Καταφύγι Ικαρίας | Ikaria Katafygi Του Andrea Koutsothanasi

Το Καταφύγι είναι ένα ορεινό καταπράσινο χωριό που βρίσκεται στα βόρειο-ανατολικά του νησιού.

Στο κέντρο του χωριού, θα δείτε να δεσπόζουν οι εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Τριάδος.

Ακολουθώντας ένα μονοπάτι, στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου υπήρχε ένα από τα υπόγειο μονοπάτια που ένωνε το Καταφύγι με το χωριό Φάρος. Σύμφωνα με την παράδοση, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, κατά τη διάρκεια μιας Λειτουργίας, είχε μεταβεί Τουρκικό στρατιωτικό απόσπασμα με σκοπό να συλλάβει όσους παρευρισκόταν εκεί. Ο ιερέας ζήτησε από τον Τούρκο επικεφαλή να σεβαστούν τη Λειτουργία και να περιμένουν λίγο μέχρι να τελειώσει και μετά να τους συλλάβουν. Ο ιερέας έψαλλε εκείνη την ώρα «Κύριε, καταφυγή Συ εγεννήθης ημίν εν γενεά και γενεά».

Αφού λοιπόν οι Τούρκοι περίμεναν για αρκετή ώρα, και αφού έβλεπαν ότι κανένας δεν έβγαινε έξω, μπήκαν στην εκκλησία και έκπληκτοι είδαν ότι δεν υπήρχε κανένας μέσα. Όλοι χρησιμοποίησαν την τρύπα αυτή που υπήρχε στο Ιερό και διέφυγαν από εκεί. Έτσι οι κάτοικοι τελικά σώθηκαν και το χωριό πήρε το όνομά του από αυτό το περιστατικό.

Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα. Διοικητικό κέντρο της αρχαίας πόλης των Θερμών πρέπει να ήταν το χωριό Καταφύγι, στο οποίο διασώζονται τμήματα της ακρόπολής του, που χρονολογούνται από τη νεολιθική περίοδο, γνωστή και ως Κάστρο Καταφυγίου.
————————————————————————————————–
Επιτρέπεται η ενσωμάτωση των βίντεο σε blogs και ιστοσελίδες με αναφορά στην πηγή.
Απαγορεύεται το κατέβασμα και η χρήση αποσπασμάτων ή ολόκληρων βίντεο για οποιαδήποτε λόγο.

ΠΗΓΗ:Andreas Koutsothanasis

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Πατήστε για κοινοποίηση
Κρύψε την κοινοποίηση
Scroll Up