https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Κάλεσμα ΜΕΤΑ για το συλλαλητήριο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού | Σύνταγμα, 20/3, ώρα 2μμ.

Κάλεσμα ΜΕΤΑ για το συλλαλητήριο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού | Σύνταγμα, 20/3, ώρα 2μμ.

Φωτογραφία: Sharpeville Massacre, 21 March 1960 | Η σφαγή της Σάρπβιλ || 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, για τα θύματα του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη: Στις 21 Μαρτίου 1960, η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές | Πηγή: sansimera.gr, sahistory.org.za

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού, το Σάββατο 20 Μαρτίου και ώρα 2μμ., στο Σύνταγμα, προσφυγικές, αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, εργατικές συλλογικότητες, κινηματικοί και πολιτικοί φορείς, ντόπιοι και ξένοι, βρισκόμαστε για μια φορά δίπλα δίπλα στους δρόμους, και διαδηλώνουμε ενάντια στο φασισμό, στο ρατσισμό και στον πόλεμο, διεκδικούμε ίσα δικαιώματα για όλους, έλληνες και ξένους εργάτες. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε προσφυγ(ισσ)ες και μετανάστ(ρι)ες, τα θύματα που «γεννούν» οι πόλεμοι και οι πολιτικές της φτώχειας και του ρατσισμού, τα θύματα που εγκλωβίζονται στην Ευρώπη – φρούριο και κλείνονται στα στρατόπεδα κράτησης, που είναι δεκάδες και διάσπαρτα στη χώρα μας. Μιας Ευρώπης – φρούριο που ποινικοποιεί τις πράξεις ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, καθώς τις θεωρεί απειλή για τη «δημόσια τάξη» και την «εθνική ασφάλεια».

Απέναντί μας ο κοινός εχθρός: ο νεοφιλελευθερισμός και ο ιμπεριαλισμός, και στη χώρα μας, η κυβέρνηση της ΝΔ που καθημερινά «ξεδιπλώνει» το αυταρχικό της πρόσωπο: απαγορεύσεις, χουντικής έμπνευσης νόμους περιστολής των διαδηλώσεων, ΜΑΤ στα Πανεπιστήμια, βίαιη καταστολή και απρόκλητη και ωμή αστυνομική βία, σε πόλεις και γειτονιές. Μια κυβέρνηση που κατηγορεί τους πάντες για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, προκειμένου να αποκρύψει τις πολιτικές της ευθύνες, τη στιγμή που δεν έχει ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα μέτρα στους χώρους εργασίας, μια κυβέρνηση που εξαντλεί την αυστηρότητά της στους νέους/ες και στις οικογένειες που βγαίνουν για να ξεσκάσουν στους δρόμους και στις πλατείες, στους πρόσφυγες που έχει εγκλωβισμένους σε φυλακές μέσα σε κοντέινερ και σκηνές που πλημμυρίζουν. Σπαταλά δισεκατομμύρια ευρώ για αγορά πανάκριβων εξοπλιστικών συστημάτων, για περιπολικά, προσλήψεις αστυνομικών και για το «τάισμα» των φίλιων ΜΜΕ, ενώ δε δίνει δεκάρα τσακιστή για την παιδεία, την υγεία, τη ανθρώπινη στέγαση προσφύγων και ντόπιων άστεγων, για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Η ίδια κυβέρνηση, αυτή της φτώχειας και της βίας, βαφτίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες/τριες κίνδυνο και «ασύμμετρη απειλή», όταν μπαίνουν στη χώρα κατατρεγμένοι από τους πολέμους, τα δικτατορικά καθεστώτα και την ιμπεριαλιστική καταλήστευση στις χώρες τους. Επιχειρεί να στρέψει εμάς τους φτωχούς ενάντια σε εκείνους, τους φτωχότερους, προκειμένου να μην αγωνιστούμε ενάντια στις πολιτικές που υποβαθμίζουν τη ζωή μας από κοινού. Είναι η ρατσιστική της πολιτική με τις ευλογίες της ΕΕ που πνίγει οικογένειες στα νερά του Αιγαίου και στις όχθες του Έβρου. Που κατασκευάζει προσφυγικές φυλακές, αντί να εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Που προχωρά σε εξώσεις ευάλωτων ομάδων αναγνωρισμένων προσφύγων (ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις, μονογονεϊκές οικογένειες και θύματα βασανιστηρίων) από δομές και διαμερίσματα στις πόλεις που ήδη μένουν. Που αρνείται την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση στις οικογένειες προσφύγων και μεταναστών χωρίς χαρτιά (χαρτιά που το κράτος αρνείται να παρέχει), για τους ίδιους λόγους που πετάει στον κάλαθο των αχρήστων έλληνες φτωχούς ανασφάλιστους μαζί με τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να παρακολουθήσουν την περίφημη τηλεκπαίδευση, αφού δεν τους διατίθενται τα αναγκαία μέσα.

Το ΜΕΤΑ ενώνει τη φωνή του και τις δυνάμεις του με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες/τριες και απαιτεί:

Ανοιχτά σύνορα και ανοιχτές πόλεις για τους πρόσφυγες
Άσυλο, στέγη και ισότιμη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά
Να κλείσουν τα άθλια hot-spots και να σταματήσουν οι παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα σύνορα
Ενίσχυση της υγείας, της παιδείας και του κοινωνικού κράτους για όλους αντί για εξοπλισμούς, (πανεπιστημιακή) αστυνομία και φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους.
Απέναντι στους πολεμοκάπηλους ανταγωνισμούς για τις ΑΟΖ, τις περιβαλλοντοκτόνες εξoρύξεις και τον εθνικισμό, αντιπαρατάσσουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη, τη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών.

Όλες & όλοι στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο, Σάββατο 20 Μαρτίου, στις 2μμ., στο Σύνταγμα.

ΠΗΓΗ: ergasianet.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: