https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Η Μάγδα Φύσσα στο ευρωκοινοβούλιο: Δικαίωση για όλα τα θύματα του φασισμού [ΒΙΝΤΕΟ]

Η Μάγδα Φύσσα στο ευρωκοινοβούλιο: Δικαίωση για όλα τα θύματα του φασισμού [ΒΙΝΤΕΟ]

Τη διοργάνωση πανευρωπαϊκής καμπάνιας ενημέρωσης για τα θύματα του σύγχρονου φασισμού και την κινητοποίηση των αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων για συσπείρωση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, χωρίς να προβάλλει ο καθένας τα κομματικά του συμφέροντα, ζήτησε από τους ευρωβουλευτές της GUE/NGL η Μάγδα Φύσσα.

 

Προσκεκλημένη από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ομάδας της ευρωπαϊκής Αριστεράς GUE/NGL, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία της Κωνσταντίνας Κούνεβα, η μητέρα του δολοφονημένου από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής Παύλου Φύσσα εξέφρασε την επιθυμία της για «δράση κατά του φασισμού σε μια ευρωπαϊκή κοινωνία που από τη μία αδιαφορεί επί της ουσίας για την άνοδο του και από την άλλη παρέχει άλλοθι για την εδραίωση του».

Επέμεινε στην ανάγκη, μπροστά στην επανεμφάνιση του φασισμού στην Ευρώπη «να δημιουργηθεί πανευρωπαϊκό πρόγραμμα ενημέρωσης σε σχολεία και οργάνωση εκδηλώσεων με τη στήριξη της Ε.Ε.»[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=_ic1r4ppYsA[/embedyt]

 

Δείτε εδώ τις τοποθετήσεις

«Αυτό που δεν περιμένω, αλλά απαιτώ είναι δικαίωση για το παιδί μου και για όλα θύματα του φασισμού. Δικαίωση προσωπική και κοινωνική για τις γενιές που έρχονται», τόνισε η Μάγδα Φύσσα.

Με λόγο βαθύ πολιτικό από τον οποίο δεν απουσίαζε και η κριτική «προς τους φορείς της Αριστεράς ή του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου», η μητέρα του Παύλου Φύσσα επέκρινε τα ΜΜΕ για ανεπαρκή κάλυψη των συγκλονιστικών στοιχείων που έρχονται στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της δίκης για τη δράση της Χ.Α.

Στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μάρτυρες και θύματα κατά την ακροαματική διαδικασία αναφέρθηκε εκτενώς η Ελευθερία Κουμάντου, δημοσιογράφος και εκπρόσωπος του «Παρατηρητηρίου για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής» (goldendownwatch.org).

Αποκαλύπτοντας ότι μεταξύ των άνω των 80 δικηγόρων που έχουν οι κατηγορούμενοι της Χ.Α συμπεριλαμβάνονται και επιστημονικοί σύμβουλοι που μισθοδοτούνται από το ελληνικό κοινοβούλιο, η κ. Κουμάντου περιέγραψε τα βασικά στοιχεία από τις τρεις υποθέσεις που εξετάζονται από το δικαστήριο στη δίκη που άρχισε πριν από 1,5 περίπου χρόνο: τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις απόπειρες δολοφονίας – σύμφωνα με το κατηγορητήριο – εναντίον Αιγυπτίων αλιεργατών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, στο Πέραμα.

Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε στους ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής Αριστεράς και η δικηγόρος Χρυσούλα Παπαδοπούλου, η οποία συμμετέχει στην τριμελή αντιπροσωπεία που είναι από χθες στο Στρασβούργο όπου πραγματοποιείται η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. «Η δίκη που διεξάγεται στην Αθήνα δεν αφορά μόνο τα θύματα και τις οικογένειες των θυμάτων της ναζιστικής βίας… Είναι η μάχη του φωτός ενάντια στο βαθύ σκοτάδι που απειλεί να καλύψει την Ευρώπη και αφορά τους πολίτες της. Κι αν δεν μπορείτε να συνδράμετε στον αγώνα μας, τουλάχιστον ας γίνει κάτι ώστε να μη βοηθάει η Ε.Ε. αυτούς που προσπαθούν να φέρουν το σκοτάδι και το βαθύ χειμώνα», τόνισε η κ. Παπαδοπούλου.

Παρεμβαίνοντας στην ενημέρωση που έγινε στη συνεδρίαση η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα τόνισε την ανάγκη η GUE/NGL να συνεχίσει την παρακολούθηση της εξέλιξης της δίκης, με την αποστολή αντιπροσωπείας στην Αθήνα. «Η Χρυσή Αυγή αποτελεί το πραγματικό πρόσωπο του νεοναζισμού και του ρατσισμού. Σε μια Ευρώπη, που έκπληκτη συνεχίζει να παρατηρεί την άνοδο της δεξιάς και να αναρωτιέται: τί σημαίνουν γι’ αυτήν η άνοδος του Τράμπ στις ΗΠΑ, τι σημαίνει μια πιθανότητα εκλογής Λεπέν στη Γαλλία», είπε η Κ. Κούνεβα εξηγώντας την πανευρωπαϊκή σημασία της πρωτοβουλίας των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η επίσκεψη της τριμελούς αντιπροσωπείας για τη Δίκη της Χ.Α. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εντάσσεται στην πρωτοβουλία της Κ. Κούνεβα και των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυο υποστήριξης προς τα θύματα και τους μάρτυρες κατηγορίας της ΧΑ, έτσι ώστε να μη νιώθουν μόνοι τους και να εξασφαλιστούν σωστές συνθήκες για τη διεξαγωγή της δίκης.

Πηγή

Κοινοποίηση άρθρου: