https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Η πλαστική σακούλα στην ΕΕ και στην …Ινδία

Η πλαστική σακούλα στην ΕΕ και στην …Ινδία

Τη χρήση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να περιορίσει κατά το ήμισυ μέχρι το 2019 ο νόμος που υπερψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 28 Απριλίου 2015.

Στη χώρα μας η πλαστική σακούλα μιας χρήσης για τη μεταφορά προϊόντων, η οποία τώρα δίνεται δωρεάν, θα πωλείται με αντίτιμο από τα καταστήματα ίσως και από το β΄ εξάμηνο του 2017 καθώς η χώρα μας θα μπει -αν και με καθυστέρηση- στο πρόγραμμα για τη σταδιακή εξαφάνισή της, ενσωματώνοντας τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία. Αυτό το …ριζοσπαστικό μέτρο το μόνο που πραγματικά θα κάνει είναι να αυξήσει τα έσοδα των supermarket και των άλλων καταστημάτων πώλησης που θα χρεώνουν επιπλέον τους πελάτες τους με 5 ή 10 λεπτά του ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα που παρέχουν στους πελάτες τους, αφού δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο στο εάν και πως θα εισπράττεται αυτό το “πρόστιμο” από το κράτος. Βέβαια ακόμα και αν εισπραχθεί είναι σίγουρο πως οι πόροι του θα πάνε στην αποπλήρωση του χρέους, όπως συνέβη και με το “πράσινο ταμείο” του οποίου το 97.5% των πόρων του διατίθεται για την αποπλήρωση του χρέους…

Προς το παρών το μόνο πράγμα που έχει γίνει τον προηγούμενο χρόνο, είναι ότι μετά την Αλόννησο και τη Σίφνο, δύο ακόμα ελληνικά νησιά, η Σαντορίνη και η Τήνος εντάχθηκαν σε πιλοτικό πρόγραμμα περιορισμού χρήσης της πλαστικής σακούλας, που «τρέχει» σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Στο Δελχί τα μέτρα που εφαρμόζονται από την 1η Γενάρη του 2017 είναι πιο άμεσα και σαφώς πιο αποτελεσματικά. Επίσης, τα πρόστιμα για τους παραβάτες (τους καταστηματάρχες και όχι τους πολίτες) που διαθέτουν πλαστικά υλικά μιας χρήσης είναι αρκετά πιο τσουχτερά….

Η πρωτεύουσα της Ινδίας εκτός από τις πλαστικές σακούλες, απαγορεύθηκαν όλα τα αναλώσιμα πλαστικά, όπως μαχαιροπήρουνα, σακούλες, ποτήρια και άλλες μορφές πλαστικών μίας χρήσης, σύμφωνα με απόφαση του Εθνικού Πράσινου Δικαστηρίου της χώρας.

Στην πολυπληθή ασιατική χώρα υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με το ποσό των πλαστικών αποβλήτων που παράγονται ετησίως. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, η Ινδία είναι υπεύθυνη για το 60% των πλαστικών που απορρίπτονται στους ωκεανούς του κόσμου κάθε χρόνο.

Η απαγόρευση αφορά την ευρύτερη περιοχή του Νέου Δελχί και εισήχθη μετά από καταγγελίες για παράνομη μαζική καύση πλαστικών και άλλων απορριμμάτων σε τρεις τοπικές χωματερές, που οδήγησαν στην αύξηση της ρύπανσης του αέρα. Οι συγκεκριμένες χωματερές υποτίθεται ότι λειτουργούν ως εγκαταστάσεις μετατροπής αποβλήτων σε ενέργεια…
2
Η δική μας πρόταση στο θέμα της πλαστικής σακούλας είναι να προμηθευτείτε οικολογικές τσάντες από φυτική κάνναβη, ενισχύοντας ταυτόχρονα και το νέο παραγωγικό κλάδο που άρχισε να δημιουργείται στη χώρα μας κυρίως σε συνεταιριστική βάση. Γιαυτό το θέμα όμως περισσότερα στο επόμενο κείμενο μας.

 

Πηγή

Κοινοποίηση άρθρου: