https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Καλλιτέχνες: Νέα 24ωρη απεργία την Παρασκευή η απάντηση στις… «υποσχέσεις» του Πρωθυπουργού

Καλλιτέχνες: Νέα 24ωρη απεργία την Παρασκευή η απάντηση στις… «υποσχέσεις» του Πρωθυπουργού

Ανυποχώρητοι, συνεχίζουν τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους καλλιτέχνες και σπουδαστές των καλλιτεχνικών σπουδών και απαιτούν να αποσυρθεί εδώ και τώρα το ΠΔ 85/22 και η κυβερνητική τροπολογία. Παράλληλα διατράνωσαν την απαίτησή τους για ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σχολών και ΣΣΕ παντού.

Την Παρασκευή προχωρούν σε 24ωρη απεργία, συνεχίζουν τις πολύμορφες δράσεις τους, ενώ τη Δευτέρα, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών διοργανώνουν μεγάλη συναυλία.

«Θολές» ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό
Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, κάτω από την πίεση των αγώνων, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι μέσα στη βδομάδα θα φέρει νομοθετική ρύθμιση, για τα ζητήματα που του έθεσαν τα καλλιτεχνικά Σωματεία.

Παραμένουμε στις επάλξεις, ο αγώνας συνεχίζεται και θα είναι μακρύς απάντησαν οι διαδηλωτές, επισημαίνοντας ότι θα δουν πρώτα τί θα περιλαμβάνουν αυτές οι ρυθμίσεις.

Οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, δεν προσφέρουν τίποτα καινούριο επί της ουσίας. Σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για την λειτουργία Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, ενώ «θα αξιολογηθεί» η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές. Ως το τέλος της βδομάδας, θα κατατεθεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση για το ζήτημα που αφορά τη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους. Επίσης, θα υπάρξει δυνατότητα εισόδου αποφοίτων δραματικών και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.

Πέρα από το γεγονός πως οι ανακοινώσεις περιέχουν πολλά θολά σημεία, ο πρωθυπουργός επιχείρησε προκλητικά να αξιοποιήσει αυτόν τον μεγάλο αγώνα για να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, την στιγμή που οι καλλιτέχνες διεκδικούν αναβαθμισμένες σπουδές, δημόσιες και δωρεάν. Έτσι, ζήτησε από τους εκπροσώπους των Σωματείων «να μάς στηρίξουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουμε», γιατί «είναι στις προθέσεις μας στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση να αλλάξουμε το άρθρο 16», δηλαδή το άρθρο που απαγορεύει την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων!

«Δεν θα γινόταν αυτή η συνάντηση, αν δεν υπήρχε εδώ και δύο μήνες ένα πολύ ισχυρό μαζικό κίνημα που πίεσε την κυβέρνηση να κάτσει στο τραπέζι και να συζητήσει τα αιτήματα μας» τόνισε ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. «Είμαστε εδώ. Παραμένουμε στις επάλξεις και ακόμα αν κάποια λυθούν πρέπει να ξέρουμε ότι ο αγώνας είναι μακρύς και πρέπει να έχει συνέχεια. Πατάμε πιο ψηλά και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Τη Δευτέρα οργανώνουμε μια πολύ μεγάλη συναυλία θα είναι παρών όλο το ελληνικό τραγούδι, όλος ο χώρος της μουσικής. Φανερώνουμε έμπρακτα και την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό και συριακό λαό και βέβαια και τα δικά μας αιτήματα».

Χαρακτηριστικό της συγκινητικής αναγνώρισης που υπάρχει από όλο το λαό για τον δίκαιο αγώνα των καλλιτεχνών είναι ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που περαστικοί στο δρόμο χειροκροτούσαν στο πέρασμα της πορείας αποδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι ο Πολιτισμός είναι ανάγκη του λαού και όχι πολυτέλεια για λίγους και εκλεκτούς.

Νωρίτερα έγινε συγκέντρωση στα Προπύλαια, μετά από κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Σωματείων και Σχολών.

Σήμερα Τετάρτη στις 17.00, θα συμμετάσχουν μαζί με τους αρχαιολόγους και τους εργαζόμενους του υπουργείου Πολιτισμού στην κινητοποίηση έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου μέσα, παρουσία του πρωθυπουργού, θα πραγματοποιείται η παρουσίαση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού για την επέκταση του Μουσείου.

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: