https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Κουτσούμπας: «Αντί Ελλάδα 2.0 καλύτερα να το πείτε Μνημόνιο 5.0»

Κουτσούμπας: «Αντί Ελλάδα 2.0 καλύτερα να το πείτε Μνημόνιο 5.0»

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας άσκησε κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έδωσε έμφαση στην ανεπαρκή στήριξη του ΕΣΥ και την επιλογή της κυβέρνησης να μην επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, προειδοποίησε για το δια ταύτα του Ταμείου Ανάκαμψης, προειδοποιώντας για νέα μέτρα μνημονιακού τύπου.

«Πριν από ένα χρόνο, στις 7 Απρίλη 2020, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, οι νοσοκομειακοί γιατροί με τις κινητοποιήσεις τους έξω από τις πύλες των νοσοκομείων έσπαγαν τη σιωπή που θέλατε να επιβάλλετε και διεκδικούσαν μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, ζητώντας τα αυτονόητα: μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, λοιπών υγειονομικών, πλήρη επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα και ένταξη σε ένα κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Ένα χρόνο μετά, τα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα στην Αττική, έχουν μεταβληθεί σε νοσοκομεία Covid, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, δεκάδες διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη ζωή τους» πρόσθεσε, λέγοντας ότι η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά αραδιάζει νούμερα για να δείξει ότι τα έχει πάει καλύτερα από άλλες χώρες της ΕΕ και άλλες χώρες του κόσμου. «Δεν μας αφορά αυτή η μακάβρια στατιστική, αυτές οι ανούσιες συγκρίσεις. Σε όλες τις χώρες της ΕΕ τα μοντέλα σας κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, παντού αναδείχθηκε η θλιβερή κατάσταση των δημοσίων συστημάτων Υγείας, παντού ως προτεραιότητα των κυβερνήσεων τέθηκε η προστασία της κερδοφορίας μεγάλων επιχειρήσεων, παντού οι εργαζόμενοι αφέθηκαν απροστάτευτοι στο έλεος της αρρώστιας και της κρίσης και ο κατάλογος δεν έχει τέλος» υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι η εξάπλωση του κορονοϊού δεν σταμάτησε επειδή η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο στους βασικούς χώρους διασποράς τους, στους μεγάλους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Με δεδομένες τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της πανδημίας είναι η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, η επίταξη του ιδιωτικού τομέα και η λήψη μέτρων σε όλους τους χώρους υπερμετάδοσης» υπογράμμισε.

Έθεσε το ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και επισήμανε ότι επειδή τελευταία τα περιθώρια στένεψαν η κυβέρνηση άρχισε να μιλά για «ένα δήθεν Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο όπως λέτε “περιλαμβάνει τα δημόσια Νοσοκομεία, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα στρατιωτικά”». «Τα τσουβαλιάζετε όλα μαζί, κάτω από την ομπρέλα του “εθνικού”, για να βγάλετε λάδι τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος ακόμα και τώρα που πεθαίνει κόσμος εκτός ΜΕΘ, κάνει “χρυσές δουλειές”» τόνισε.

Πριμοδοτείτε μια χούφτας επιχειρηματικών ομίλων
Στο μέτωπο της οικονομίας τόνισε ότι οι ανάγκες της οικονομίας είναι που επιβάλλουν στην κυβέρνηση το σταδιακό άνοιγμα «και όχι γιατί την έπιασε ο πόνος για το αν ο κόσμος έχει κουραστεί», προσθέτοντας «ο κόσμος έχει κουραστεί, όχι όμως τόσο από τα μέτρα όσο από τις παλινωδίες, τις αντιφάσεις, την υποκρισία της πολιτικής σας».

«Πυξίδα για όλες τις επιλογές της κυβέρνησης όπως και όλων των κυβερνήσεων πριν από αυτήν ήταν, είναι και θα είναι η υπηρέτηση της οικονομίας των λίγων, των επιχειρηματικών κολοσσών. Για αυτό ενοχοποιείτε τους αρρώστους, κυνηγάτε τους δήθεν “ασυνείδητους»” πολίτες, αποθεώσατε την ατομική ευθύνη, όπως κάνετε και τώρα με τα self test», είπε και πρόσθεσε: «Η αντιμετώπιση, όμως, της πανδημίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς κρατική επιδημιολογική καταγραφή και επίβλεψη».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία για να περάσει αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα και για να ενισχύσει το οπλοστάσιο της καταστολής και του αυταρχισμού. «Τι περιμένατε; Ότι εσείς θα ψηφίζετε αντεργατικούς νόμους και οι εργαζόμενοι θα σιωπούν; Δεν θα αντιδρούν, δεν θα κινητοποιούνται; Κι αυτή η καραμέλα με τις συγκεντρώσεις που δήθεν ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων, έλιωσε πια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε τα οικονομικά μέτρα στήριξης περιορισμένης αποτελεσματικότητας γιατί είναι οριζόντιου χαρακτήρα «σχεδιασμένα κυρίως να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μεγαλύτερων ή πιο δυναμικών επιχειρήσεων» και γιατί «είναι μιας χρήσης» αφού «μαζί με το τέλος των περιορισμών την επόμενη μέρα αρχίζει ο Γολγοθάς».

Σημείωσε ότι την ίδια ώρα η κυβέρνηση πριμοδοτεί με δισεκατομμύρια ευρώ τα σχέδια μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων, ενώ ετοιμάζεται να ράψει «καινούργιο κοστούμι στο λαό που ακούει στο όνομα “Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης”». «Το Ταμείο Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτήσει το σχέδιο “Ελλάδα 2.0” δεν είναι ούτε λεφτόδεντρο, ούτε παγκάρι φιλόπτωχο. Και δεν δικαιούται κανείς να το παρουσιάζει έτσι. Ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε κανένας από τους υπερασπιστές του. Πρόκειται για Ταμείο Ανάκαμψης που θα είναι η νέα αλυσίδα για τους λαούς της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια» τόνισε.

Επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως «στους όρους για την κάθε φορά εκταμίευση των ποσών είναι να ξαναπληρώνει ο ελληνικός λαός με την υλοποίηση νέων μέτρων από αυτά που έχουν ήδη συναποφασίσει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις» σχολίασε «αντί Ελλάδα 2.0 καλύτερα να το πείτε Μνημόνιο 5.0».

Είπε ακόμα ότι «φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη, σημαίνει νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και νέα φορολογικά βάρη σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους», καθώς και ότι «η ανάπτυξη και η κερδοφορία του κεφαλαίου απαιτούν, φθηνή εργατική δύναμη» ενώ οι -τουλάχιστον επισφαλείς- προβλέψεις για 200.000 θέσεις εργασίας «δεν θα καλύψουν παρά πολύ μικρό κομμάτι της ανεργίας».

Είπε ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρει συναίνεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και στα άλλα κόμματα που χαιρέτησαν το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά «στο εργατικό λαϊκό κίνημα θα βρει “κλειστές πόρτες”», και τόνισε πως «ο λαός όντως έχει ανάγκη από ρήξη με την στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου, “ρήξη”, πρώτα και κύρια, με τη στρατηγική της ΕΕ, της άρχουσας τάξης και των κομμάτων που τους υπηρετούν».

Στη δευτερολογία του ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ αρνείται τον «ρεαλισμό» της πολιτικής της κυβέρνησης «που ταΐζει με πολλά κέρδη λίγους μονοπωλιακούς ομίλους, το μεγάλο κεφάλαιο, τους λίγους και αφήνει στη φτώχεια και στην ανέχεια τον ελληνικό λαό».

Είπε ότι ο ένας χρόνος πανδημίας ήλθε να σκορπίσει στους τέσσερις ανέμους τα περί «αρμονικής συνύπαρξης» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας, «που είναι η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλων μικρότερων κομμάτων».

Πρόσθεσε ότι τον χρόνο αυτό αναδείχθηκε ο επιζήμιος και παρασιτικός χαρακτήρας του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα Υγείας «που τελικά στηρίζεται, θησαυρίζει πάνω στις ελλείψεις του δημοσίου».

Υπογράμμισε επίσης, ότι αναδείχθηκε η ανάγκη ύπαρξης αποκλειστικά δημοσίου δωρεάν συστήματος Υγείας και κρατικής κοινωνικής πολιτικής Φαρμάκου που θα υπηρετεί μόνο τις λαϊκές ανάγκες, κόντρα στον παρασιτισμό της πατέντας και του φαρμάκου-εμπόρευμα.

«Η πανδημία ήλθε να ξετινάξει για μια ακόμη φορά τον μύθο της περίφημης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» είπε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έλεγε πως «θα έχουμε εμβόλια επειδή είμαστε στην ΕΕ και τελικά δεν έχουμε επαρκή εμβόλια επειδή είμαστε στην ΕΕ».

ΠΗΓΗ: efsyn.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: