https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Η Ικαρία έχει πλέον τη δική της μπύρα: Beer Ikariotissa

Η Ικαρία έχει πλέον τη δική της μπύρα: Beer Ikariotissa

Του Απόστολου Σκουμπούρη
Τρία νέα παιδιά, ένωσαν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας μια μπύρα σ’ ένα νησί που δεν έχει παράδοση στη μπύρα, όμως είναι σίγουρο ότι «κουβαλάει» κουλτούρα που θα… σηκώσει αυτήν την επιχειρηματική πρωτοβουλία!

Ο λόγος για την Ικαριακή Ζυθοποιία Μον. ΙΚΕ, που εδρεύει στο Αγκάλιασμα Φάρου Ικαρίας, στο δρόμο που οδηγεί στην παραλία «Νεάλια» και παράγει τη μπύρα Ικαριώτισσα (Ikariotissa), αποτελώντας το πρώτο ζυθοποιείο της Ικαρίας.

Τρεις νέοι, ο Ιωάννης Κεφάλας, ο Βαγγέλης Αγγελουδάκης και η Ειρήνη Κουλουλία, ξεκίνησαν αυτή τη γοητευτική διαδρομή, δημιουργώντας την πρώτη ζυθοποιεία στο εμβληματικό νησί της Ικαρίας.
Αποφάσισαν να πάρουν τα… ρίσκα τους και να επενδύσουν τα χρήματα και κυρίως τον κόπο και το χρόνο τους, ποντάροντας κατ’ αρχήν στην αγάπη για τη μπύρα και κατά δεύτερο στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του νησιού, που μπορούν να επιτρέψουν τη ευκολότερο… ταξίδι της προς τον καταναλωτή.

Είναι μια ξανθιά μπύρα, ενώ όπως γράφει η ετικέτα του μπουκαλιού της Ικαριώτισσας πρόκειται για μπύρα «καμωμένη με νερό από τις φυσικές πηγές της Ικαρίας, της νήσου της μακροζωίας. Μία μπύρα που οφείλει το όνομα της στην μητριαρχική παράδοση του τόπου μας».

Μια μπύρα απαστερίωτη, φρέσκια, ημιφιλτραρισμένη! Παρ’ ότι παράγεται στο νησί της μακροζωίας, η μπύρα αυτή, έχει μόνο έως έξι έως οκτώ μήνες περιθώριο σωστής κατανάλωσης, εκπροσωπώντας την αμεσότητα, που επίσης είναι κυρίαρχο στοιχείο του νησιού.

Όπως τονίζει στο Liberal ο Ιωάννης Κεφάλας, ένας εκ των δημιουργών της μικροζυθοποιίας, «δημιουργήσαμε μια ξανθιά, ευκολόπιοτη καλοκαιρινή μπύρα βασισμένη στην αμερικάνικη συνταγή ale, που είναι κορυφαίος τύπος βύνης. Η μπύρα δεν φιλτράρεται μηχανικά, αυτό γίνεται με φυσικό τρόπο, καθώς η μαγιά κατεβαίνει κάτω όταν παγώνει.

Βεβαίως, δεν ακολουθούμε πιστά την αμερικανική συνταγή, καθώς η μπύρα είναι προσαρμοσμένη περισσότερο στο ελληνικό κλίμα, με πιο καλοκαιρινή γεύση, πιο… Ικαριώτικη. Μέσω της τροποποίησης στους λυκίσκους, αποκτά μια πιο ελαφριά πικράδα…».

Το ξεκίνημα και το εκτόπισμα του ζυθοποιείου

Η μικροζυθοποιία δημιουργήθηκε με ίδια κεφάλαια αλλά και κάποια δανεικά πέριξ των οικογενειών των τριών νέων. Όπως τονίζει ο κ. Κεφάλας, η μπύρα παράγεται από το μηδέν στην Ικαρία. Βεβαίως η μαγιά έρχεται από το εξωτερικό, όπως και ο λυκίσκος, ενώ όλα τα υπόλοιπα, κριθάρι και νερό, είναι από την Ελλάδα.

Η ιδέα τους «βασάνιζε» τέσσερα χρόνια, χρονικό διάστημα όπου επισκέφθηκαν πλήθος ζυθοποιείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέχρι να καταλήξουν στον κατάλληλο εξοπλισμό και στην όλη φιλοσοφία αλλά και… κουλτούρα γεύσης.

Η ζυθοποιεία είναι έτοιμη και παράγει μπύρα από το 2017, δοκιμές, βελτιώσεις κ.λπ. όμως κανονική άδεια έλαβε πρόσφατα, ξεκινώντας στις 25 Μαρτίου επίσημα τη δραστηριότητα αλλά και την πιο εκτενή διανομή της.

Μάλιστα όπως σημειώνει ο κ. Κεφάλας η αγορά έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια των τριών νέων, καθώς οι παραγγελίες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και νησιά, είναι αρκετές. Έτσι, «δεν υπάρχει καθόλου… στοκ, τα καζάνια αδειάζουν γρήγορα, κάτι που μας αγχώνει ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε», τονίζει ο ίδιος.

Η αρχική δυναμικότητα των εγκαταστάσεων της Ικαριακής Ζυθοποιίας χωρούσε 14 τόνους μπύρας, ενώ με την προσθήκη δύο ακόμη δεξαμενών, πλέον η δυναμικότητα για «βράσιμο» της μπύρας φτάνει στους 30 τόνους.

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από εμπόρους και επιλεγμένα καταστήματα και μπαρ, αλλά βεβαίως ακόμη δεν γίνεται διάθεση μέσω σούπερ μάρκετ. Μας βοήθησε πολύ η συμμετοχή μας στις δύο μεγάλες εκθέσεις που έγιναν στις αρχές του 2018, οι HO.RE.CA. και η Food Expo, καθώς πολλοί επαγγελματίες απ’ όλη την Ελλάδα μας γνώρισαν εκεί».

Την εμφιάλωση και όλη τη διαδικασία την κάνει το ζυθοποιείο στην Ικαρία. Γίνεται μηχανική εμφιάλωση σε γυάλινα μπουκάλια των 330 και 500 mlg, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για βαρέλι 20άρι ή 30άρι, ώστε σταδιακά η μπύρα να μπει σε μπαρ, καταστήματα εστίασης, γκουρμέ κ.λπ.

Το ζυθοποιείο χρησιμοποιεί 3-Vessel Brewhouse (Mash Tun / Lauter Tun / Brew Kettle and Whirlpool Vessel) το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά για τις ανάγκες τους, ενώ έχουν προμηθευτεί και ειδικό εξοπλισμό για dry hopping, μία διαδικασία η οποία μπορεί να προσδώσει ιδιαίτερη γεύση και αρώματα λυκίσκου στην μπύρα.

Οι τρεις νέοι είναι ενθουσιασμένοι – αλλά και κουρασμένοι λόγω παραγγελιών – με το νέο τους ξεκίνημα, όμως δοκιμάζουν διαρκώς νέες συνταγές και δρομολογούν τις επόμενες ετικέτες, όταν αποκτήσουν πιο πλήρη εικόνα για όλη τη «διαδρομή»…

Αναδημοσίευση από : https://www.liberal.gr

ΠΗΓΗ:https://www.ikariaki.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: