https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Μεγάλο συλλαλητήριο πληγέντων από φυσικές καταστροφές Στο Σύνταγμα το Σάββατο

Μεγάλο συλλαλητήριο πληγέντων από φυσικές καταστροφές Στο Σύνταγμα το Σάββατο

Μεγάλο συλλαλητήριο διοργανώνεται το Σάββατο 6 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα από τις Επιτροπές Πληγέντων από φυσικές καταστροφές από διάφορες περιοχές της χώρας, με βάση την απόφαση που ελήφθη σε σύσκεψη των Επιτροπών, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας.

Η κατάσταση στις περιοχές που επλήγησαν είτε από πυρκαγιές αρχικά είτε από πλημμύρες στη συνέχεια, παραμένει τραγική με τα προβλήματα να ξεχειλίζουν και να καθιστούν δύσκολη τη ζωή των λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν, που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά, εξαιτίας της ανυπαρξίας ολοκληρωμένου σχεδιασμού προστασίας τους από τον κρατικό μηχανισμό που στη λογική «κόστους – οφέλους» αφήνει απροστάτευτα τα λαϊκά νοικοκυριά.

Οι πληγέντες ανά την Ελλάδα διεκδικούν το αυτονόητο, μέτρα στήριξης για να μείνουν στον τόπο τους, τα χωράφια και τα χωριά τους, πλήρεις αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών, μέτρα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας.

Για το συλλαλητήριο δρομολογούνται λεωφορεία από διάφορες περιοχές της Αττικής ενώ στις 11 το πρωί έχουν καθοριστεί προσυγκεντρώσεις.

Μέτρα για να μείνουν στον τόπο τους και την προστασία της ζωής τους
– Άμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης στο ύψος των αναγκών μας και με επαρκή χρηματοδότηση για αυτά, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για όλη την Ελλάδα. Παράλληλα με τη στελέχωση σε αναγκαίο προσωπικό όλων των υπηρεσιών: Πυροσβεστική, Δασαρχεία, Πολεοδομία κλπ.

– Προτεραιότητα σε έργα αντιδιαβρωτικής και κυρίως αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από τις πρόσφατες, αλλά και τις πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων σε όλη τη χώρα.

– Αποκατάσταση άμεσα όλων των ζημιών που έχουμε υποστεί σε υποδομές, οδικούς άξονες, αγροτικούς δρόμους, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, άρδευσης κλπ. Άμεσα μέτρα αποκατάστασης όλων των καμένων δασικών εκτάσεων.

– Εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, στέγασης και διατροφής σε όλους όσοι χάσανε τα σπίτια τους και για το χρονικό διάστημα που είναι αναγκαίο μέχρι την αποκατάσταση των κατοικιών τους.

– Αποζημίωση στο 100% όλων των ζημιών από όλες τις αιτίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανέναν αποκλεισμό πληγέντα.

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, επαγγελματίες στις πληγείσες περιοχές. Εξασφάλιση των αναγκαίων ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους και για όσο διάστημα θα διαρκεί η απαγόρευση της βόσκησης στις καμένες περιοχές. Αντίστοιχα εξασφάλιση μελισσοτροφών για τους μελισσοκόμους. Ειδικά για τους ρητινοκαλλιεργητές – δασεργάτες την εξασφάλιση τουλάχιστον 15ετούς απασχόλησης στην ανασύσταση των δασών, αφού έχουν απολέσει το αντικείμενο εργασίας τους.

– Στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Υγείας, σχολείων και προνοιακών δομών σε όλες τις πληγείσες περιοχές ώστε να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες των κατοίκων, αλλά και αυτές που προέκυψαν από τις καταστροφές. Καμιά κατάργηση, συγχώνευση σχολικών τμημάτων.

– Αφορολόγητο όριο για τους μικρούς επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ. Απαλλαγή πληρωμών για το 2021 και για το 2022 του ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, Ύδρευση, Τηλεφωνία, Δημοτικά Τέλη, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για όλους, στις πληγείσες περιοχές.

– Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε οι αγροτοκτηνοτρόφοι να αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς, να συμπεριληφθούν όλες οι αιτίες ζημιάς και νόσων. Στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, Επιτροπών, Σωματείων και φορέων
«Το δικό μας όραμα για το μέλλον περνάει μέσα από τη διεκδίκηση όλων όσα μας ανήκουν», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας.

Τη συμμετοχή τους μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει και απευθύνουν κάλεσμα μαζικής προσέλευσης στην Αθήνα οι εξής Επιτροπές, φορείς και Σωματεία.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, η Ένωση ΕΒΕ Ελευσίνας – Μάνδρας, η Επιτροπή Κατοίκων Βαρυμπόμπης – Θρακομακεδόνων, η Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Γορτυνίας, η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Καμινάδων Καρδίτσας, η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Αλιάκ – Μαχαλά Καρδίτσας, η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Λιλαντίου Εύβοιας, η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Καστέλλας Εύβοιας, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», η Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας Δασών και της Λαϊκής Περιουσίας ν. Αχαΐας, η Επιτροπή Πυρόπληκτων Σουλίου, ο Αγροτικός Σύλλογος Ερυμάνθου, ο Αγροτικός Σύλλογος Ωλενίας, η Επιτροπή Αγώνα Σεισμόπληκτων Μεσοχωρίου Λάρισας, η Επιτροπή Αγώνα Σεισμόπληκτων Αγίων Παρασκιών Κρήτης, η Συντονιστική επιτροπή αγώνα σεισμόπληκτων Αρκαλοχωρίου Κρήτης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αθήνας για τη Μάνη, η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Κινέτας, η Συντονιστική Επιτροπή Πυροπλήκτων Ηλείας, που πρόσφατα διοργάνωσε και συναυλία στον Πύργο με την Ρίτα Αντωνοπούλου.

Επίσης, τη συμμετοχή τους έχουν δηλώσει: Σωματεία και φορείς του Μενιδίου, Σωματεία Εύβοιας, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, Σωματεία και μαζικοί φορείς της Κρήτης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Δαμασίου – Τυρνάβου.

Επίσης, η Δημοτική Αρχή Πάτρας με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Αν. Αττικής, η Ένωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορινθίας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Επίσης, η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ)

Επίσης, την υποστήριξή τους έχουν εκφράσει οι σύλλογοι που έχουν έδρα τον Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων και συγκεκριμένα: Οι σύλλογοι των χωριών Μακρυμάλλη, Πλατάνα, Αττάλη, Τριάδα, Μακρυκάπα, Στενή, Στροπώνων και ο Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας. Από 902.gr

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: