https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Η διαχρονικότητα του μύθου για ελευθερία!

Η διαχρονικότητα του μύθου για ελευθερία!

Κέφαλος Κοσμάς

Η ανεξάντλητη ελληνική μυθολογία περιγράφει την ερωτική συνεύρεση της Πασιφάης, συζύγου του βασιλιά Μίνωα, με τον ολόλευκο ταύρο του Ποσειδώνα, καρπός της οποίας ήταν ο τρομακτικός Μινώταυρος.

Εξοργισμένος ο Μίνωας φυλακίζει στον Λαβύρινθο τον Δαίδαλο, επειδή διευκόλυνε τη συνεύρεση, καθώς και τον γιο του Ίκαρο. Ο Δαίδαλος γνωρίζει καλά το δικό του δημιούργημα και δραπετεύουν. Δεδομένου ότι τα πλοία του Μίνωα απέκλειαν κάθε θαλάσσια διαφυγή από την Κρήτη, κατασκευάζει φτερά από κλαριά λυγαριάς, πανί και πούπουλα κολλώντας τα με κερί. Πέταξαν, όπως τα πουλιά, προς την ελευθερία!

Ο γιος παρακούει τις πατρικές συμβουλές και πετάει ψηλά, ο ήλιος λιώνει το κερί, με αποτέλεσμα ο Ίκαρος να πέσει και να πνιγεί στη θάλασσα, στο σημερινό Ικάριο πέλαγος.

Οι συμβολισμοί του μύθου είναι πολλοί: υπερεκτίμηση δυνατοτήτων, ενθουσιασμός της νιότης, εγωισμός, ματαιοδοξία, αλαζονεία, παράβαση των νόμων της φύσης, επιπολαιότητα και ανυπακοή (καλά, τώρα, αν είναι δυνατόν να αντέχει ένας μύθος χιλιάδες χρόνια, θυμίζοντας ότι ο γιος παράκουσε τον μπαμπά του).

Ο ισχυρός συμβολισμός είναι η κατανίκηση του φόβου και ο πόθος για ελευθερία!

Ο Ανδρέας Κάλβος στην πρώτη στροφή της ωδής «Εις Σάμον» (1826) παρουσιάζει τον φόβο ως προσωποποιημένο τρομερό δυνάστη (το «χάλκεον χέρι»), που παραλύει και εξανδραποδίζει τον άνθρωπο. Ο δειλός είναι άξιος της δουλείας, ενώ ο τολμηρός μένει αδούλωτος στο φρόνημα και στη ζωή.

Στη δεύτερη και την τρίτη στροφή αναφέρεται στον Ίκαρο, ο οποίος ενσυνείδητα οδηγείται σε δοξασμένο θάνατο, καίγεται στην ίδια του τη φλόγα για ελευθερία. Γράφει χαρακτηριστικά «Αφ’ υψηλά όμως έπεσε / και απέθανεν ελεύθερος» (οι φίλοι του ποιοτικού τραγουδιού μπορούν να απολαύσουν την ωδή από τη Μαρία Φαραντούρη σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη στο: https://www.youtube.com/watch?v=D8mzxfUq7gU).

Ο συμβολισμός του μύθου δένει αρμονικά με τους διαχρονικούς αγώνες για ελευθερία των κατοίκων του νησιού που πήρε το όνομα του μυθικού ήρωα, της Ικαρίας!

Αφορμή για τούτες τις σκέψεις είναι η αποδοχή πρότασης για ένταξη της διαδρομής Αγ. Γαλήνη Κρήτης – Ικαρία στους Παγκόσμιους Αεραθλητικούς Αγώνες (World Air Games).

Η προσπάθεια σύνδεσης του νησιού με αεραθλητικούς αγώνες δεν είναι τωρινή. Τον Σεπτέμβριο του 1995 επρόκειτο να οργανωθούν αγώνες με την ονομασία «Ικαριάδα». Ύστερα από άστοχους χειρισμούς της τότε αθλητικής ηγεσίας η «Ικαριάδα» πήγε πεσκέσι στη γείτονα. Τον Σεπτέμβριο του 1997 η πρώτη διοργάνωση World Air Games πραγματοποιείται στην Αττάλεια.

Οι επόμενοι Παγκόσμιοι Αεραθλητικοί Αγώνες φιλοξενούνται στην Ισπανία (2001, με την τελετή αφής της φλόγας να γίνεται στην Ικαρία), στην Ιταλία (2009) και στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα (2015), όπου συρρέουν 875 αθλητές από 55 χώρες! Το προσεχές World Air Games θα γίνει στην Τουρκία το 2022.

Τότε, για πρώτη φορά, θα συμπεριληφθεί ως αγώνισμα η Ικάρια Πτήση!

Αναδημοσίευση από : http://www.avgi.gr

ΠΗΓΗ:https://www.ikariaki.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: