https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Ιωάννινα: Στις 6/6 η δίκη των φοιτητών για συμμετοχή σε πορεία του Πολυτεχνείου το 2020

Ιωάννινα: Στις 6/6 η δίκη των φοιτητών για συμμετοχή σε πορεία του Πολυτεχνείου το 2020

Την ερχόμενη Τρίτη (6/6) ξεκινά η δίκη των 25 φοιτητών από τα Ιωάννινα, οι οποίοι στις 17 Νοεμβρίου 2020 δέχτηκαν άγρια καταστολή από αστυνομικές δυνάμεις, επειδή συμμετείχαν σε πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Το κατηγορητήριο εναντίων των φοιτητών βασίζεται στο επιχείρημα της παραβίασης των κανόνων για την πανδημία, παρόλο που σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, είχαν τηρηθεί όλα τα μέτρα.

Η δίκη αφορά και τον άγριο ξυλοδαρμό που υπέστησαν οι φοιτητές από δυνάμεις των ΜΑΤ, με τις φωτογραφίες με τα ανοιγμένα κεφάλια νεαρών, αλλά και το βίντεο με άντρες των ΜΑΤ να χτυπούν με μανία νέες και νέους που συμμετείχαν στη συγκέντρωση μνήμης, να προκαλούν σοκ.

Εν όψει της δίκης, η Επιτροπή των Διωκόμενων Φοιτητών, καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίων στις 9 το πρωί, που έχει οριστεί η δίκη, ζητώντας απόσυρση του κατηγορητηρίου και δικαίωση για τη βία που αναίτια, όπως σημειώνουν, υπέστησαν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Επιτροπής των Διωκόμενων Φοιτητών
«ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 25 ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΟΥ 2020 ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛHΛΕΓΓΥΗΣ

6 ΙΟΥΝΗ, 9:00, ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Στις 17 Νοεμβρίου, εμείς, φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προσπαθήσαμε να τιμήσουμε την επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη 1973 και να διαμαρτυρηθούμε για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για να προβάλλουμε ξανά το επιτακτικό αίτημα για άμεση ενίσχυση και χρηματοδότηση της υγείας με προσλήψεις, νέες ΜΕΘ, τεστ, άμεση επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας. Για να διεκδικήσουμε «ψωμί, παιδεία, ελευθερία». Ενάντια σε αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων που οδήγησαν στο έγκλημα στα Τέμπη και στους χιλιάδες νεκρούς εκτός ΜΕΘ κατά την περίοδο της πανδημίας. Ως απάντηση πήραμε: τον άγριο ξυλοδαρμό από τα ΜΑΤ με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 6 φοιτητών, 30 προσαγωγές, 23 συλλήψεις, κατασκευασμένες και ψεύτικες κατηγορίες, εξοντωτικά πρόστιμα (900 € έκαστος, 20.700 € συνολικά). Ένα χρόνο αργότερα η «δικαιοσύνη» απήγγειλε κατηγορίες σε ακόμα δύο φοιτητές που διαδήλωσαν εκείνη τη μέρα και -όλως τυχαίως- ήταν αυτοί που τραυματίστηκαν πιο βάναυσα από την αστυνομία! 2 χρόνια μετά, με πρωτοφανή καθυστέρηση, αντί να καταπέσει το χαλκευμένο κατηγορητήριο, ορίστηκε δικάσιμος για τις 6/6/2023.

Τρομοκρατούν, ξυλοκοπούν, συλλαμβάνουν όποιον αγωνίζεται!

Η βίαιη καταστολή και η αστυνομοκρατία συνεχίστηκε αμείωτη από την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη. ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, δικαστήρια προσπαθούν να σπείρουν την τρομοκρατία ορθώνοντας ένα σιδηρόφρακτο αστυνομικό κράτος. Καθημερινά εργαζόμενοι και νέοι γινόμαστε μάρτυρες/θύματα τέτοιων επιθέσεων: α) καταστολή διαδηλώσεων για τα Τέμπη, β) δολοφονία του Φραγκούλη για 20 ευρώ, γ) εξώσεις και διακοπές ρεύματος φτωχών με τα ΜΑΤ κ.ά. Την ίδια στιγμή το άθλιο πολιτικό προσωπικό, βουτηγμένο στα σκάνδαλα και στην διαφθορά, απολαμβάνει ένα πλαίσιο πλήρους ατιμωρησίας (Λιγνάδης, Πάτσης, Τέμπη, παρακολουθήσεις κ.ά.).

Μέσα σε μια περίοδο, όπου οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί και η νεολαία συνθλίβονται κάτω από το αβάσταχτο βάρος της ακρίβειας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της ανεργίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθ’ όλη τη θητεία της επένδυε ολοένα και πιο πολύ στην καταστολή για να επιβάλει την νεοφιλελεύθερη πολιτικής της. Οι συνεχείς προσλήψεις αστυνομικών, η ίδρυση της ΟΠΠΙ (πανεπιστημιακή αστυνομία) , οι αγορές οχημάτων για την ΕΛΑΣ, αποτελούν κεντρικό στόχο της ΝΔ και των ομοίων της για να αποσιωπήσει κάθε αντίδραση.

Δεν τρομοκρατούμαστε! Αλληλεγγύη στους 25, σε κάθε διαδηλωτή και αγωνιστή!

Η μοναδική λύση βρίσκεται στον δρόμο του αγώνα, στο δρόμο που χάραξαν οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου. Μόνο με τους μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες μας, με ένα μέτωπο υπεράσπισης των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και ελευθεριών, μπορούμε να αντισταθούμε στην αστυνομική βαρβαρότητα και στην κρατική καταστολή. Είναι χρέος όλων μας να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία του Νοέμβρη. Καλούμε τη νεολαία, τους εργαζόμενους, σωματεία και συλλόγους, κόμματα και οργανώσεις, κάθε πολίτη που θέλει να συμβάλλει έμπρακτα στην υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών, κάθε αλληλέγγυο, να στηρίξουν τον αγώνα μας.

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΑΛΚΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ,

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ 25 ΔΙΩΚΟΜΕΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ» Πηγή: www.rosa.gr

ΠΗΓΗ: ertopen.com 

Κοινοποίηση άρθρου: