Κώστας Πελετίδης: «Θα ανοίξουν δουλειές, για περισσότερους εργαζόμενους»

«Ο πατραϊκός λαός αναγνώρισε σε αυτήν την δημοτική αρχή έναν σύμμαχο στους καθημερινούς του αγώνες. Αναγνώρισε πως σε κάθε περίπτωση βάλαμε μπροστά τις ανάγκες του. Πως πήραμε μέτρα προστασίας όσων στενάζουν κάτω από το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής. Πως έγιναν δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα».

Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων ο επανεκλεγείς δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

Επίσης, ο Κώστας Πελετίδης κάνει εκτενή αναφορά στα έργα που έχουν γίνει, αλλά και σε αυτά που είναι σε εξέλιξη και προς υλοποίηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα ανοίξουν δουλειές, για περισσότερους εργαζόμενους».

Σχετικά με την αξιοποίηση του παραχωρηθέντος θαλασσίου μετώπου, ο δήμαρχος σημειώνει ότι «η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είναι έτοιμη για ψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο», προσθέτοντας ότι «στόχος είναι να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες για ελεύθερους, ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους».

Όσον αφορά στο τι απαντά στους αντιπάλους του, που λένε ότι παίρνει εντολές από το ΚΚΕ, ο Κώστας Πελετίδης υπογραμμίζει ότι «αυτοί που μας κατηγορούν ότι είμαι δήμαρχος του ΚΚΕ και όχι των πατρινών είναι κουτοπόνηροι, διότι θέλουν να ξεμπερδεύουν από μια δημοτική αρχή που χαλάει τη σούπα συγκεκριμένων συμφερόντων στην περιοχή».

Στο ζήτημα της διέλευσης του σύγχρονου τρένου μέσα από την πόλη, ο Κώστας Πελετίδης λέει ότι «η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής αποτελεί μια πολύ καλή εξέλιξη για τον πατραϊκό λαό και απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι η συμπόρευση της δημοτικής αρχής με τον πατραϊκό λαό για τα δίκια του, έχει αποτέλεσμα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Κώστα Πελετίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Ηλία Κάνιστρα

Ερ: Τόσο στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, όσο και στον δεύτερο γύρο πετύχατε υψηλά ποσοστά. Πως ερμηνεύετε αυτό το αποτέλεσμα;

Απ: Το αποδίδουμε στην κοινή προσπάθεια του πατραϊκού λαού, των εργαζομένων του δήμου, της δημοτικής αρχής για να πάει μπροστά η πόλη μας. Ο πατραϊκός λαός αναγνώρισε σε αυτήν την δημοτική αρχή έναν σύμμαχο στους καθημερινούς του αγώνες. Αναγνώρισε πως σε κάθε περίπτωση βάλαμε μπροστά τις ανάγκες του. Πως πήραμε μέτρα προστασίας όσων στενάζουν κάτω από το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής. Πως έγιναν δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα. Δημιουργήσαμε τις ημερήσιες παιδικές κατασκηνώσεις στην Πλαζ, νέους παιδικούς σταθμούς, όπως στο παλιό κτίριο της Εμπορικής σχολής. Ανακατασκευάσαμε σχεδόν το 40% των σχολείων της πόλης μας, που είχαν να συντηρηθούν για δεκαετίες. Έχουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες στο Αρσάκειο, στα παλαιά σφαγεία και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες στις παλιές σταφιδικές αποθήκες που θα μετατραπούν σε πολιτιστικό αθλητικό κέντρο για τις νότιες συνοικίες. Γνωρίζεται ότι στην πόλη μας γίνεται έργο πρωτόγνωρο, που δεν είναι μακέτες. Ότι διεκδικούσαμε επί 20 χρόνια γίνεται τώρα πράξη. Δημιουργήθηκε το νότιο πάρκο εκεί που ήταν σκουπιδότοπος. Έγιναν ή ξεκινούν οι αναπλάσεις σε Άνω και Κάτω πόλη, στη Γούβα, στις γειτονιές των Ζαρουχλεΐκων, τα Καντριάνικα, στα Άνω Συχαινά, στο έλος της Αγυιάς, στο πρώην Λούνα Παρκ στον Άγιο Αλέξη, δημιουργείται ποδηλατόδρομος στην παραλιακή ζώνη. Ξεκινούν οι παρεμβάσεις στην παραλιακή ζώνη , υπογειοποιείται το τρένο, σε λίγο θα ξεκινήσουν τα έργα στο πρώην εργοστάσιο Λαδόπουλου, όπου θα γίνει διοικητήριο, μουσικό σχολείο, παιδικός σταθμός, βιομηχανικό μουσείο κλπ. Ανακατασκευάζεται το Εργοστάσιο Τέχνης, η δημοτική βιβλιοθήκη, το παλαιό νοσοκομείο στην Άνω Πόλη.

Η Πάτρα, με τα έργα που είναι σε εξέλιξη και προς υλοποίηση, θα είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο. Είναι σαφές ότι θα ανοίξουνε δουλειές, για περισσότερους εργαζόμενους. Η λειτουργία των ημερήσιων κατασκηνώσεων, η δημιουργία νέων δομών του Κοινωνικού Οργανισμού, η επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών δημιούργησε περισσότερες θέσεις απασχόλησης. Απαιτούμε την πρόσληψη 1.000 εργαζομένων στο δήμο για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις σημερινές μας ανάγκες και αυτές που θα δημιουργηθούν από τη λειτουργία των παραπάνω έργων. Δεν πρέπει όμως να μείνουμε σε αυτό. Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να υπάρχει δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα.

Με λίγα λόγια ο πατραϊκός λαός επέλεξε να υπερασπιστεί την αλήθεια, την εντιμότητα, την νοικοκυροσύνη, την αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά. Το έργο που έχει γίνει μέσα σε εχθρικό περιβάλλον.

Ερ: Οι αντίπαλοί σας έχουν πει πολλές φορές ότι παίρνετε εντολές από το ΚΚΕ.

Απ: Σε όλη μας τη θητεία σταθήκαμε στο πλευρό της μεγάλης πλειοψηφίας του πατραϊκού λαού, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των επαγγελματιών που αγωνίζονται για την επιβίωση και καταστρέφονται από την κυριαρχία των πολυκαταστημάτων, των ομίλων, των πολυεθνικών , των μικρομεσαίων αγροτών που ξεκληρίζονται. Αυτό το γνωρίζουν οι συμπολίτες μας, το έχουν βιώσει. Εμείς δεν ξεχωρίζουμε το λαό με βάση την πολιτική του τοποθέτηση, αλλά αν ανήκει σε αυτούς που κτίζουν την πόλη μας ή σ’ αυτούς που ζουν από τον ιδρώτα άλλων. Αυτοί που κυριαρχούν στην οικονομία και τα πολιτικά στηρίγματά τους, θέλουν το λαό να είναι διαιρεμένος, να μην έχει ενότητα, να μην βλέπει τη δύναμή του απέναντι σε αυτούς που κερδίζουν. Αυτοί που μας κατηγορούν ότι είμαι δήμαρχος του ΚΚΕ και όχι των πατρινών είναι κουτοπόνηροι. Θέλουν να ξεμπερδεύουν από μια δημοτική αρχή που χαλάει τη σούπα συγκεκριμένων συμφερόντων στην περιοχή. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι συμπολίτες μου ξέρουν ποιον ψήφισαν, ότι είμαι μέλος του ΚΚΕ, ότι η δημοτική αρχή στηρίζεται από το ΚΚΕ και χιλιάδες που δεν ανήκουν στο ΚΚΕ.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι το κόμμα στο οποίο ανήκω, αυτό που μας ζήτησε όταν αναλάβαμε ήταν να είμαστε ”κερί αναμμένο” δίπλα σε αυτούς που οικοδομούν την πόλη μας, τους εργαζόμενους τους μικρομεσαίους που καταστρέφονται από τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Να μην βάλουμε το δάχτυλο στο μέλι της εξουσίας, των οικονομικών συμφερόντων, να μην καβαλήσουμε το καλάμι.»

Ερ: Εκτιμάται ότι ο «Κλεισθένης» θα βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων, ή θα δημιουργήσει νέα;

Απ: Ο δήμος είναι μια κρατική υπηρεσία, δεν είναι τοπική αυτοδιοίκηση. Το θεσμικό πλαίσιο που κάθε φορά διαμορφώνεται έχει στόχο την διαιώνιση της κυριαρχίας των λίγων. Αυτών που κάνουν κουμάντο στην οικονομία και μέσω των πολιτικών στηριγμάτων τους θεσμοθετούν την ικανοποίηση των συμφερόντων τους. Ως «Λαϊκή Συσπείρωση», αρχή, από χρόνια έχουμε διατυπωμένη θέση για απλή, ανόθευτη αναλογική, χωρίς πλαφόν για δημοτικά – περιφερειακά συμβούλια, στη βάση της ισοτιμίας της ψήφου. Στο νομοσχέδιο όμως που ψήφισε η κυβέρνηση, η απλή αναλογική αποτέλεσε φερετζέ σε ένα ακόμα αντιδραστικό νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ. Ο «Κλεισθένης» συνέχισε από εκεί που σταμάτησε ο «Καλλικράτης». Κλείδωσε τη μειωμένη κατά 60% χρηματοδότηση από το κράτος, προώθησε την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και τις συμπράξεις με τις επιχειρήσεις. Τα βάρη φυσικά τα φορτώνεται ο λαός μας.

Όσο για τα «προβλήματα» που λέγεται ότι θα αντιμετωπίσουν πολλές δημοτικές αρχές, να θυμίσουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών αρχών, αποτελείται από στελέχη των κομμάτων που υλοποιούν τόσα χρόνια τις αντιλαϊκές πολιτικές. Που υλοποίησαν την πολιτική επιβολής φόρων, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της εμπορευματοποίησης κοινωνικών τομέων που αποδέχτηκαν την περιστολή της κρατικής χρηματοδότησης.

Είτε σαν δημοτικές αρχές, είτε ως αντιπολίτευση, διαχειρίστηκαν σε πλήρη σύμπνοια την ίδια πολιτική. Το ίδιο θα κάνουν και τώρα.

Ερ: Στην πρώτη πενταετή θητεία σας στο δήμο επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι που είχατε θέσει;

Απ: Πιστεύουμε ότι στη θητεία μας έγινε από το δήμο ένα πολύ σημαντικό έργο, αντιληπτό από τον κάθε καλόπιστο δημότη.

Όταν αναλάβαμε δεσμευτήκαμε ότι θα είμαστε λαϊκή αντιπολίτευση. Αυτό κάνουμε μέχρι σήμερα.

Εναντιωθήκαμε στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Δεν ήμασταν του χεριού των κυβερνήσεων, του κεφαλαίου και των εχθρών του λαού. Αμφισβητήσαμε με κάθε ευκαιρία τα πλαίσια και τις αντιδραστικές πολιτικές κράτους – κυβερνήσεων – Ευρωπαϊκής Ένωσης – Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αποκαλύψαμε τι και ποιον υπηρετούν. Δεν διστάσαμε να απειθαρχήσουμε, εν γνώσει των συνεπειών. Παλεύουμε να έχει αποκούμπι ο λαός στα χτυπήματα που δέχεται.

Πήραμε μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών και υλοποιήσαμε έργα απαραίτητα για την καθημερινή ζωή. Αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης χωρίς να σταματήσουμε να διεκδικούμε από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Χωρίς να αποσπόμαστε από την καθημερινότητα που βιώνει ο πατραϊκός λαός, που τα προβλήματα περισσεύουν, αξιοποιήσαμε όσες δυνατότητες είχαμε για να πάρει ανάσα η λαϊκή οικογένεια.

Σίγουρα μπορούσε κάτι να γίνει γρηγορότερα, αλλά είναι δευτερεύον. Το κύριο είναι αυτά που κάναμε και είναι ορατά. Δικαιώσαμε όλους όσοι μας εμπιστεύτηκαν και πείσαμε όσους είχαν ερωτηματικά. Για εμάς τα πέντε χρόνια ήταν «μια μέρα», δεν καθίσαμε λεπτό, δώσαμε τα πάντα. Υπάρχει ένα αποτέλεσμα που μας ικανοποιεί κι αυτό μας δίνει δύναμη.

Ερ: Ποια ζητήματα της πόλης είναι στις άμεσες προτεραιότητες σας;

Απ: Θα συνεχίσουμε να βάζουμε μπροστά τις ανάγκες του λαού. Να είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων. Σίγουρα προτεραιότητα θα αποτελέσει επίσης η υλοποίηση των έργων των 200 εκατομμυρίων ευρώ που έχουμε εξασφαλίσει από την πρώτη θητεία μας. Η συνολική ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου της πόλης μας. Η υπογειοποίηση του τρένου και η δημιουργία γραμμικού πάρκου 6,5 χιλιομέτρων. Η διεκδίκηση του «μπαλκονιού» της Πάτρας, του Ριγανόκαμπου.

Ερ: Ως δημοτική αρχή δώσατε αγώνα για την παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου και οι δημότες περιμένουν να ξεκινήσουν τα έργα.

Απ: Η δημοτική αρχή, ολοκλήρωσε την πολύμηνη διαβούλευση της με τις παρατάξεις και τους φορείς της πόλης για τη διαμόρφωση του θαλασσίου μετώπου. Η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είναι έτοιμη για ψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο. Η πρόταση της δημοτικής αρχής είναι η ριζική αναδιοργάνωση του παραλιακού περιβάλλοντος με σύνδεση της πόλης με το υγρό στοιχείο, η αναβάθμισή του, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση υπαρχόντων υποδομών, η προσθήκη νέων. Στόχος το να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες για ελεύθερους ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους. Είναι σαφές ότι η διαμόρφωση του θαλασσίου μετώπου είναι καίριας σημασίας για την πόλη μας και το αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα σοβαρότητα. Θα χρειαστεί αγώνας για να έχουμε την αναγκαία χρηματοδότηση.

Ερ: Υπάρχουν τρία ανοικτά ζητήματα. Η διέλευση του σύγχρονου τρένου μέσα από την πόλη, η υδροδότηση από το φράγμα Πείρου – Παραπείρου και η διαχείριση των απορριμμάτων.

Απ: Για τα «ανοικτά ζητήματα» όπως λέτε, το δημοτικό μας συμβούλιο έχει ήδη αποφάσεις. Σε αυτό τον άξονα κινούμαστε και πιστεύουμε πως το επόμενο διάστημα θα έχουμε θετικές εξελίξεις. Η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής αποτελεί μια πολύ καλή εξέλιξη για τον πατραϊκό λαό. Είναι αποτέλεσμα του πολύχρονου αγώνα και των κινητοποιήσεων των συλλόγων, των κατοίκων και του δήμου. Αποτελεί καρπό της σύγκρουσης με τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς των αστικών κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Αυτή η θετική εξέλιξη απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι η συμπόρευση της δημοτικής αρχής με τον πατραϊκό λαό για τα δίκια του, έχει αποτέλεσμα. Σε αντίθεση με το δρόμο της εξυπηρέτησης όπως – όπως επιλογών που αντιστρατεύονται τα συμφέροντά του.

Μάλιστα, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η ΕΡΓΟΣΕ επιβεβαιώνει τις μελέτες και το σχεδιασμό που έχει γίνει ώστε να ολοκληρωθεί η υπογειοποίηση της γραμμής από το Ρίο έως τον Άγιο Αντρέα.

Ως δημοτική αρχή μαζί με τους κατοίκους, τους συλλόγους, θα είμαστε σε ετοιμότητα μέχρι την τελική υλοποίηση του έργου που θα συμβάλλει στην επίλυση λειτουργικών προβλημάτων (μετακίνησης) αλλά και ανάπλασης των περιοχών από όπου θα περνάει.

Το φράγμα Πείρου Παραπείρου αποτελεί μια αναγκαία υποδομή στην περιοχή που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν κάποια χρόνια. Από όταν αναλάβαμε ως δημοτική αρχή, με πλήθος ενέργειες και πρωτοβουλίες μαζί με τους δημάρχους Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου, πιέζουμε για την ολοκλήρωση του έργου. Διεκδικήσαμε από το αρμόδιο υπουργείο η διαχείριση του φράγματος να γίνεται από Εθνικό Δημόσιο Οργανισμό που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, και θα διαχειρίζεται ορθολογικά τους υδάτινους πόρους ώστε να εξασφαλίζεται νερό σε επάρκεια, φθηνό και υγιεινό.

Τα σχέδια για διαδημοτικό φορέα διαχείρισης του φράγματος που προτείνουν άλλες δημοτικές παρατάξεις, όπως και το σχέδιο της κυβέρνησης που απέρριψε το δημοτικό μας συμβούλιο, κινούνται στη λογική της ανταποδοτικότητας, της μετακύλισης του κόστους στους δημότες. Αυξάνουν κατακόρυφα την τιμή του νερού, ενώ ακυρώνουν την δυνατότητα ύπαρξης κοινωνικού τιμολογίου για τις λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν και δεν μπορούν να πληρώσουν.

Ο λαός της περιοχής πληρώνει βαριά και άδικη φορολογία. Ένα μέρος των χρημάτων του πρέπει να επανέλθει με έργα. Το νερό του φράγματος Πείρου – Παραπείρου πρέπει να φτάσει δωρεάν στα διυλιστήρια του δήμου μας, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα νερά του Γλαύκου. Αυτό θα επιτρέψει μεγαλύτερη ελάφρυνση των λαϊκών νοικοκυριών και νέα έργα ύδρευσης – αποχέτευσης. Αν ο πατραϊκός λαός διεκδικήσει ενωμένος αυτό το δίκαιο αίτημα, καμία κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να σταθεί εμπόδιο.

Όσον αφορά το ζήτημα των απορριμμάτων, εμείς αρνηθήκαμε τον σχεδιασμό των προηγούμενων δημοτικών αρχών που με την μέθοδο των ιδιωτικοποιήσεων (ΣΔΙΤ) θα επιβάρυνε με περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ τον πατραϊκό λαό για δεκάδες χρόνια. Προχωρήσαμε σε νέο σχεδιασμό, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο περιβάλλον και την λιγότερη δυνατή οικονομική επιβάρυνση. Κινηθήκαμε στα πλαίσια που ορίζει ο νέος εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός που έχει χρονοβόρες διαδικασίες και εγκρίσεις Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο στο σχεδιασμό έργων, μαζί με τους γειτονικούς δήμους, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς επιβάρυνση του πατραϊκού λαού. Ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας λειτουργεί με ξεχωριστή επιμέλεια και ο όλος σχεδιασμός οδηγεί στο κλείσιμό του . Εμείς θα είμαστε αυτοί που θα τον πραγματοποιήσουμε.

Ερ: Οι δημότες να περιμένουν και άλλα μέτρα κοινωνικής στήριξης;

Απ: Η μεγαλύτερη στήριξη που δίνουμε στον πατραϊκό λαό είναι ότι είμαστε πάντα δίπλα του όταν αγωνίζεται για όλα όσα δικαιούται. Είμαστε στο πλευρό του όταν αγωνίζεται να έχει δουλειά με δικαιώματα. Είμαστε στο πλευρό του όταν του κόβουν το ρεύμα, όταν βγάζουν το σπίτι του σε πλειστηριασμό. Αυτό δεν θα σταματήσει.

Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε τις όποιες χαραμάδες αφήνει ανοικτό το σημερινό ασφυκτικό πλαίσιο ώστε να δίνουμε ανάσες στις λαϊκές οικογένειες. Σίγουρα η εμπειρία μας των πέντε χρόνων θα μας βοηθήσει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί σε αυτόν τον τομέα.

ΠΗΓΗ:http://www.enallaktikos.gr 

Πατήστε για κοινοποίηση
Κρύψε την κοινοποίηση
Scroll Up