https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Κλωτσιά στον ρατσισμό και πάσα στην αλληλεγγύη

Κλωτσιά στον ρατσισμό και πάσα στην αλληλεγγύη

Κλωτσιά στον ρατσισμό και πάσα στην αλληλεγγύη δίνει η ποδοσφαιρική ομάδα προσφύγων της ΑΡΣΙΣ, που αριθμεί περισσότερα από 100 μέλη από διάφορες χώρες.

“‘Ονειρό τους είναι να παίξουν και επαγγελματικά, αλλά υπάρχουν νομικά κωλύματα, τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προπονητής της ομάδας, Δημήτρης Τζουβάρας, από γήπεδο της Θεσσαλονίκης όπου έδωσαν χθες το βράδυ αγώνα με την ομάδα του Σωματείου εργαζομένων του ΙΚΑ, συμμετέχοντας στο πρωτάθλημα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Η «ARSIS Football Club» δημιουργήθηκε πριν από έναν χρόνο στη Θεσσαλονίκη και πλέον αριθμεί περισσότερα από 100 μέλη, πρόσφυγες και μετανάστες από Συρία, Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράν, Ιράκ, Νέα Γουινέα, Μαρόκο, Αλγερία, Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι και Σομαλία, ηλικίας 15 – 27 ετών. Διαμένουν σε ξενώνες ασυνόδευτων εφήβων αγοριών, σε προσφυγικούς καταυλισμούς και σε κοινωνικά διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη.

“Τα παιδιά έχουν έρθει απ΄όλο τον κόσμο και είμαστε εδώ όχι μόνο για να τα φιλοξενήσουμε αλλά για να τα υποστηρίξουμε και να τα μάθουμε ποδόσφαιρο προκειμένου να συνεχίσουν να κάνουν κάτι που έχουν μάθει να αγαπάνε και να εκφράζονται μέσα απ΄αυτό” αναφέρει ο κ.Τζουβάρας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον προπονητή που έχει πολυετή επαγγελματική εμπειρία, η βασική διαφορά που εντόπισε στους πρόσφυγες σε σχέση με τους ημεδαπούς, “είναι η πειθαρχία και ο σεβασμός που είναι σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο”.

«Πολλές φορές οι γονείς “ακυρώνουν” τους προπονητές των παιδιών τους. Όμως τα προσφυγόπουλα επιδεικνύουν ώριμη συμπεριφορά- ίσως επειδή αναγκάστηκαν, λόγω των συνθηκών, να μεγαλώσουν γρήγορα- και σεβασμό που πηγάζει από την κουλτούρα τους» επισημαίνει.

«Όταν παίζουν ποδόσφαιρο νιώθουν ότι είναι πολύ σημαντικοί, ότι είναι ελεύθεροι» αναφέρει και προσθέτει ότι τα παιδιά αγαπούν τόσο πολύ αυτό που κάνουν που «δύο φορές την εβδομάδα που έχουμε προπόνηση, έρχονται μόνα τους αλλάζοντας μάλιστα κάποιες φορές και 2-3 λεωφορεία».

Φέτος, είναι η δεύτερη φορά που η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΡΣΙΣ συμμετέχει στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που διοργανώνει ο τομέας Αθλητισμού του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ). Η ομάδα προπονείται στο γήπεδο των Χορτατζήδων, που παραχωρεί ο αθλητικός σύλλογος Ηρακλή Θεσσαλονίκης, ενώ το ίδρυμα Χάινριχ Μπελ έχει χρηματοδοτήσει το ρουχισμό, καθώς και τον αθλητικό εξοπλισμό των ποδοσφαιριστών.

Όπως όλα τα παιδιά που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, έτσι και τα προσφυγόπουλα ονειρεύονται να παίξουν επαγγελματικά σε μεγάλες ομάδες και να ακολουθήσουν το όνειρό τους. Σαν τον 18χρονο Μοστσάμπα ο οποίος θέλει να παίξει στη Λίβερπουλ ή τον 20χρονο Σατζάτ από το Ιράν, που έχει ήδη παίξει σε κάποιες ελληνικές ερασιτεχνικές ομάδες, αλλά περιμένει την έκδοση δελτίου ταυτότητας ποδοσφαιριστή.

«Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες προκειμένου να παίξουν ποδόσφαιρο, εξαιτίας σειράς γραφειοκρατικών εμποδίων, όπως η έκδοση δελτίου αφού τα παιδιά δεν έχουν τα απαιτούμενα έγγραφα από τις χώρες τους απ΄ όπου έφυγαν κυνηγημένα.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να δούμε αυτά τα προβλήματα και να προτείνουμε κάποιες λύσεις όπως έχουν κάνει στο εξωτερικό, στη Γαλλία , την Ισπανία. Εμείς είμαστε λίγο πίσω και δεν βοηθάνε οι νόμοι αλλά οι άνθρωποι μας έχουν βοηθήσει πολύ» τονίζει ο κ.Τζουβάρας.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας σχεδιάζει από του χρόνου, σύμφωνα με τον προπονητή, να υποδεχτεί την ομάδα και στο επίσημο πρωτάθλημά της, ξεπερνώντας τους νομικούς σκοπέλους με αγώνες χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον.

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση άρθρου: