Η Αυτοκρατορία του Valium

Πολλές φορές- κατά το παρελθόν -έγινε κουβέντα για την πολυφαρμακία στην Ελλάδα. Κουβέντα που δεν κατέληγε πουθενά, γιατί τα λεφτά ήταν πολλά και τα συμφέροντα μεγάλα.
Στα χρόνια της Κρίσης, το ζήτημα επανήλθε στην δημοσιότητα και δεδομένου ότι τα συμφέροντα-σε ένα βαθμό- έχουν αλλάξει, το πρόβλημα «αντιμετωπίστηκε» με πολιτικές μπαλωματικές και λογικές του είδους «πονάει κεφάλι-κόβει κεφάλι!».
Σε κάθε περίπτωση-και τότε και τώρα-η μόνιμη επωδός συζητήσεων και αναζητήσεων,αυτού του είδους, ήταν: «Έλα μωρέ, τι περιμένεις; Ελλάδα είμαστε! Πέρα απ’ όλα τα άλλα, χλαπακιάζουμε και 30 κουτιά φάρμακα το χρόνο, ο καθένας!»
Άλλος ένας Μύθος! Όχι πως δεν τα…χλαπακιάζουμε-αλλά για τη βεβαιότητα ότι είμαστε μοναδικοί και η υπερβολική χρήση φαρμάκων είναι σαν ενσωματωμένη, στο DNA του Έλληνα!
Το 1980, η Ενωμένη Ευρώπη των φαρμακοβιομηχάνων είχε φροντίσει να κατακλύσει την αγορά μ’ έναν τεράστιο αριθμό περιττών φαρμάκων. Μόνο στη Γαλλία, κυκλοφορούσαν περισσότερες από 100 διαφορετικές μάρκες ασπιρίνης!!!
Κι ενώ, σύμφωνα με τη Διεθνή ’Οργάνωση ‘Υγείας, τα αναγκαία καί επαρκή φάρμακα δέν ξεπερνούσαν τά 250[!!!!], τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα πού κυκλοφορούσαν στις χώρες τής ΕΟΚ, ήταν:
• 20.000 στή Δυτική Γερμανία
• 7.000 στό Βέλγιο
• 13.000 στην ’Ιταλία
• 3.400 στην ’Ολλανδία
• 9.000 στή Μεγάλη Βρετανία
• 1.500 στή Δανία.
• 8.000 στή Γαλλία
Σε κάποιους πουλιόντουσαν όλα αυτά- δεν νομίζετε;
Η πολυφαρμακία όμως-δεν ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα στο τομέα της υγείας- της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.
Το κορυφαίο και συνάμα Εφιαλτικό μέγεθος-ήταν το είδος των φαρμάκων, που δέσποζαν στις πωλήσεις εντός ΕΟΚ.
Πρώτο σέ κυκλοφορία τό Valium!!!!
Δεύτερο τό Mogadon!!!!
Λίγο πιο πίσω στη σειρά τό Librium!!!!…
Τρία Ηρεμιστικά-Ναρκωτικά, δηλαδή! Που χωρίς αυτά, η πλειοψηφία των κατοίκων της τότε Αυτοκρατορίας-Δεν μπορούσε να κοιμηθεί!
Την ίδια εποχή, στην Ελλάδα της Ανεργίας, των Απολύσεων, της Ακρίβειας και του πληθωρισμού 26%, οι μόνοι που αγόραζαν ανάλογα φάρμακα [έχω προσωπική γνώση]-ήταν ένας λογικός αριθμός ηλικιωμένων ανθρώπων και ένας Ελάχιστος αντίστοιχος, ανθρώπων σε ενεργή ηλικία!
Η Ευρωπαϊκή Αυτοκρατορία της Ανάπτυξης, του Ανταγωνισμού και της σφριγηλής οικονομίας, κοίμιζε τους ανθρώπους της, με νόμιμα ναρκωτικά!
Στο κάτω-κάτω, «Οικονομική Κοινότητα» την είπαν. Δεν την είπαν «Πολιτιστική», ούτε «Ανθρωπιστική», ούτε «Ψυχαγωγική»!
«Ναι, μα μετά την άλλαξαν και την είπαν Ευρωπαϊκή Ένωση», θα μου πει ο άλλος. Σωστά, αλλά έκαναν και την Ευρωζώνη, για να μη ξεχνιόμαστε, Αγαπητοί φίλοι!
«Οικονομική» και μόνο, λοιπόν, η Κοινότητα και τότε και Πάντα. Για ολοένα και Λιγότερους! Όσο για τους πολλούς; Φροντίζει να τους παρέχει Χάπια. Σαν αυτά που έδινε το 1980 και πολλά περισσότερα, Νέας γενιάς!
Αναρωτιέστε πόσοι Έλληνες τα παίρνουν τώρα; Ας το αφήσουμε καλύτερα. Ο ήλιος έξω, λάμπει!

Τα στοιχεία από το περιοδικό ΑΝΤΙ –τεύχος 160 της 12/9/80

ΠΗΓΗ

Πατήστε για κοινοποίηση
Κρύψε την κοινοποίηση
Scroll Up