https://ikariologos.gr/oroi-xrisis/
«Ο νόμος-πλαίσιο απορρίπτεται» — Μεγάλη πορεία προς τη Βουλή

«Ο νόμος-πλαίσιο απορρίπτεται» — Μεγάλη πορεία προς τη Βουλή

Φωνάζοντας δυνατά συνθήματα, όπως «Ο νέος νόμος πλαίσιο να απορριφθεί, δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή», φοιτητές, πανεπιστημιακοί και εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, κατευθύνονται αυτή την ώρα με πορεία προς τη Βουλή.

Στην κορυφή της πορείας είναι τα πανό των φοιτητικών συλλόγων της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ ακούγονται επίσης τα συνθήματα «Η νεολαία έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά» και «Ούτε με τα ΜΑΤ και την καταστολή, αυτός ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί».

Στην οδό Σταδίου, η πορεία έκανε μία μικρή στάση όπου χαιρέτισε η Ντιάνα Λιάκου πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης». Σημείωσε πως όσο κι προσπαθεί η κυβέρνηση να ρίξει στάχτη στα μάτια, το νομοσχέδιο δεν έρχεται να δώσει λύση στα σοβαρά προβλήματα. Τόνισε πως οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και την προσπάθεια να σερβιριστούν με καινοτόμο περιτύλιγμα. Όπως σημείωσε οι διεκδικήσεις για τη μόρφωση, για τις σπουδές των παιδιών θα συνεχιστούν χωρίς βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματα.

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση στα Προπύλαια χαιρετισμούς απηύθυναν φοιτητές και εργαζόμενοι τα ΑΕΙ.

Ο Δημήτρης Γκιώνης, πρόεδρος του ΦΣ Οδοντιατρικής αναφέρθηκε στην πραγματική κατάσταση, στα προβλήματα και τις αγωνίες των φοιτητών, απαντώντας στις προσπάθειες της κυβέρνησης να εμφανίσει το νομοσχέδιο προς όφελός της. Έφερε παραδείγματα από ιατρικές σχολές θυμίζοντας παράλληλα και τους αγώνες των φοιτητών στην περίοδο της πανδημίας, τονίζοντας ότι αυτός ο δρόμος, ο δρόμος του αγώνα είναι αυτός που θα ακολουθήσουν οι φοιτητές.

Η πρόεδρος της ΟΔΠΤΕ Νίκη Χρονοπούλου, εξέφρασε την αντίθεση των εργαζομένων στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι ενώνουν τη φωνή τους με φοιτητές, πανεπιστημικακούς δασκάλους και σωματεία, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει αυτό το σαρωτικό νομοσχέδιο, εν μέσω καλοκαιριού, αδειών και εξεταστικής.

«Δεν ανεχόμαστε τα πανεπιστήμιά μας να μετατραπούν σε πολυκαταστήματα εκπαιδευτικών προϊόντων, όπου όλα θα πουλιούνται και όλα θα αγοράζονται, δεν θέλουμε πανεπιστήμια όπου οι φοιτητές και οι γονείς τους θα είναι πελάτες.»

Αναφέρθηκε στην επέκταση και μονιμοποίηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας που φέρνει το νομοσχέδιο τη στιγμή που τα πανεπιστήμια είναι σοβαρά υποστελεχωμένα.

Από την πλευρά του, ο Άγγελος Αγγελακόπουλος, από την Πολιτιστική Ομαδα του ΕΚΠΑ δήλωσε την αντίθεση του στο νομοσχέδιο, αναφερόμενος ειδικότερα στο άρθρο που αφορά την φοιτητική λέσχη και διεκδικώντας να μην διακινδυνεύσουν οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται εκεί δωρεάν.

 

Σε εξέλιξη μεγάλη πορεία και στη Θεσσαλονίκη

 

Ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ απορρίπτεται, το μήνυμα που στέλνει η πορεία που είναι σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη.

 

Χτες στην Πάτρα

 

 Με κεντρικό σύνθημα «ο νόμος πλαίσιο απορρίπτεται, διεκδικούμε σύγχρονες σπουδές, δουλειά με δικαιώματα», φοιτητικοί σύλλογοι των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου, έστειλαν με συγκέντρωση και πορεία στην Πάτρας χθες το απόγευμα, το δικό τους μήνυμα ενάντια στους σχεδιασμούς Κυβέρνησης και Υπουργείου Παιδείας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι Σύλλογοι Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Μαθηματικού, Φυσικού, ΤΕΠΕΚΕ, Χημικού, ΣΥΑΠΥ, ΣΟΦΕΠΠ, Βιολογικού, ΣΤΕΦ και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ενώ το «παρών» έδωσαν οι Σύλλογοι μελών ΔΕΠ και του Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών, σημειώνοντας όλοι ότι απορρίπτουν το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, που συζητιόταν την ίδια ώρα στη βουλή.

 «Πρόκειται για έναν νέο νόμο πλαίσιο «δυναμίτη» που έρχεται να αποτελειώσει ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει», τόνισε στην παρέμβασή της η Άρτεμις Νικολάου, πρόεδρος του συλλόγου Μηχανικών Η/Υ, αναφέροντας ότι «αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό αυτός ο νόμος, φέρνει μόνο για τις επιχειρήσεις γι’ αυτό και συνοδεύεται με το αντίστοιχο μοντέλο διοίκησης με την ένταση της καταστολής».

 Στις ανάγκες των φοιτητών και των σπουδών τους σήμερα, αναφέρθηκε ο Νίκος Τζάμο, πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικού, καλώντας σε συνέχιση του αγώνα, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Από 902.gr

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr 

Κοινοποίηση άρθρου: