https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ» ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΑΕΡOΣΚΑΦΩΝ F-35

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ» ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΑΕΡOΣΚΑΦΩΝ F-35

Πολύ σύντομα, το αστικό πολιτικό προσωπικό και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, που προωθούν δημόσια την προμήθεια των πανάκριβων -κι εξίσου άχρηστων- πολεμικών αεροσκαφών F-35, θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για το ρόλο τους.
Σε συνέχεια των μέτρων κοινωνικού κανιβαλισμού και κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού, ελληνικό και τουρκικό αστικό πολιτικό σύστημα πυροδοτούν, από κοινού, την ένταση στο Αιγαίο και απαιτούν εθνική ενότητα από τους πολίτες τους.
Με αυτή τη δικαιολογία, ο Καμμένος και το αστικό σύστημα εξουσίας ζητούν αγορά είκοσι F-35, αξίας 7 δισ., ως απάντηση στην Τουρκία. Η νέα «αγορά του αιώνα» εμφανίζεται ως φάρσα ύστερα, 30 χρόνια μετά τα σκάνδαλα της πρώτης.
Η ουσία του εθνικισμού και της πολεμοκαπηλείας, μετρημένη σε επικερδή συμβόλαια για τους εμπόρους όπλων, φαίνεται στις αποκαλύψεις που κάνουν λόγο για σκανδαλώδεις υπερβάσεις κόστους ενός περίπου άχρηστου αεροσκάφους, με προβλήματα λειτουργίας. Σχεδόν σύσσωμο, το αμερικανικό πεντάγωνο προτείνει πάγωμα της προμήθειας. Πολλές χώρες επανεξετάζουν τις παραγγελίες. Ακόμα και ο ίδιος ο Τραμπ, στο τουίτερ, κατήγγειλε το κόστος, που φτάνει τα 337 εκ. δολάρια ανά αεροσκάφος. Το πρόγραμμα, μάλιστα, κινδυνεύει να γίνει μαύρη τρύπα για το τουρκικό κράτος, που δυσκολεύεται να διατηρήσει το αρχικό ύψος των δεσμεύσεών του.
Όμως, αυτά δεν αφορούν το ελληνικό αστικό κατεστημένο. Ακόμα και σε συνθήκες βαριάς κρίσης, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια ως προς την πολεμική προετοιμασία αλλά και σε ποσοστό πολεμικών δαπανών επί του ΑΕΠ, ξεπερνώντας το όριο του 2% που θέτει το ΝΑΤΟ για τα μέλη του. Τώρα, στόχος είναι να υπερβούν οι εξοπλισμοί το 20% των πολεμικών δαπανών.
Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ψάχνουν λύση με μια αντιλαϊκή επίθεση που δεν είχαν τολμήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ιδιωτικοποιούν 34 δισ. ευρώ από τη δημόσια περιουσία που ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις. Περικόπτουν το κόστος λειτουργίας, μετατρέποντάς το σε έμμεση φορολογία των φαντάρων. Νομοθέτησαν την ακραία εργασιακή εκμετάλλευση των στρατευμένων.
Αυτή η σκανδαλώδης αγορά αναμένεται να μπλοκαριστεί από την Ε.Ε., που επιδιώκει τη συμμετοχή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας όπλων. Αυτό, όμως που μένει, είναι τα 2 δισ. για αναβάθμιση των F-16 και των Mirage της αεροπορίας, τα 500 εκ. ευρώ, για την αναβάθμιση των αεροσκαφών P-3 Orion, με κύρια αποστολή τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και των προσφύγων, η ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού. Αυτό είναι, εξάλλου, το βασικό επίδικο που θέτει το Ισραήλ, στα πλαίσια της στρατηγικής συμμαχίας των δύο χωρών.
Το πραγματικό κόστος της πολεμικής προετοιμασίας, για άλλη μια φορά, καλούνται να το πληρώσουν οι λαοί, πρώτα πληρώνοντας πανάκριβους εξοπλισμούς και έπειτα δίνοντας τη ζωή τους ως αναλώσιμο υλικό του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού.

Μόνος δρόμος είναι το μπλοκάρισμα των πολεμικών εξοπλισμών και η ανατροπή των κυβερνήσεων του πολέμου σε Ελλάδα και Τουρκία.
Νίκος Χαραλαμπόπουλος
μέλος της ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
αναρτήθηκε στο ΠΡΙΝ την Κυριακή 18/12/2016

Κοινοποίηση άρθρου: