https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
Μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ. το ν/σ για την Α.Ε. που θα αξιολογεί τα νοσοκομεία

Μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ. το ν/σ για την Α.Ε. που θα αξιολογεί τα νοσοκομεία

EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Δεκτό έγινε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίζει τα νοσοκομεία ως επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα και προβλέπει τη δημιουργία της Ανώνυμης Εταιρείας Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.) «για τη διενέργεια αξιολόγησης όλων των παρόχων υπηρεσιών υγείας της χώρας» -δημοσίων και ιδιωτικών- με προσχηματικό στόχο «την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας».

Στο νομοσχέδιο κατατέθηκε τροπολογία με την οποία δίδεται παράταση έως το έως το τέλος του χρόνου των διατάξεων για την κάλυψη των αναγκών εξαιτίας της πανδημίας.

Επίσης προβλέπεται ο μη συνυπολογισμός από 1.9.2020 στο μηνιαίο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης της δαπάνης των εμβολίων, το ύψος της οποίας καθορίζεται εφεξής με ΚΥΑ, μια σημαντική ρύθμιση σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Όπως αναφέρειται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας που κατέθεσε ο Β. Κικίλιας αυξάνεται το ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης για τα εμβόλια, εξαιρείται το clawback προκειμένου να ενισχυθούν οι πολιτικές πρόληψης σε μια εποχή «ασύμμετρων» απειλών κι επέκτασης των χρόνιων νοσημάτων, ενισχύεται η διαπραγματευτική ικανότητα για περισσότερα εμβόλια, μεγαλύτερες εκπτώσεις βάσει του όγκου, επέκταση του εμβολιασμού, καθώς το 2019 έγιναν 1 εκατομμύριο περισσότερα εμβόλια σε σχέση με το 2018 και έφτασαν τα 3 εκατομμύρια.

Η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων, ότι για την επανάληψη της συνταγογράφησης σε ασθενείς με χρόνια πάθηση και σταθερή φαρμακευτική αγωγή, η φυσική παρουσία του ασθενούς στον ιατρό (ιατρική επίσκεψη), επαφίεται στην κρίση του ιατρού.

Ακόμη, καθιερώνεται η καταβολή ελάχιστης αποζημίωσης ύψους είκοσι (20) ευρώ με δυνατότητα αναπροσαρμογής της για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε υπηκόους κρατών μελών Ε.Ε./ΕΟΧ/ Ελβετίας και υπηκόων τρίτων χωρών, μη μονίμων κατοίκων Eλλάδας, από τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επείγουσας ιατρικής περίθαλψης.

Παράταση των διατάξεων για την κάλυψη των αναγκών εξαιτίας της πανδημίας
Παρατείνεται έως και 31.12.2020, η ισχύς διατάξεων που τέθηκαν σε εφαρμογή με Π.Ν.Π., κατά το χρονικό διάστημα από 25.2.2020 έως και 1.5.2020 και έχουν κυρωθεί με νόμο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, που έχουν ανακύψει στο υπουργείο Υγείας και στους εποπτευόμενους φορείς του, εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.

Όπως προβλέπεται στην τροπολογία παρατείνονται:

– όλες οι ενεργές συμβάσεις επικουρικού προσωπικού των κλάδων ιατρικού και νοσηλευτικού επικουρικού προσωπικού, τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων και τραυματιοφορέων των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

– η δυνατότητα να συνάπτει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) συμβάσεις κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, για την απευθείας ανάθεση σε τρίτους ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας (διαγνωστικά εργαστήρια).

η δυνατότητα του Ε.Ο.Δ.Υ. να συνάπτει, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί προσλήψεων και δημοσίων συμβάσεων, συμβάσεις: α) πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για τη στελέχωση κινητών μονάδων για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού ύποπτων κρουσμάτων κορονοϊού COVID-19, β) μίσθωσης οχημάτων για τις μετακινήσεις των κινητών συνεργείων και προμήθειας καυσίμων για τη χρήση των οχημάτων, γ) προμήθειας ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης συμβάντων, δ) παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης σε νεοπροσλαμβανόμενους επαγγελματίες υγείας σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, Ε. Κ.Α. Β. και Κ.ΟΜ.Υ. Ειδικού Σκοπού, ε) ενίσχυσης του τηλεφωνικού κέντρου του Ε.Ο.Δ.Υ. σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, στ) αγοράς θήκης (KIT) λήψης δειγμάτων κ.λπ.

– η δυνατότητα αποστολής φαρμάκων από τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους ασφαλισμένους, αυθημερόν, μέσω πιστοποιημένης εταιρείας ταχυμεταφοράς. Προβλέπεται επίσης, μεταξύ άλλων η δυνατότητα χρήσης ή επίταξης ιδιωτικών επιβατικών σκαφών, διάθεσης πλωτών σκαφών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, για την κάλυψη των αναγκών διακομιδής ή μεταφοράς ασθενών δια θαλάσσης, που πάσχουν από κορονοϊό COVID-19.

– η δυνατότητα να διενεργούνται εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωση ασθενών νοσούντων από κορονοϊό COVID-19 από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α),

– η δυνατότητα που παρέχεται στο Ε.ΚΕ.Α. να προσλαμβάνει επικουρικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και λοιπό βοηθητικό προσωπικό.

Η τοποθέτηση Κικίλια
Ο υπουργός Υγείας καταλόγισε «πολιτική υποκρισία» στην αντιπολίτευση και απευθυνόμενος στα έδρανά της είπε: «Σταματήστε να είστε εκτός κλίματος της κοινωνίας, ανοίξετε τα μάτια και τα αυτιά σας στην κοινωνία και δείτε τι πιστεύει για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πώς στηρίζεται στις μέρες μας».

Ο υπουργός τόνισε πως «σε ένα διάστημα τεσσάρων μηνών προχωρήσαμε σε πάνω από 5.000 προσλήψεις στη δημόσια υγεία. Με διπλάσιες ΜΕΘ, με οργάνωση, έτσι ώστε αυτές οι ΜΕΘ να έχουν μόνιμο προσωπικό, εκπαίδευση για πέντε χρόνια, τεχνολογικό εξοπλισμό, μόνιτορ, αναδευτήρες, κατασκευαστικά να είναι άρτιες και μόνιμες, εκτός απ’ αυτές που μετετράπησαν. Με τον ΕΟΔΥ να κάνει εξαιρετική δουλειά, με το ΕΚΑΒ-ΚΕΒΥ να είναι ένα εξαιρετικό κέντρο, πολύ υψηλών επιδόσεων και επιπέδου».

Ανακοίνωσε επίσης ότι «σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, ξεκινώντας από το “ΠΑΙΔΩΝ” Πεντέλης, τον “ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ”, το “ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ” Βούλας μπαίνουν εργολάβοι και φτιάχνουν όλους τους υγειονομικούς χώρους, τις τουαλέτες, τα μπάνια σε πολύ υψηλό επίπεδο» και συμπλήρωσε πως προστίθενται ΜΕΘ, ΜΑΦ και ΤΕΠ, όπως αυτά τα οποία έγιναν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Σχετικά με τα τεστ για τον κορονοϊό, ο υπουργός ανέφερε πως «γίνονται πολλαπλά testing στα νησιά, από τα μικρά έως τα μεγάλα. Είναι υπερπολλαπλάσια η δυνατότητα διακομιδών. Υπάρχουν επτακόσιοι υγειονομικοί παραπάνω στα νησιά. Γίνεται ιχνηλάτηση μέχρι τον τελευταίο από τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία. Δεν το κάνει καμία χώρα στον κόσμο. Και οι μετρήσεις μας δεν έχουν καμία σχέση με όλα αυτά τα νούμερα που βλέπουμε γύρω μας, στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή ή στη Βόρεια και Νότια Αμερική. Κι εσείς έρχεστε εδώ και παρουσιάζετε μία εικόνα μη πραγματική…» είπε.

Απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ρουσφετολογικές προσλήψεις και αναθέσεις είπε: «Πού είδατε τους κομματικούς διορισμούς και τις κομματικές τρύπες και στροφές; Οι τέσσερις χιλιάδες από τον ΟΑΕΔ είναι κομματική πρόσληψη της Νέας Δημοκρατίας; Δεν είναι αυτοί που βάλατε στο σύστημα εσείς;»

Επίσης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «τον ΕΟΔΥ εσείς τον διαλύσατε και τον τσακίσατε, τον είχατε τελευταία τρύπα της φλογέρας και ψάχνατε να βρείτε κρύπτες με χαρτιά, πράγματα, ιστορίες».

«Πυρά» από Ξανθό
Επικριτικός προς την κυβέρνηση για την αύξηση των κρουσμάτων, ήταν ο εισηγητής της μειοψηφίας Ανδρέας Ξανθός ο οποίος μίλησε «για μια ανησυχητική έξαρση κρουσμάτων» σημειώνοντας πως «απαιτεί εγρήγορση και βελτιωμένα αντανακλαστικά». Φάνηκε, είπε, πως «μετά την πρώτη φάση της καραντίνας, του lock down κ.λπ., που παρείχε μια ασφάλεια, προφανώς, και στην κοινωνία και έδωσε και στην κυβέρνηση το περιθώριο να θριαμβολογήσει, τώρα είμαστε σε μία δύσκολη φάση».

Υποχώρησε, είπε κατά την άποψή του «ο ρόλος της επιστήμης, της παρουσίας και των συστάσεων των ειδικών και ενισχύθηκε ο ρόλος της πολιτικής διαχείρισης. Αυτό δημιούργησε προβλήματα. Όποτε, παίρνει το πάνω χέρι η πολιτική από την πλευρά της κυβέρνησης, εμφανίζονται παλινωδίες, αντιφάσεις, καθυστερήσεις, ολιγωρίες, προβλήματα».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός τόνισε πως «δεν έχει νόημα απλώς να εκφράζουμε την ανησυχία μας, αλλά το σημαντικό είναι να ξεκαθαρίσουμε ξανά και να συνομολογήσουμε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα η δημόσια υγεία. Δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στην υγειονομική ασφάλεια και στη βιώσιμη λειτουργία της οικονομίας, του τουρισμού κ.λπ. Χρειάζεται απόλυτη προσήλωση στα στάνταρ δημόσιας υγείας, κλίμα κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης, που το δηλητηριάσατε με δικές σας πρωτοβουλίες την προηγούμενη περίοδο και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Στην πρώτη φάση τα πράγματα πήγαν καλά και επειδή ελήφθησαν έγκαιρα τα μέτρα, αλλά και επειδή υπήρχε ένα κλίμα και στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα συνεννόησης και συναίνεσης. Όμως αυτό το κλίμα το έχετε δηλητηριάσει αυτήν την περίοδο με πρωτοβουλίες».

Ο κ. Ξανθός, μάλιστα, επισήμανε ότι «πλέον δεν έχουμε καλή επιδημιολογική εικόνα […] Μας λέτε κάθε ημέρα “Έχουμε τόσα νέα κρούσματα. Τόσα από αυτά είναι στις πύλες εισόδου”. Επί πόσων ελεγχθέντων; Από ποιες χώρες; Πόσες εισαγωγές γίνονται κάθε ημέρα στα νοσοκομεία. Έχουμε, όντως, εικόνα μειωμένης νοσηρότητας και επιβάρυνσης στην υγεία των ανθρώπων που νοσούν ή όχι; Αυτά είναι σημαντικά και νομίζω ότι εδώ υπάρχει ένα έλλειμμα ενημέρωσης και από τον ΕΟΔΥ και επίσημα από το υπουργείο». Τόνισε δε ότι απαιτείται «σταθερότητα και όχι αμφιταλαντεύσεις, παλινωδίες και εξαιρέσεις».

Και υπογράμμισε πως «εάν συμφωνούμε ότι το κρίσιμο θέμα και η κρίσιμη πηγή μετάδοσης είναι οι μαζικές συναθροίσεις, εκεί πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί και απαγορεύσεις οριζόντιες και χωρίς να εξαιρείται κανένας, συμπεριλαμβανομένων λατρευτικών χώρων, πανηγυριών, πάρτι κ.λπ.».

Την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς λέγοντας πως το κόμμα του είναι υπέρ της αξιολόγησης των υπηρεσιών, δημόσιων και ιδιωτικών, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για την κυβέρνηση, να δώσει συγχωροχάρτι και λευκή επιταγή. Και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, πως το ΚΙΝΑΛ «δεν μπορεί να συναινέσει σε μία νομοθετική πρωτοβουλία που οδηγεί σε απαξίωση και ίσως αναστολή λειτουργίας δημόσιων δομών υγείας. Δεν αποδεχόμαστε τη σπατάλη 3 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία μιας ακόμα ΑΕ, τη χρησιμοποίησή της ως μεσάζοντα εκτέλεσης δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το να γίνεται μία προσχηματική και επιλεκτική αξιολόγηση ανάμεσα στους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς υγείας, έναν μηχανισμό αξιολόγησης με κρυφές ατζέντες για την πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα αντί του δημοσίου τομέα υγείας».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ανέφερε πως ο ΟΔΙΠΥ «θα αποτελέσει εργαλείο, μηχανισμό επιτάχυνσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην υγεία για την προώθηση και υλοποίηση των δεκάδων νόμων της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που στο σύνολό τους υπηρετούν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας».

ΠΗΓΗ: efsyn.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: