https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Κολομβία: Δολοφονήθηκε ο ακτιβιστής και προστάτης των παπαγάλων

Κολομβία: Δολοφονήθηκε ο ακτιβιστής και προστάτης των παπαγάλων

Του Διονύση Παπαδόπουλου
Η προστασία του περιβάλλοντος στην Κολομβία έχασε έναν άλλο αγωνιστή τον Gonzalo Cardona. Ηταν ο πρώτος περιβαλλοντικός ακτιβιστής που δολοφονήθηκε το 2021. Την χρονιά που πέρασε πάνω από 100 έχασαν την ζωή τους.

Ο Cardona έγινε ευρέως σεβαστος ως ο φύλακας του απειλούμενου παπαγάλου με τα κίτρινα αυτιά (Ognorhynchus icterotis) ,ένα ενδημικό είδος που προέρχεται από τα υγρά δάση των κεντρικών Άνδεων.

Ο βιολόγος που εργάστηκε για το ιδρυμα ProAves ως συντονιστής του αποθεματικού Loros Andino εξαφανίστηκε στις 8 Ιανουαρίου κοντά στο χωριό La Unión,στο τμήμα Valle del Cauca,και ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε την περασμένη Τρίτη,δολοφονήθηκε εξ επαφής με.δύο σφαίρες στο στήθος,η σωρός του ηταν καλυμμένη με κλαδιά και λάσπη.

Μεταξύ των πολλών οργανώσεων που έχουν καταδικάσει τη δολοφονία του είναι το Ινστιτούτο Humboldt.

«Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι η δεύτερη χώρα με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη συνεχίζει να χάνει τους μεγαλύτερους υπερασπιστές της από τη βία.
Ανθρωποι όπως ο Gonzalo Cardona Molina δεν έχουν κάνει τίποτα άλλο παρά να υπερασπίζονται,να φροντίζουν και να συντηρούν τους μεγάλους θησαυρούς της χλωρίδας και πανίδας », δηλώνει ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Hernando García. «Η απώλεια οποιουδήποτε φύλακα της βιοποικιλότητας είναι μια φρικαλεότητα που δεν πρέπει να συνεχιστεί.»

Μετά από μια 23ετή καριέρα αφιερωμένη στην υπεράσπιση του ειδους που φωλιάζει στο εθνικό δέντρο της χώρας Quindío (Ceroxylon quindiuense),τον Δεκέμβριο,ο Cardona διεξήγαγε μια εθνική απογραφή του παπαγάλου με κίτρινα αυτιά και του παπαγάλου με το μπλε στέμμα,προσδιορίζοντας τα σε 2.895 μέλη του είδους.
«Ο Γκονζάλο έδινε πάντα σε εμάς την άνευ όρων αγάπη του για τη φύση και μας δίδαξε ότι πρέπει να αγαπάμε το περιβάλλον»,δήλωσε η ProAves για την απώλειά του.

Μια ερευνητική μελέτη του 2020 με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Newcastle και το BirdLife International υπογράμμισε πώς ο παπαγάλος με κίτρινα αυτιά έχει ανακτήσει τον πληθυσμό του σε δύο δεκαετίες,από λιγότερους από 100 έως 2.600,χαρη στις προσπάθειες του Gonzalo παρά τις συνεχιζόμενες απειλές για τον ορεινό βιότοπό του, συμπεριλαμβανομένης της αποψίλωσης του δένδρου του και του κυνηγιού του για εμπορία.Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αυτός και η ομάδα του αντιμετώπιζαν τακτικά απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις από συχνές μάχες μεταξύ του στρατού και των ανταρτών.

Παρ ‘όλα αυτά,παρέμεινε αδιάφορος και συνέχισε την αποστολή του με ζήλο.

«Μερικές φορές είχε εκφοβιστεί από πολλά κόμματα που δεν μπορούσαν να καταλάβουν την αγάπη του για τους παπαγάλους και την αδιαφορία του στην πολιτική.Οι αιώνιοι εχθροί της ειρήνης υπέθεσαν ότι είχε άλλα κίνητρα,όταν απλώς ηθελε να κάνει κάτι διαφορετικό, ” δηλωσαν οι φίλοι και συναγωνιστές του.

Ο Alexander Cortés,διευθυντής συντήρησης της ProAves ,είπε στο πρακτορείο EFE ότι «χάνουμε μια διαδρομή,έναν τρόπο ζωής και διαφορετικής σκέψης.Η δύναμη που είχαμε με τον Γκονζάλο είναι ότι ήταν ένας χωρικός από τα βουνά του Τολίμα που κατάλαβε πολύ καλά τις διαδικασίες και τη σημασία της διατήρησης των φυσικών του πόρων».

«Ο Γκονζάλο ήταν ένα σύμβολο χωρίς ποτε να δεχοταν τον χαρακτηρισμό αυτο,ο ιδιος ηταν ταπεινός διακριτικός και χαμηλών τόνων.

Η κοινότητα είναι πολύ πληγωμένη και όλοι περιμένουν να τον αποχαιρετήσουνΤο σημαντικό είναι ότι έχουμε την εμπιστοσύνη ότι αυτοί οι παπαγάλοι,αυτά τα οικοσυστήματα και αυτά τα δάση θα συνεχίσουν να στέκονται επειδή οι άνθρωποι πίστευαν στο κάλεσμα του Γκονζάλο »..

Ο Gonzalo Cardona Molina δολοφονήθηκε από μια άγνωστη εγκληματική συμμορία.

Ηταν 55 ετών.Με το Ψευδώνυμο ” Gonza ” από τους συναδέλφους του,τους φίλους και τους θαυμαστές του,ειχε αφιερώσει τη ζωή του στη διατήρηση των loros orejiamarillos.

Το συγκεκριμένο ειδος ειχε εξαφανιστεί μέχρι να βρεθεί στην Κολομβία το 1999 από τον ίδιο τον “Gonza”.

Ο Gonza οταν δέχτηκε την επίθεση οδηγουσε την μοτοσικλέτα του σε ένα μονοπάτι που ακολουθουσε συχνά.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα στο Roncesvalles,στο Tolima της Κολομβίας.

Αυτοδίδακτος,ήξερε κάθε πουλί και σε πιο είδος ανήκει.Ανησυχουσε οταν έβλεπε τα orejiamarillos όλο και λιγότερα, και ετσι αποφάσισε το 1998 να τα μετρήσει για να τεκμηριώσει την μείωση που απειλούσε την επιβίωσή τους.

” Υπάρχουν 81 “,είχε σημειώσει τότε στο βιβλιάριό του, και εισοσι δύο χρονια μετα και λιγες μερες πριν δολοφονηθεί εγραψε την τελευταία του καταμέτρηση,2.895…

Ο Gonza είχε κατορθώσει να προστατεύσει και να σώσει δύο σπάνια ειδη παπαγάλων με αντίτιμο την ζωή του.

Πηγή: Peru21, Reporterre

ΠΗΓΗ: enallaktikos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: