https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Μεγάλη πορεία καλλιτεχνών στο κέντρο της Αθήνας

Μεγάλη πορεία καλλιτεχνών στο κέντρο της Αθήνας

Καλλιτέχνες από κάθε χώρο, μουσικοί, τραγουδιστές, εικαστικοί, ηθοποιοί, άνθρωποι που δουλεύουν πίσω από τις κάμερες, που φροντίζουν τις σκηνές, σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών, δίνουν αυτή την ώρα αγωνιστικό ραντεβού στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο του Πανελλαδικού Διημέρου #artattack με αφορμή τον ένα χρόνο που παραμένει κλειστός ο χώρος του Πολιτισμού.

Με μεγάλη συγκέντρωση στα Προπύλαια άρχισε η κινητοποίησή τους και ακολούθησε πορεία προς το Σύνταγμα.

«Ένα χρόνο μετά… η πλειονότητα των εργαζομένων βρίσκεται ξεκρέμαστη και αντιμέτωπη με χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες», δήλωναν από τις ντουντούκες και τα μεγάφωνα της κινητοποίησης τα σωματεία, επισημαίνοντας ότι με την πολιτική που ακολουθείται, «ο σύγχρονος καλλιτέχνης πρέπει να είναι εργοδότης και μάνατζερ του εαυτού του». Αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη της κοινωνίας για την Τέχνη, στον ευεργετικό ρόλο που αυτή παίζει, ενώ κατήγγειλαν και τα πρόσφατα γεγονότα με την ένταση του αυταρχισμού, καθώς και την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας που ανοίγει το δρόμο για λογοκρισία στην Τέχνη.

Στην κορυφή της πορείας βρέθηκε ένα άρμα που κατασκεύασαν εικαστικοί του ΕΕΤΕ, που απεικονίζει μια Λερναία Ύδρα που στο κάθε κεφάλι της έχει έννοιες όπως «Ανεργία», «Λογοκρισία», «Παιδεία» και «Υγεία» που γίνονται εμπόρευμα, συμβολίζοντας όσα έχει να αντιμετωπίσει σήμερα ο λαός και καλώντας το κίνημα να γίνει «Ηρακλής» και να τη νικήσει.

Το «παρών» δίνουν το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, η Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας, το ΣΕΗ, το ΣΕΘΕΑ, το Σωματείο Εργαζομένων Λυρικής, το Σωματεία Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου και πολλές καλλιτεχνικές ομάδες.

Επίσης, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν το εξής:
«Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να δοθούν αναδρομικά τα επιδόματα, να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στον πολιτισμό, μέτρα προστασίας σε τηλεοπτικά γυρίσματα και πρόβες, δωρεάν συχνά μαζικά τεστ για όλους και όλες, δεν θα δεχτούνε καμία συγκάλυψη σε παιδοβιαστές από την Μενδώνη και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να σώσουν την τέχνη από την λογοκρισία – άμεση αθώωση του Πάμπλο Χασέλ, οργανωνόμαστε και δυναμώνουμε τα σωματεία μας! Στοχεύουμε σε ένα μεγάλο κλαδικό σωματείο Τεχνών & Θεαμάτων».

Επιπλέον, σε σχετικό κάλεσμα τονίζουν πως «αν δεν ανταπαντούσαμε όταν βλέπαμε εξόφθαλμα την καταστολή, τώρα θα ήμασταν φοβισμένα και κλεισμένα σπίτια μας. Τα σωματεία του Πολιτισμού όλο και μαζικοποιούνται τον τελευταίο χρόνο. Οι εργαζόμενοι/ες καταλαβαίνουμε το συμφέρον μας, σε αυτά βρίσκουμε ένα μέρος να μιλήσουμε για όλες τις κακοποιητικές συμπεριφορές που βιώνουμε, να μοιραστούμε τα προβλήματά μας, και να μαζί να παλέψουμε για λύσεις. Μας είπανε τεμπέληδες, ότι δουλεύουμε μαύρα από επιλογή, και ρίχνουν το φταίξιμο για την εξάπλωση του ιού στις ίδιες μας τις συγκεντρώσεις τώρα. Έχουν την απαίτηση το κράτος και το κεφάλαιο να απαντύσσονται κανονικά, αλλά εμείς να μένουμε σπίτι και να παρακολουθούμε από την τηλεόραση τον κόσμο να καταστρέφεται;».

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: