Οχι στην έξωση των φοιτητών από τις Εστίες τους!

ΟΕΝΓΕ: Ακατανόητη από υγειονομική άποψη και επικίνδυνη.

Ανακοίνωση Συλλόγου Οικότροφων Νέων Εστιών ΕΜΠ

Μένουμε εδώ!

Απαιτούμε:

Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή και δωρεάν διαμονή μας στις εστίες.

Να αναιρεθεί η αναστολή λειτουργίας! Να λειτουργήσει τώρα η λέσχη σίτισης και η καθαριότητα!

Να μη διακοπούν οι λειτουργίες και παροχές της εστίας (ρεύμα, νερό, internet)!

Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και δωρεάν μετακίνηση για όσους θέλουν και μπορούν να φύγουν, όχι μόνο για την ηπειρωτική χώρα, αλλά και για τα νησιά.

Κανένας οικότροφος μόνος του!

Η κυβέρνηση της ΝΔ πετάει 100δες οικότροφους στο δρόμο την ίδια στιγμή που μας βομβαρδίζει καθημερινά με καμπάνιες για να μείνουμε στο σπίτι! Αφήνει στο έλεος της μοίρας τους, τους οικότροφους που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την εστία.

Για παράδειγμα υπάρχουν οικότροφοι που οι οικογένειές τους είτε οι ίδιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους. Οι εστιακοί φοιτητές είναι μερικοί από τους deliverάδες και τους εργαζόμενους στα super market, που ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΕ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ για να μπορέσει να μείνει δυνατός ο λαός. Αυτούς αφήνει άστεγους η κυβέρνηση!

Η κυβέρνηση βάζει σε κίνδυνο την υγεία των οικότροφων, των οικογενειών τους αλλά και όλου του ελληνικού λαού, εντείνοντας τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού.

Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι πίσω από την ατομική ευθύνη προσπαθεί να κρύψει τις δικές της ευθύνες, την πολιτική της που αφήνει απροστάτευτο το λαό και τη νεολαία απέναντι στη νέα πανδημία του κορονοϊού!

Να τι σημαίνει το #menoume-spiti για τους εστιακούς φοιτητές: Να μένουμε σε εστίες χωρίς αντισηπτικά, χωρίς απολύμανση, χωρίς προσωπικό καθαριότητας και τώρα να μας διώχνουν από τα σπίτια μας! Το #menoume_spiti της κυβέρνησης μεταφράζεται στο #menoume_sto_dromo για τους εστιακούς φοιτητές!

Την ίδια ώρα από τις 25/03 κυβέρνηση-πρυτανεία-διοίκηση εφαρμόζουν αναστολή της λειτουργίας της εστίας! Ήδη μας έχουν κόψει το φαγητό και θα συνεχίσουν μέχρι να κόψουν και τις υπόλοιπες υποδομές!

Ρωτάμε:

Οι φοιτητές που είμαστε εργαζόμενοι και με το εισόδημα μας στηρίζουμε τις οικογένειες μας πως θα ζήσουμε;;; Θα μας δώσει η κυβέρνηση τα λεφτά;; Θα πάρει η κυβέρνηση την ευθύνη για το αν θα δημιουργήσουμε πολύ σοβαρά προβλήματα στις ευπαθείς

ομάδες που έχουμε στις οικογένειες μας;;; Για το αν θα αρρωστήσουμε εμείς η θα μεταδώσουμε τον ιό κατά τη μετακίνηση μας;;;

Όχι μόνο μας πετάνε έξω από τα σπίτια μας αλλά μας κοροϊδεύουν κιόλας!

Εδώ και κάποιες μέρες η κυβέρνηση εξέδωσε οδηγία με βάση την οποία κάποιες κατηγορίες εστιακών φοιτητών, όπως αλλοδαποί, ορφανοί από 2 γονείς, θα μετακινηθούν σε ξενοδοχεία. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει δοθεί καμία κατεύθυνση για το πώς και πότε θα γίνει αυτή η μετακίνηση αλλά και υπό ποιες συνθήκες θα μένουν οι εστιακοί στα ξενοδοχεία! Μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος στη ΦΕΠΑ παραδέχεται ότι «δεν πρόκειται να βρεθεί κανένας ξενοδόχος που θα δεχτεί να υλοποιήσει την οδηγία της κυβέρνησης»!!!

Με τον αγώνα μας μπορούμε να τα καταφέρουμε! Όλο οι εστιακοί σαν μια γροθιά συνεχίζουμε τον αγώνα μας !

Μετά από τις αγωνιστικές κινήσεις δεκάδων συλλόγων οικότροφων σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση έστειλε οδηγία με την οποία προβλέπεται ότι οι οικότροφοι που θέλουν να φύγουν για τον τόπο κατοικίας τους μπορούν να το κάνουν δωρεάν!

Με τον αγώνα μας καταφέραμε να υλοποιηθεί ένα από τα βασικά μας αιτήματα! Δεν επαναπαυόμαστε όμως! Διεκδικούμε:

– Η δωρεάν μετακίνηση να αφορά όλα τα ΜΜΜ (πχ ακτοπλοϊκά) , όχι μόνο τα λεωφορεία ΚΤΕΛ όπως αναφέρεται στην οδηγία.

– Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η μετακίνηση μας να μην έχει ως αποτέλεσμα την εξάπλωση του κορονοϊού. (τεστ για τον covid-19, χορήγηση των απαραίτητων υλικών προστασίας κλπ)

Οι εστιακοί φοιτητές δεν είμαστε μόνοι μας! Τώρα χρειάζεται να ενώσουμε τις φωνές μας με τους συλλόγους οικοτρόφων της υπόλοιπης χώρας για να είμαστε όλοι μια γροθιά απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης!

Αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται αγωνιστικές κινητοποιήσεις που καταδικάζουν την απόφαση της κυβέρνησης σε δεκάδες εστίες σε όλη τη χώρα! Ο Σύλλογος μας μαζί με το Σύλλογο Οικότροφων Φ.Ε.Θ, το Σύλλογο Εστιών Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, το Σύλλογο Οικότροφων Εστίας Πανεπιστημίου Πατρών, το Σύλλογο Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Σύλλογο Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής (ΣΟΦΕΚ), το Σύλλογο Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση,

είμαστε μια γροθιά και θα τα καταφέρουμε! Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο κοινός συντονισμός των εστιακών φοιτητών! Στην Αθήνα να ενώσουμε τις διεκδικήσεις μας με τους οικότροφους της ΦΕΠΑ, της ΦΕΑ, της ΑΣΠΑΙΤΕ!

Στις τραγικές αυτές ώρες για τους εστιακούς φοιτητές, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ επιβεβαιώνει το ρόλο του ως πιστός σύμμαχος της κυβέρνησης!

Η διοίκηση του ΕΜΠ να πάρει ξεκάθαρη θέση στο πρόβλημα! Να υλοποιήσει άμεσα το δίκαιο αίτημα μας να δεσμευτεί κονδύλι για να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα για την διαμονή μας εδώ. Έχουμε πάρει δέσμευση από την διοίκηση του ΕΜΠ ότι δεν θα πεταχτεί κανένας έξω και δεν θα γίνει καμία εκκένωση δωματίου, ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για την σίτιση, για να εξασφαλιστεί η καθαριότητα! Δεν επαναπαυόμαστε!

Αποφασιστικά συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα μας.

Απαιτούμε:

– ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ

– Να εξασφαλιστεί η δωρεάν και ασφαλής μετακίνηση για όσους θέλουν και μπορούν να φύγουν. Η δωρεάν μετακίνηση να αφορά όλα τα ΜΜΜ (πχ ακτοπλοϊκά) , όχι μόνο τα λεωφορεία ΚΤΕΛ όπως αναφέρεται στην οδηγία.

– ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΩΡΑ Η ΛΕΣΧΗ ΣΙΤΙΣΗΣ. ΝΑ ΑΝΑΙΡΕΘΕΙ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ! Να μην κοπεί καμία παροχή της εστίας (νερό, ρεύμα, internet).

– Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

– Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.

– Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.

– Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 για όλους.

– Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).

– Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!

– Τώρα επίταξη ιδιωτικών κλινών και κλινικών. Επιστράτευση και ένταξη όλων των ιδιωτών γιατρών στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Να προσληφθεί το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ.

Αποφασίζουμε:

– Συνέντευξη τύπου των συλλόγων οικοτρόφων στη ΝΦΕΕΜΠ στις 27/03.

– Ανάρτηση πανό με τα αιτήματα μας σε όλα τα μπαλκόνια και περιμετρικά της εστίας.

– Άμεση συνάντηση-κινητοποίηση με τον πρύτανη!

Συνέχιση της λειτουργίας των φοιτητικών εστιών με την απαραίτητη μέριμνα

Σε νέα τους ανακοίνωση οι φοιτητές σημειώνουν:

Επί των εκδοθέντων υπ’ αριθμ. Δ1 α/Γ.Π οικ 20036/22-3-2020 και Δ1α/ΓΠ.οικ. 20021/21-03-2020 Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη πρακτική και ασφαλή δυνατότητα εφαρμογής αμφοτέρων αλλά και την αντίφαση που εμπεριέχεται σε περίπτωσηεφαρμογής τους.

Ειδικότερα, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας επιβλήθηκε η προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών και διασφαλίζει κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο την αποτροπή διάδοσης του covid 19 σε τρίτους μη νοσούντες. Μετ’ εκπλήξεως ωστόσο λάβαμε γνώση ότι παράλληλα – πάλι για προληπτικούς λόγους υγείας- επιβλήθηκε και η προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας των εστιών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής για το χρονικό διάστημα από 25.3.2020 έως 10.4.2020. Πλην όμως είναι προφανές, ότι η δεύτερη αυτή υπουργική απόφαση, αντιμάχεται ευθέως και σαφώς το πνεύμα και το σκοπό του υψίστου συνταγματικού αγαθού για το οποίο υποτίθεται ότι θεσπίστηκε, δηλαδή την προάσπιση της δημόσιας υγείας, και γι’ αυτό το λόγο άλλωστε είναι αντίθετη όπως πληροφορηθήκαμε με τη γνωμοδότηση της αρμοδίας την οποία ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι την αγνόησε.

Εν ολίγοις, όσοι διαμένοντες στις εστίες υποχρεούνται βάση της ΚΥΑ να μετακινηθούν ανα την Επικράτεια χωρίς να έχει καν εξακριβωθεί εάν είναι νοσουντες η όχι, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο άπαντες συγγενείς και οικείους στην οικεία όπου θα καταλήξουν, αλλα και όσους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έρθουν σε επαφή μαζί τους, και αντίστροφα.

Πέραν τούτου αρκετοί από τους διαμένοντες στις εστίες, είναι παράλληλα και εργαζόμενοι με αποτέλεσμα τυχόν υποχρεωτική μετακίνησή τους να διακινδυνεύει τα εργασιακά τους δικαιώματα. Επομένως είναι προφανής και επιτακτική ανάγκη να ληφθούν υπόψιν και να διασφαλιστούν από την κυβέρνηση, τα κάτωθι:

α) Η αντίθετη περί της μετακίνησης γνωμοδότηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων όπως και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε) και να ανακληθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση περί υποχρεωτικής μετακίνησής μας.

β) Ζητάμε από την πρυτανική αρχή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου να λάβει υπόψη της την απόφαση των πρυτανικών αρχών Πανεπιστημίου Αιγαίου και Ρεθύμνου ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συνέχισης της λειτουργίας των φοιτητικών εστιών με την απαραίτητη μέριμνα.

Καταγγέλλουμε την δήλωση της πρυτανικής αρχής Κομοτηνής να βρουν οι φοιτητές στέγη σε κατάλυμα αστέγων.

Ζούμε καταστάσεις που κανένας άνθρωπος φοιτητής και μη δεν έχει μπει στην διαδικασία προετοιμασίας τους και κατανοούμε πως οι εποχές είναι δύσκολες. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο και με σεβασμό απέναντι στις οικογένειες μας καλούμε τους αρμοδίους να πράξουν λογικά και με σύνεση απέναντι στα προβλήματα της δεδομένης κατάστασης.

Σύλλογος Οικότροφων Νέων Εστιών Εθνικού ΜετσόβιουΠολυτεχνείου

Ανακοίνωση ΟΕΝΓΕ για το κλείσιμο των φοιτητικών εστιών
Η κυβέρνηση εμμένει στην απόφασή της για κλείσιμο των φοιτητικών εστιών, κλείνοντας τα αυτιά στην κραυγή αγωνίας των χιλιάδων εστιακών φοιτητών.

Η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που μας επιβάλλει «να μείνουμε σπίτι», ξεσπιτώνει εκατοντάδες φοιτητές που η εστία είναι το σπίτι τους.

Ξεσπιτώνει φοιτητές που:

– Δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης.

– Δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους λόγω οικογενειακής κατάστασης.

– Είναι είτε κάτοικοι εξωτερικού, είτε μετανάστες και οι χώρες τους έχουν κλείσει τα σύνορα λόγω της πανδημίας, είτε πρόσφυγες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση.

– Είναι εργαζόμενοι/ες.

Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν οι φοιτητικές εστίες στις μεγάλες πόλεις και να επιστρέψουν οι φοιτητές στους τόπους καταγωγής τους δεν είναι μόνο ακατανόητη από υγειονομική άποψη, αλλά και επικίνδυνη.

Οι φοιτητικές εστίες είναι χώροι κατοικίας και δεν έχουν σχέση με άλλους χώρους που περιλαμβάνονται στην σχετική διάταξη (βιβλιοθήκες κλπ.).

Η μαζική μετακίνηση νεανικού πληθυσμού από τις μεγάλες πόλεις προς την επαρχία, ενάντια σε κάθε υγειονομική λογική και σε κάθε σχετική ως τώρα οδηγία, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη διασπορά της νόσου.

Η ΟΕΝΓΕ στέκεται στο πλευρό των εστιακών φοιτητών και στηρίζει τα αιτήματα τους.

Καλούμε τους αρμόδιους να ανακαλέσουν άμεσα αυτήν την απαράδεκτη και επικίνδυνη υγειονομικά απόφαση.

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr 

Πατήστε για κοινοποίηση
Κρύψε την κοινοποίηση
Scroll Up