https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
ΕΑΡΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ Καμία αύξηση του κατώτατου μισθού λόγω προϋπηρεσίας μέχρι το 2029!

ΕΑΡΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ Καμία αύξηση του κατώτατου μισθού λόγω προϋπηρεσίας μέχρι το 2029!

Πηγή: Associated Press
Το αντιλαϊκό πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης που θα υλοποιήσει η ΝΔ, το οποίο διαιωνίζει τους «παγωμένους» μισθούς, αποκάλυψε ανάγλυφα η Εαρινή Έκθεση της Κομισιόν, αποτελώντας ταυτόχρονα το κοινό πρόγραμμα για όλα τα κόμματα του κεφαλαίου.

Μπορεί η ΝΔ να υπόσχεται ότι η επόμενη θητεία της θα είναι μια τετραετία «αύξησης μισθών», αλλά οι δεσμεύσεις της που αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και περιλαμβάνονται στην Εαρινή Έκθεση της ΕΕ δείχνουν το ακριβώς αντίθετο: Ότι οι μισθοί θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στις συμπληγάδες της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και άρα καθηλωμένοι.

Συγκεκριμένα, η Εαρινή Έκθεση προβλέπει τη συνέχιση του παγώματος των τριετιών. Πρόκειται για τα επιδόματα που παίρνουν οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας και τα οποία έχουν παγώσει από το 2012 στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Ο μνημονιακός νόμος που έχει εφαρμοστεί από τότε από όλες τις κυβερνήσεις παραμένει ενεργός και υποτίθεται ότι θα πάψει να εφαρμόζεται, όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%, μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, οι τριετίες θα παραμείνουν παγωμένες τουλάχιστον μέχρι το 2025, καθώς μέχρι τότε δεν θα υπάρχει αποκλιμάκωση της ανεργίας. Επομένως, οι όποιες πιθανές «αυξήσεις», αν και όποτε προκύψουν, θα προέλθουν μόνο κατ’ εφαρμογή του μνημονιακού νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου, σύμφωνα με τον οποίο το ύψος, η αύξηση ή η μείωση του κατώτατου μισθού καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση με βάση τις «αντοχές» των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Ακόμη χειρότερη είναι η πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας, που κατατέθηκε στην Κομισιόν, αφού το ξεπάγωμα των τριετιών στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα παραπέμπεται για το 2027! Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σε 11,8% φέτος, σε 10,9% το 2024, 10% το 2025 και 9,8% το 2026. Κατά συνέπεια, μόνο το 2027 μπορούν να ελπίζουν οι μισθωτοί στο ξεπάγωμα των τριετιών.

Για να γίνει κατανοητή η κλεψιά που γίνεται στους εργαζόμενους, αν ξεπάγωναν σήμερα οι τριετίες, όπως είναι το αίτημα εκατοντάδων εργατικών συνδικάτων και το οποίο έχει απορριφθεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ένας εργαζόμενος με τρεις τριετίες και με βάση τον σημερινό κατώτατο μισθό, αυτομάτως θα έβλεπε τον μισθό του να φτάνει στα 936 ευρώ.

Με βάση δε πληροφορίες, ακόμα και αν οι τριετίες ξεπαγώσουν το 2027, το μέτρο δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, αλλά θα αρχίσει να μετράει από τότε. Αυτό σημαίνει ότι καμία αύξηση λόγω προϋπηρεσίας δεν θα ισχύσει στον κατώτατο μισθό πριν από το 2029!

Το αντιλαϊκό πρόγραμμα της επόμενης μέρας
Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνουν σήμα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής σε κάθε πτυχή της ζωής του λαού, από την καθήλωση των μισθών ως τα «πράσινα» χαράτσια και από τους πλειστηριασμούς ως την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, συνιστώντας το κοινό πρόγραμμα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα, το οποίο θα αντιπαλέψει το ΚΚΕ.

Με βάση αυτές τις συστάσεις, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη «διασφάλιση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής ιδίως περιορίζοντας τις πρωτογενείς δαπάνες το 2024 σε όχι περισσότερο από 2,6%», δηλαδή επιβάλλοντας νέο τσεκούρι στις δαπάνες που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες για να διασφαλιστούν τα ματωμένα πλεονάσματα.

Επίσης, θα πρέπει να επιταχύνει τις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις», πάνω στα χνάρια όσων νομοθέτησε τα προηγούμενα χρόνια «ως μέρος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις πλάτες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τα πάνω από 350 προαπαιτούμενα του νέου υπερμνημονίου που περιμένουν στη σειρά.

Περίοπτη θέση στην έκθεση της Κομισιόν έχουν ακόμη η επιτάχυνση των πλειστηριασμών, οι «μεταρρυθμίσεις» στην Υγεία και η ταχύτερη υλοποίηση της στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης».

ΠΗΓΗ: www.902.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: