https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Η Αφρική φυτεύει εκατομμύρια δένδρα γιά τήν αντιμετώπιση τής κλιματικής αλλαγής,ενώ ή Ελλάδα "φυτεύει" ανεμογεννήτριες..

Η Αφρική φυτεύει εκατομμύρια δένδρα γιά τήν αντιμετώπιση τής κλιματικής αλλαγής,ενώ ή Ελλάδα “φυτεύει” ανεμογεννήτριες..

H Αιθιοπία φύτεψε πάνω από 353 εκατομμύρια δέντρα μέσα σε 12 ώρες στά τέλη τού περασμένου Ιουλίου,ένα παγκόσμιο ρεκόρ αν μή τι άλλο πρωτοφανές.
Η δενδροφύτευση ήταν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας αναδάσωσης με τίτλο «Πράσινη κληρονομιά»,στην οποία πρωτοστάτησε ό πρωθυπουργός της χώρας Abiy Ahmed.
Εκατομμύρια Αιθίοπων σε όλη τη χώρα κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην πρόκληση και μέσα στις πρώτες έξι ώρες είχαν φυτευτεί περίπου 150 εκατομμύρια δέντρα,συνολικά 353.633.660 δενδρύλια .
Ο στόχος της Αιθιοπίας για ολόκληρη την φετινή σεζόν είναι ακόμη μεγαλύτερος ,η εθνική εκστρατεία δενδροφύτευσης σκοπεύει να φυτέψει 4 δισεκατομμύρια δέντρα κατά τη διάρκεια της “βροχερής εποχής” μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου .

Σύμφωνα με το Farm Africa, ένα οργανισμό που ασχολείται με τις προσπάθειες αναδάσωσης στην Ανατολική Αφρική βοηθώντας τους αγρότες από τη φτώχεια,λιγότερο από το 4% της γης της Αιθιοπίας είναι δάσος σε σύγκριση με τό περίπου 30% στα τέλη του 19ου αιώνα.
Η χώρα πλήττεται επίσης από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης,με την υποβάθμιση της γης,τη διάβρωση του εδάφους,την αποψίλωση των δασών και τις επαναλαμβανόμενες ξηρασίες και πλημμύρες που επιδεινώνουν τη γεωργία.Το ογδόντα τοις εκατό του πληθυσμού της Αιθιοπίας εξαρτάται από τη γεωργία ως μέσο διαβίωσης.
Το Μεγάλο Πράσινο Τείχος
Μόλις τελειώσει,θά υπάρχει στήν Αφρική ένα τεράστιο πράσινο τείχος 8 χιλιάδων χιλιομέτρων από δέντρα καθιστώντας τη μεγαλύτερη ζωντανή συστοιχία δένδρων στον πλανήτη.
Η πράσινη ζώνη αποσκοπεί να απλωθεί στήν Αφρική μέσω περισσότερων από 20 χωρών,όπως η Σενεγάλη, η Νιγηρία και η Αιθιοπία.
Μια δεκαετία από την έναρξή της,τό “πράσινο τείχος” είναι επί του παρόντος 15% πλήρες,με 11,4 εκατομμύρια δέντρα που φυτεύτηκαν μόνο στη Σενεγάλη.
Στη Μπουρκίνα Φάσο,το Μάλι και το Νίγηρα,έχουν φυτευτεί πάνω από 2 εκατομμύρια σπόροι μέ πάνω από 50 διαφορετικά είδη δένδρων.
Σε άλλες περιοχές της ηπείρου,η Γκαμπόν έχει γίνει η πρώτη αφρικανική χώρα που λαμβάνει διεθνή κεφάλαια για τη διατήρηση του τροπικού δάσους της.
Η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει 150 εκατομμύρια δολάρια (120 εκατομμύρια στερλίνες) μέσω της Πρωτοβουλίας για τα δάση της Κεντρικής Αφρικής – μια εταιρική σχέση μεταξύ ευρωπαϊκών και αφρικανικών χωρών.
Τον Αύγουστο του 2017,το Πακιστάν κέρδισε το στόχο να φυτέψει ένα δισεκατομμύριο δένδρα για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Έτσι,το 2018,αποφάσισαν να ξεκινήσουν έναν νέο στόχο – φύτευση 10 δισεκατομμυρίων δέντρων τα επόμενα πέντε χρόνια.
Μέ τη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού,καί η Ινδία έχει δεσμευθεί να αυξήσει τα δάση της σέ 95 εκατομμυρια εκταρια μέχρι το 2030.
Το 2017 περίπου 1,5 εκατομμύρια εθελοντές φυτεψαν περισσότερα από 66 εκατομμύρια δέντρα σε ένα ρεκόρ 12 ωρών στην πολιτεία Madhya Pradesh.

Μαζική δενδροφύτευση καί στό Ηνωμένο Βασιλειο

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι θέλει να φυτευτούν περισσότερα από 10 εκατομμύρια δέντρα σε ολόκληρη την Αγγλία και θα δημιουργήσει για αυτό τό λόγο ένα ταμείο ύψους 60 εκατομμυρίων λιρών .
Αυτό περιλαμβάνει 10 εκατομμύρια λίρες για την εγκατάσταση τουλάχιστον 100.000 δένδρων στις πόλεις.
Το Woodland Trust – η κυριότερη φιλανθρωπική οργάνωση διατήρησης δασικών εκτάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου – στοχεύει να φυτέψει 64 εκατομμύρια δέντρα τα επόμενα 10 χρόνια.
Για να επιτύχει τον στόχο της,δίνει δωρεάν εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα σέ σχολεία και κοινότητες για να ενθαρρύνει τήν προσπάθεια αυτή.
Και θέλει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους πού θα υποσχεθούν να φυτεψουν ένα δέντρο στην πορεία προς μια ειδική ημέρα δενδροφύτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 30 Νοεμβρίου.

Αποστολέας dionisis pappas

Κοινοποίηση άρθρου: