατο, η διευθέτηση, η δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης είναι πάγιες αξιώσεις των φαρμαποθηκών και φαρμακοβιομηχάνων. «Δε θα τους κάνουμε τη χάρη», ξεκαθάρισε.

«Γιατί κάθε χρόνο έχουμε τις ίδιες εικόνες;», αναρωτήθηκε ο Δημήτρης Μάρης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, ανατρέχοντας στις καταστροφές από πυρκαγιές, πλημμύρες, χιόνια και άλλα φυσικά φαινόμενα. Παρά το γεγονός ότι η επιστήμη, όπως εξήγησε, έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των σχετικών φαινομένων, τα απαραίτητα έργα δεν γίνονται ή γίνονται όπως πρέπει. Όσον αφορά την κατάθεση του νομοσχεδίου μέσα σε μια τέτοια συγκυρία, σχολίασε πως οι στόχοι του κεφαλαίου δεν επιτρέπουν καμία καθυστέρηση και χρονοτριβή, καλώντας τους εργαζόμενους να προετοιμασουν χωρίς καμία καθυστέρηση την απεργιακή τους απάντηση.

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: