Η Βαρκελώνη γίνεται η πρώτη πόλη που απαλλοτριώνει σπίτι από… τράπεζα

Η αριστερή δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου διέταξε την απαλλοτρίωση ενός άδειου διαμερίσματος που ανήκει σε τράπεζα, λόγω του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζει η πόλη με τη στέγαση.

Η Κολάου, πρώην ακτιβίστρια κατά των πλειστηριασμών, που εκτελεί τη δεύτερη θητεία της ως δήμαρχος από την προηγούμενη εβδομάδα, εφάρμοσε για πρώτη φορά τον νόμο που είχε ψηφιστεί από το Καταλανικό Κοινοβούλιο το 2016.

Ο νόμος αυτός ορίζει ότι οι δημοτικές αρχές μπορούν να απαλλοτριώσουν σπίτια που ανήκουν σε ισχυρές, οικονομικά, εταιρείες, αφού έχει περάσει ένα διάστημα 2 ετών που τα διαμερίσματα έχουν εγκαταλειφθεί.

Τα σπίτια, έτσι, παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο για τα επόμενα 4 έως και 10 χρόνια.

Ο νόμος αναστάλθηκε για ένα διάστημα από το Ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, μετά από πρόταση που κατέθεσε στο κοινοβούλιο το Ισπανικό Συντηρητικό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, όμως από πέρυσι έχει τεθεί σε ισχύ.

Θα εφαρμοστεί κυρίως σε περιοχές, όπου η ζήτηση για στέγαση είναι τεράστια, όπως είναι το Besòs, η περιοχή που βρίσκεται και το εν λόγω διαμέρισμα της τράπεζας BBVA.

Η νομική ομάδα της BBVA δήλωσε ότι το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης έκανε μεγάλο λάθος και θα οδηγήσει την υπόθεση στα δικαστήρια.

Η κα Κολάου από τότε που ανέλαβε τη δημαρχία της πόλης, έχει θέσει ως βασική προτεραιότητά της να προστατέψει τους φτωχούς κατοίκους από τις δυσμενείς συνέπειες του τουρισμού και της δραστηριότητας των μεσιτικών εταιριών.

Με πληροφορίες από Telegraph
Επιμέλεια – Μετάφραση για το enallaktikos.gr: Ναζιγκέν Μάμο

ΠΗΓΗ:http://www.enallaktikos.gr 

Πατήστε για κοινοποίηση
Κρύψε την κοινοποίηση
Scroll Up