https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Χάθηκαν 7.189 μετανάστες το 2016

Χάθηκαν 7.189 μετανάστες το 2016

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Με μία δυσάρεστη έκθεση, ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση (ΔΟΜ) ανακοίνωσε τον υψηλό αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν, από τις αρχές του 2016 μέχρι σήμερα.

Συνολικά, 7.189 άνθρωποι είναι νεκροί ή αγνοούμενοι, με την πλειονότητα αυτών να εντοπίζονται στην περιοχή της Μεσογείου. Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, 4.812 άτομα χάθηκαν επιχειρώντας τον διάπλου της Μεσογείου, προκειμένου να φθάσουν στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία. Μοιραία, ο διάπλους της Μεσογείου, τον οποίο επιχείρησαν σχεδόν 360.000 επίδοξοι μετανάστες από τις αρχές του έτους, παραμένει η πιο επικίνδυνη διαδρομή, όπου έχει καταγραφεί το 60% και πλέον των θανάτων ή εξαφανίσεων.

1
Σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2015), ο συνολικός αριθμός είναι αυξημένος κατά 20% και αντιστοιχεί με (κατά μέσο όρο) 20 θανάτους την ημέρα.

Επιπλέον, αυξήθηκε και ο αριθμός των θανάτων των μεταναστών σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως στη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Αφρική, την Κεντρική και τη Λατινική Αμερική και στα σύνορα μεταξύ του Μεξικού και των ΗΠΑ.1
Ο ΔΟΜ, εκτιμά πως ένας στους επτά κατοίκους του πλανήτη μας είναι μετανάστης – κάποιος που ζει, εργάζεται και φτιάχνει την οικογένειά του σε διαφορετικό μέρος από εκείνο όπου συνήθιζε να ζει. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΔΟΜ, William Lacy Swing, «η ακραία φτώχεια, η κλιματική αλλαγή, οι διαλυμένες και διεφθαρμένες οικονομίες – που έχουν ως αποτέλεσμα συγκλονιστικές εισοδηματικές ανισότητες, υψηλή ανεργία μεταξύ νέων και έλλειψη ευκαιριών – αναγκάζουν εκατομμύρια άντρες, γυναίκες και παιδιά να φύγουν, διατρέχοντας κινδύνους. Προσθέστε σε αυτό τις οκτώ μεγαλύτερες συρράξεις που συμβαίνουν σε διάφορα μέρη του κόσμου, εξαιτίας των οποίων εκτοπίζονται άνθρωποι εντός και εκτός των συνόρων της χώρας τους».

PDF iconΗ διεθνής κατάσταση το 2016, σε γραφήματα

Όπως τονίζει ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, η μετανάστευση πρέπει να λειτουργήσει ως καμπανάκι για προετοιμασία και όχι για πανικό:

Πρέπει να διαμορφώσουμε το μέλλον και όχι να το αγνοήσουμε. Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε αποδεχόμενοι το γεγονός ότι η μετανάστευση είναι αναπόφευκτη, αλλάζοντας τις αντιλήψεις της κοινής γνώμης για τους μετανάστες και ενσωματώνοντας καλύτερα τους μετανάστες στις κοινωνίες μας.

 

Πηγή

Κοινοποίηση άρθρου: